Take Back the Tech 2007

masthead_whole.gif

What’s the issue

//Hundreds of women made private public by testifying about street sexual harrassment in the Blank Noise Project Blogathon in India.
In 2004, a multi-media messanging (MMS) clip of two teenage students engaged in a private sexual act was circulated and eventually put on sale by a third-party in a popular auction site.

//US: In New Mexico, the Domestic Violence Virtual Trial helps judges and court staff learn about issues and challenges in VAW cases, and compare rulings with colleagues.
In 2001, a man was charged with murdering his wife after he intercepted her email and learnt that she planned to leave him. Survivors of domestic violence search for support online and use untraceable, donated cell phones to ensure secure communication.
Best-selling video game, “Grand Theft Auto:San Andreas” encourages their millions of players to treat female sex workers as objects of aggression and murder.

//In South Africa, women survivors of violence gain skills in digital storytelling to share their experiences and courage.

//In Uganda, a SMS campaign called Speak out! Stand Out! is organised by WOUGNET to collect messages against VAW.

//In Quebec, feminists and communication rights activists are creating short video clips and comic postcards on VAW.

//In Malaysia, Burmese refugees are creating audiocasts on issues related to VAW and women’s rights together with Centre for Independent Journalism.

//Take Back the Tech UK: women’s organisations working to end violence against women tell their stories about using ICTs in their work.

tbtt_masthead.gif

Take Back the Tech Global
Continue reading

Bataia e rupta din rai?

de Doina

Spuneam zilele trecute ca violenta culturala determina prejudecati. “Unde loveste parintele creste carne. Femeia trebuie batuta, daca tu nu stii de ce, stie ea. Bataia e rupta din rai.” Sunt numai cateva exemple de exprimari ale “culturii populare “ romanesti. Grav este ca aceasta “cultura populara” violenta legitimeaza si perpetueaza niste comportamente, reactii si moduri de viata. Legitimeaza si perpetueaza violenta impotriva femeii si a copilului.

Hai sa presupunem ca aveti un copil. Are cinci ani si a disparut din fata blocului. E intuneric de doua ore, si ati alarmat vecinii, rudele, politia, salvarea si pompierii.
Si il gasiti, sau apare singur… intr-un tarziu. Rudele alarmate se intorc pe la casele lor. Sunteti, stresati, obositi, nervosi si vreti sa nu se mai intample asa ceva. Si incepeti sa va loviti copilul strigand: Sa nu mai faci asta! Niciodata! Ma auzi? Niciodata! Nu e voie. Ne-ai speriat pe toti. Nu. Mai. Face. Asta. Ai inteles?

Apoi va linistiti, dar vreti sa fiti sigur ca nu se mai intampla si – didactic – incercati sa recapitulati problema cu copilul si sa trageti o concluzie. “Bun, si acuma spune-mi, de ce te-am batut?” Si el isi ridica spre dumneavoastra ochisorii inca inlacrimati si va raspunde: “Pentru ca esti mai mare si mai tare decat mine”.
Continue reading

“Stai pe ganduri? Nu, pe tocuri!”

de Doina

De vreo doua luni ma gandesc ca as avea ceva de spus in legatura cu violenta culturala. Este un concept destul de greu de explicat, cu toate ca suferim cu totii consecintele lui.

Specialistii spun ca fiecare cultura are propriile reguli si norme referitoare la comportamentele, atitudinile si credintele considerate ca fiind potrivite, diferentiind si etichetand nu persoane, ci categorii sociale. Cultura se manifesta prin prejudecatile pe care le avem – fata de femei si barbati, fata de romi, musulmani, atei, copii si soacre. Lucrurile pe care le facem intr-un anume fel pentru ca asa ni s-a transmis prin educatie, prin modelul social, prin faptul ca «toata lumea face/spune la fel». Si e mai simplu sa inghiti pe nemestecate o idee colectiva decat sa te apuci sa o diseci. Mda! Suna destul de complicat.

Dar hai s-o luam altfel! Daca v-as spune ca titlul – citat dintr-o reclama – constituie o forma de violenta culturala m-ati crede? O sa-mi spuneti ca n-ati simtit aceste efecte. O! Ba da! Aceasta fraza traseaza un profil feminin. Creeaza o imagine despre modelul femeii in subconstientul colectiv. In ciuda aparentei unei dulci ironii, pe care o poti privi amuzata, pentru ca esti convinsa ca nu te priveste, mesajul este: “femeile stau pe tocuri, deci nu gandesc”.

O sa ma intrebati, si ce pot face eu impotriva acestei violente? Sunt prea mic, prea singur, prea putin important ca sa pot face ceva in privinta asta. Si acesta este un stereotip cultural. Vi s-a inoculat ideea ca nu puteti face nimic. Ca nu depinde de dumneavoastra, si atunci n-are rost sa va implicati.

