A reckoning for the women victims – rape recognized as war tactic

“A reckoning for the women victims of the Bosnian war?”

… We will never know how many women were raped in Bosnia and Croatia. What we do know is that mass rape occurred and it was not a specific aspect of Serb brutality. There has always been rape in war. What this war did was to bring it out of the shadows, out of the dismissive inattention that accompanies the phrase “war propaganda”, or “the fog of war”. Rape is as much a fact of war, of the control of civilian populations, as ethnic cleansing. It took a modern women’s movement to collect the data and a critical mass of women journalists to insist on writing about it. From then on, rape in war would be taken seriously.

With the arrest two days ago of Radovan Karadzic, and his forthcoming trial in The Hague, there might now be some debate about justice for the women so abused.

hartuirea sexuala interzisa

“Hărţuirea sexuală în Spitalul Universitar, interzisă prin regulament”

Invitaţiile compromiţătoare şi gesturile indecente vor fi pedepsite
Asistentele din unitatea sanitară, încurajate să depună plângeri

(articol din 21 iulie in Gandul, cu o ilustratie absurda) – h/t c.

ps: legislatie contra hartuirii sexuale la locul de munca exista deja (desi nu multi stiu acest lucru, iar primul caz a aparut abia anul trecut)… o resursa utila (de la centrul parteneriat pentru egalitate): managementuldiversitatii.ro

Scrisoare deschisa privind femeile rome si discriminarea in sanatate

[Open letter regarding roma women and discrimination in health care, english version; Campaign on Coerced Sterilization]

“… scrisoarea isi doreste sa atraga atentia cu privire la formele pe care le ia discriminarea femeilor rome in sanatate si a fost elaborata pentru a fi diseminata […] in cadrul conferintei mondiale a femeilor (Mundos de Mujeres/Women’s Worlds 2008) [la o] prezentare a eforturilor realizate in obtinerea compensatiilor ca urmare a incalcarilor violente ale drepturilor omului prin sterilizarea fortata a femeilor rome din europa centrala.” (fwd crina)

Discriminare multipla – Cazul femeilor rome

Motto: “Noi nu suntem de neatins!”

Am redactat aceasta scrisoare pentru a exprima ingrijorarea noastra in legatura cu discriminarea multipla ce exista de multa vreme si continua sa fie prezenta in toate aspectele vietii publice, dar si pentru a face cunoscute circumstantele ei in ce priveste femeile rome.

Ca femei rome si ca membri de organizatii rome si non-rome, dorim sa ne exprimam solidaritatea cu femeile rome din Republica Ceha si Slovacia care au trecut prin drama de a fi sterilizate fara sa-si fi dat consimtamantul si fara a avea la dispozitie informatii adecvate despre efectele care pot aparea[1]. Exista o ampla documentatie ce arata ca femeile rome din toata Europa sunt excluse in mod specific de catre sistemul de asistenta medicala si deseori au acces la ingrijire medicala numai in cazuri de extrema urgenta si/sau la nastere[2].

Alaturati-va campaniei de la Madrid adresata guvernelor Republicii Cehe, Ungariei si Slovaciei cu privire la indreptarea actelor de violare a drepturilor omului, accesand: http://www.errc.org/cikk.php?cikk=2965.

In orice interventie medicala, doctorul ar trebui sa se comporte fata de pacient ca o persoana ce presteaza servicii si un egal in fata legii; nu ca o autoritate publica superioara. Interventiile medicale sunt performante, servicii, nu acte de putere publica.

Din punct de vedere legal, aceste interventii de sterilizare fara consimtamantul pacientei sunt mutilari deoarece afecteaza organe sanataose si duc la daune permanente chiar daca au un scop permis de lege.

Dorim sa ne exprimam sustinerea ferma fata de femeile cehe care rup tacerea in privinta numarului mare de femei supuse de catre doctori la sterilizarea prin constrangere.

