RAPORTUL ALTERNATIV PRIVIND RESPECTAREA DREPTURILOR COPILULUI IN ROMANIA

textul raportului

Raportul Alternativ privind respectarea Drepturilor Copilului in Romania a fost elaborat in cadrul proiectului cu acelasi nume, derulat de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC in septembrie 2007 – iulie 2008, proiect finantat de MAE Franta si UNICEF Romania.

La acest proiect au participat un numar de 83 ONG-uri si asociatii profesionale, precum si experti din domeniul Protectiei si Bunastarii Copilului.

Reprezentantii acestor asociatii si organizatii au pus la dispozitia Federatiei materiale documentare (rapoarte, studii, cercetari, studii de caz etc) si au participat direct la grupurile de lucru organizate in cadrul acestui proiect.

S-au organizat 11 grupuri de lucru si 3 ateliere de lucru, in Bucuresti si in alte regiuni ale tarii (Cluj- Napoca, Timisoara, Iasi). Fiecare grup de lucru a fost coordonat de catre un profesionist, reprezentant al unei organizatii/asociatii, expert in Protectia si Bunastarea Copilulului.

In cadrul proiectului a fost organizat un grup de experti format din profesionisti din domeniul Protectiei si Bunastarii copilului si din echipa FONPC. Acest grup s-a reunit de 9 ori pentru a elabora metodologia de lucru, de strangere a informatiilor, de prelucrare a acestora si de elaborare a Raportului alternativ, pe baza rapoartelor fiecarui grup de lucru.

Conform Ghidului de raportare privind CRC pentru ONG-uri elaborat de Grupul ONG pentru CRC, Raportul alternativ trebuie depus in primul an dupa depunerea Raportului pe tara. Acest Raport alternativ poate cuprinde maximum 30 de pagini.

Grupul de experţi este compus din:

GABRIELA COMAN – Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – FOCUS – Coordonator al grupului NR.1. MĂSURI GENERALE
NINA CUGLER – ASISTENŢĂ ŞI PROGRAMARE PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ – AGENDA 21 – Coordonator al grupului NR. 2. PRINCIPII GENERALE
NINA PETRE – WORLD VISION ROMANIA – Coordonator al grupului NR.3. – MEDIUL FAMILIAL ŞI PROTECŢIE
OANA CLOCOTICI – L’ESPACE ROUMANIE – Coordonator al grupului NR. 4 – SĂNĂTATE ŞI BUNĂSTARE
ECATERINA VRASMAŞ – RENINCO si Marinela Buttu – Asociatia “Hraniti Copiii” – Coordonatori ai grupului NR.5 – EDUCAŢIE ŞI MĂSURI DE PROTECŢIE SPECIALĂ
ADRIAN GUTH – Expert in bunăstarea si protectia copilului – colaborator FONPC
SORIN CACE – Sociolog/cercetator stiintific – EHCOSOC
BOGDAN SIMION – Preşedinte FONPC si Director executiv SERA Romania
DIANA NISTORESCU – Director Executiv FONPC
MAGDA BOGDAN – Asistent proiecte FONPC
DANIELA GHEORGHE – Coordonator proiecte FONPC
Asociatiile si organizatiile care au contribuit la acest Raport alternativ au delegat printr-o scrisoare de mandatare (la cererea FONPC) una sau mai multe persoane care au participat la acest proiect. Fiecare coordonator al grupurilor de lucru a elaborat cate un raport al intalnirilor, pe baza caruia s-a elaborat Raportul alternativ. Au fost solicitate date suplimentare de la ONG-uri, institutii publice, organizatii internationale.

Raportul Alternativ este pus in dezbatere publica pe pagina de internet FONPC, www.fonpc.ro, pana la data de 23 iulie 2008 urmand ca in perioada 23 iulie – 15 august sa fie reanalizat, definitivat, apoi tradus in limba engleza si trimis catre Comitetul pentru Drepturile Copilului Geneva. Se vor tipari in jur de 1000 de exemplare ale Raportului Alternativ in limba romana, 300 in engleza si in franceza pana la sfarsitul anului 2008. Raportul Alternativ va fi pe site-ul FONPC in toate cele trei limbi si va fi diseminat tuturor membrilor si colaboratorilor FONPC.

Presedinte FONPC, Bogdan SIMION

Director Executiv, Diana NISTORESCU

Coordonator Proiect, Daniela GHEORGHE

Descarca textul Raportului

preluat, via crina

Leave a Reply