In ceea ce priveste reclama, nu stiu ce veti face voi. Eu voi ataca firma care transmite un mesaj nepotrivit, acolo unde pe cei cu putere de decizie ii doare: la buzunar. Prin urmare nu voi mai cumpara in vecii vecilor un produs de la o firma care imi spune ca nu gandesc pentru ca sunt ocupata cu statul pe tocuri, deci sunt femeie, recte proasta. Nici sampon si nici vreun alt produs.

Asta pentru simplul motiv ca sunt o persoana pasnica, adepta a metodelor non-violente de rezolvare a conflictelor.

Desi, dac-ar fi sa ma gandesc bine….

[“Dragoste fara griji”]

Dorinta mea de a pune in discutie violenta culturala nu a pornit de la o reclama. Reclama a fost doar catalizatorul.

Totul a inceput de la o statistica efectuata de un ONG care ajunsese la concluzia ca suntem pe primul loc in Uniunea Europeana… la avorturi. Continue reading

eveniment in punkoteca pirat pe 25 nov

duminica, 25 nov, este ziua internationala impotriva violentei impotriva femeilor. aceasta zi inseamna in romania si inceputul unei campanii de 16 zile impotriva violentei de gen. ne am gandit sa pregatim si noi o proiectie de filme pe teme de violenta, trafic, hartuire si o discutie despre violenta impotriva femeilor in spatiile pe care le frecventam des (ne vom concentra asupra violentei in cluburi/baruri – studiu de caz: punkoteca pirat). intalnirea va avea loc la orele 18,00 la punkoteca (str. atelierului nr.14, langa hotel IBIS, Gara de nord) si va fi urmata de un party mic, de duminica, cu trupe care au femei in componenta (muzica nu-i live, ci din computer). afis/flyer pt eveniment nu este inca gata (am inceput organizarea cam tarziu), dar va puteti nota in agenda evenimentul asta :), organizat de un grup informal, cu sprijinul ladyfest romania.

campanii pentru cele 16 zile

2358.jpg In fiecare an, intre 25 noiembrie (Ziua Internationala de Lupta impotriva Violentei asupra Femeii) si 10 decembrie (Ziua Internationala a Drepturilor Omului) se desfasoara Campania internationala a celor 16 Zile de Activism impotriva Violentei asupra Femeii. [despre campania din 2006]

Pe 2007, tema aleasa este
“Eliminand violenta impotriva femeilor prin cererea de implementari si abordarea obstacolelor”.

Activitati oficiale organizate in Romania: Continue reading

situatia cu violenta domestica in romania

ar putea fi mai bine documentate (citi autori, atitea statistici diferite ofera), dar urmatoarele articole recente din presa centrala discuta in oarecare detaliu problema violentei domestice si propunerea privind ordinele de restrictie, ceruta de ong-urile de profil. [link-uri de la h.]

În România două femei sunt ucise în fiecare săptămână de soţii violenţi. Sunt statistici îngrijorătoare şi prea puţine soluţii. Una dintre ele ar fi introducerea ordinului de restricţie pentru agresori, aşa cum se întâmplă în Occident. Din ianuarie 2004 până în septembrie 2007, în România au fost peste 33 de mii de cazuri de violenţă în familie. În primele nouă luni ale anului, 79 de femei au fost ucise de soţii violenţi. Asta înseamnă două femei pe săptămână. Organizaţiile neguvernamentale au venit cu soluţia – introducerea ordinelor de restricţie pentru soţii violenţi. O propunere care se lasă mult aşteptată. continuare

“Din cauza bătăilor, în fiecare săptămână moare o femeie!” (video)