Este extrem de dificil pentru activistele rome, care sunt si sotii si mame, sa porneasca pe drumul plin de riscuri si nesiguranta al activismului contra opresiunii din afara dar si din interiorul comunitatii lor. Continue reading

fwd: Autonomous Feminist Womyn’s Gathering 2009

Easter 2009 an All-European Autonomous Feminist Womyn’s Gathering will take place in Vienna, Austria. We invite you to participate with workshops, actions and more.

Find details online on http://feministgathering.wolfsmutter.com

We are looking forward to your suggestions and ask for forwarding this invitation to interested women. Thanks.

feminist greetings from Vienna
the organizers

************************************
Autonomous Feminist Womyn’s Gathering
April 9 – 14, 2009 – Vienna, Austria
http://feministgathering.wolfsmutter.com
************************************

RAPORTUL ALTERNATIV PRIVIND RESPECTAREA DREPTURILOR COPILULUI IN ROMANIA

textul raportului

Raportul Alternativ privind respectarea Drepturilor Copilului in Romania a fost elaborat in cadrul proiectului cu acelasi nume, derulat de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC in septembrie 2007 – iulie 2008, proiect finantat de MAE Franta si UNICEF Romania.

La acest proiect au participat un numar de 83 ONG-uri si asociatii profesionale, precum si experti din domeniul Protectiei si Bunastarii Copilului.

Reprezentantii acestor asociatii si organizatii au pus la dispozitia Federatiei materiale documentare (rapoarte, studii, cercetari, studii de caz etc) si au participat direct la grupurile de lucru organizate in cadrul acestui proiect. Continue reading

psd si “amazoanele”

in caz ca se intreba cineva, liderul psd-ului n-a inteles inca ce inseamna “stinga” pe care o tot invoaca:

“Mircea Geoană atacă femeile democrat-liberale: model cu decolteuri mari, cu fuste scurte şi creier mic”

e bine sa aflam exact ce “model” de femeie promoveaza social-democratii romani! nu cele cu decolteuri mari (decolteuri si alte alegeri vestimentare care in viziunea liderului social-democrat par a fi o conditie necesara si suficienta pentru un creier mic), ci cele “serioase” care sint “ingerul pazitor” al “templului” familiei (dar si “amazoane” – presupunem ca in afara de faptul ca ele nici nu vor sa fie numite asa, dar ce conteaza asta pentru domnii lideri, amazoanele social-democrate se deosebesc de alte amazoane prin decolteurile decente si seriozitatea domestica). e atit de coerent, si feminist si “de stinga”! :( si pe urma discutam egalitatea de sanse si femeile in politica – ca sa imbracam discursul cel ultra-conservator la baza intr-o poleiala “progresista”… astfel traditia cu propaganda vida a “stingii” institutionale romanesti (care numai “de stinga” sau progresista in vreun fel n-a fost si nu e) continua neabatuta.

Compensation Now: Campaign on Coerced Sterilisation

Romani Women Campaign around Forced Sterilisation Practices at the 2008 Women’s Worlds Congress in Spain
http://www.errc.org/cikk.php?cikk=2965

Information also in česky, español, magyarul.

3 July 2008, Budapest, Madrid, Ostrava, Prague: Today, a coalition comprised of the Ostrava-based Group of Women Harmed by Sterilisation, the European Roma Rights Centre (ERRC) and the Peacework Development Fund launch a global campaign seeking support for Romani women victimised by coerced sterilisation practices in Czech Republic, Hungary and Slovakia.
Continue reading

Invitation to 2008 AWID Forum

animateforum.gifThe 11th AWID International Forum on Women’s Rights and Development
www.awid.org/forum08
awidlogo-en.gif

The Power of Movements

November 14-17, 2008
Cape Town, South Africa

The struggle for women’s rights continues to face formidable challenges.

Fundamentalist forces have gained ground around the world, exerting an increased control on women’s lives. The Millennium Development Goals alongside the new aid architecture have restructured development assistance with women’s rights taking a back seat. The HIV and AIDS pandemic has continued to spread, with women being disproportionately affected. Migration has become an increasingly feminized phenomenon, particularly in relation to issues of labour and sexual exploitation. Militarization has increased, with particularly devastating impacts on women, while at the same time “security” agendas have obscured global strategies for human development and the eradication of poverty. Continue reading