Violenta in familie, din ce in ce mai sangeroasa
…Cele mai multe persoane care au de suferit de pe urma unui membru al familiei sunt tinere cu varste cuprinse intre 20 si 45 de ani, iar majoritatea sunt femei. Victimele pot fi insa si copii sau batrani, precum si barbati care sunt loviti de un alt membru al familiei. Autoritatile sunt ingrijorate de gravitatea situatiilor. Anul acesta, reprezentantii politiei, precum si medicii care au intrat in contact cu victimele au constatat ca bataile suferite de femei au fost cu mult mai grave ca in anii anteriori. A existat chiar cazul in care o femeie a fost pur si simplu transata de catre partener. “Chiar daca amploarea fenmenului nu a crescut fata de anul trecut, in 2007 au fost inregistrate acte de o cruzime mult mai mare”, a declarat Cristina Horia, director executiv al unei fundatii de specialitate. Aceasta a mentionat ca principalele cauze ale violentei domestice sunt gelozia si alcoolismul.
In Romania exista, in continuare, o toleranta crescuta in ceea ce priveste violenta domestica. Foarte multi percep acest lucru ca pe ceva normal, inerent unei casnicii. Totodata, in foarte multe cazuri, atat femeile agresate, cat si barbatii care le lovesc nu stiu ca violenta in familie reprezinta o infractiune. Femeile nu stiu unde sa ceara ajutor. Cele mai multe spera ca lucrurile sa se rezolve de la sine, altele suporta situatia cu gandul la copii. In acest din urma caz, ele ar trebui sa stie ca tendinta de a fi violent se transmite de la o generatie la alta. Astfel, copiii expusi la batai sau martori ai acestora devin urmatoarea generatie de victime si agresori. Chiar daca au fost batute si agresate verbal, majoritatea femeilor se intorc dupa o perioada mai scurta sau mai lunga acasa. “Numarul celor care se intorc la partener este foarte mare. Totodata, violenta domestica reprezinta un procent din divorturi. Chiar daca femeile invoca de cele mai multe ori nepotrivire de caracter, peste 80% din divorturi sunt rezultatul batailor pe care le sufera acasa”, ne-a declarat reprezentantul Serviciului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din cadrul politiei, Gratiela Vaduva. Aceasta a precizat ca nu conteaza nivelul de pregatire si statutul social, multi dintre agresori fiind persoane educate si cu o situatie financiara foarte buna.

Legislatia este eficienta doar pe hartie
In prima parte a acestui an s-au inregistrat peste 4.400 cazuri de violenta domestica asupra femeii si peste 50 de decese. Autoritatile sustin ca pedepsele pentru astfel de crime sunt mult mai mari atunci cand sunt savarsite in cadrul familiei. Ele nu pot insa preciza cati dintre agresori si-au primit pedeapsa meritata. Totodata, desi oficialitatile sustin ca avem o legislatie eficienta in acest domeniu, exista indoieli in ceea ce priveste aplicarea acesteia. Pe de-o parte, sanctiunile sunt in mare parte reprezentate de amenzi care se acorda in functie de gravitatea loviturilor. Masura care prevedea ca amenzile neplatite ale agresorilor sa se transforme in zile de inchisoare a fost desfiintata. Pe de alta parte, politia nu poate demara nici un fel de actiune in lipsa unei plangeri penale a victimei si a unui certificat medico-legal care sa ateste ca a fost agresata. Cele mai multe femei se tem sa faca plangere. Dupa un astfel de demers se pot astepta doar la o razbunare din partea partenerului. Totodata, legislatia din Romania nu prevede ca agresorul sa fie cel care paraseste locuinta. In aceasta situatie, femeile sunt de doua ori victime. Dupa ce au fost batute, singurul lucru pe care il pot face este sa plece de acasa, uneori cu tot cu copii, pentru a cere sprijinul temporar al rudelor sau al autoritatilor.

read & take action re: sexual violence crisis

… As you likely have read, perhaps in Ms. two years ago or more recently in the New York Times, civil conflict in eastern Congo has spawned an epidemic of rape and sexual violence that the U.N. has called “almost unimaginable.” As of the Times report, the systematic attacks on women (and girls; don’t ask) by militias — and Congolese government troops themselves — had, despite the hope that last year’s elections might bring an end to widespread anarchy, reached “a scale never before seen.” According to the United Nations (which revealed in 2004 that some of its own workers there had taken part in sexual abuse), 27,000 sexual assaults were reported last year in South Kivu province, ground zero for the epidemic. As U.N. under secretary general for humanitarian affairs John Holmes told the Times,”The sexual violence in Congo is the worst in the world.” One doctor in South Kivu, who sees 10 new victims every day — some so “sadistically attacked…that their reproductive and digestive systems are beyond repair” — said, “We don’t know why these rapes are happening, but one thing is clear: They are done to destroy women.”

Is there anything we can do to help these women — who are entering Panzi Hospital in South Kivu. at the rate of 200 a month? Writer Susannah Breslin of the Reverse Cowgirl blog found out. At the suggestion of the Times reporter, she e-mailed Erika Beckman, manager of the hospital’s Female Victims of Sexual Violence project. Breslin posted Beckman’s response in its entirety; it is harrowing, inspiring, and strongly recommended reading. The upshot is that you can make donations directly to this project, which provides not only provides the best possible gynecological care, but also psychological and legal counseling, transitional housing, literacy classes and training in craft-making with the goal of self-sustenance. …

more @ “‘They are done to destroy women’ – How to help victims of sexual violence in Congo”