nu vad, nu aud, nu vorbesc…

chiar n-am vrut sa zic nimic de asta pentru ca nu cred ca showbiz-ul (si tot ce tine de el) e mult mai mult decit un… show (si pentru ca in showbiz oricum se aplica alte reguli decit in societatea mai larga). dar din moment ce 100% din comentariile romanesti – de la editoriale la aflari in treburi pe bloguri la discutii aprinse intre tineri si batrini pe strada – par sa fie pro-huiduiala si anti-toleranta (si pentru ca pina si anosta revista felicia – “pentru sufletul tau” – ma informeaza intr-un numar cu madonna pe coperta ca “indiferent cat de tare ar canta Europa ‘aria tolerantei'” nu poti sa fii prea tolerant – si, deh, iti vine sa actionezi “instinctiv” – cu… lenesii si libertinii; unde bineinteles limbajul “codat” indica exact la cine se refera, echivalind nonsalant niste cusururi cu o etnie, asa cum fac si celelalte discursuri larg-apreciate de acest tip – caci evident problema cu care ne streseaza unii si altii este intoleranta ridicata la… lene si nesimtire si alte cusururi care in niciun caz nu se regasesc la populatia majoritara in romania!), simt ca e datoria mea macar sa mentionez incidentul.

intr-o tara in care presedintele foloseste apelative ca “tiganca imputita” si nu scandalizeaza mai pe niciun roman, in care opinia despre romi e asa cum o stim, in care toata lumea pretinde ca realitatea e alta si tine foarte mult la a nu sesiza si problematiza aceasta amagire, nu cred ca surprinde pe nimeni reactia publicului roman la mesajul pro-toleranta lansat de madonna la concert. poate singura surprinsa de-acolo a fost madonna (oricum, se pare ca nu are de gind sa mai faca alte declaratii). ce-i interesant e ce “acoperiri” inedite reuseste sa gaseasca lumea pentru a nu-si problematiza propria ura (de ex., “madonna are o voce slaba, aia din ultimele rinduri nici nu auzeau, si in plus cum sa vorbesti de lucruri pe care nu le stii la primul tau concert intr-o tara, a vazut ea vreun tigan?!” – pe-asta am auzit-o de la un liceean plin de importanta care striga sa auda tot metroul).

sau, la fel de interesant, prin editoriale mai gasesti justificari gen “multi cred ca madonna n-ar avea calitatea morala sa dea astfel de lectii” (aka “nu trebuie sa ascultam vreun mesaj de-al ei pentru ca e numai o tirfa”): am folosi orice “argument” de-o intoleranta pe cit de ironica pe atit de neconstientizata, numai sa putem ramine inca putin cu capul in nisip! pe scurt, “Ce treaba are ea sa ne spuna noua asa ceva?” – intr-adevar: see no evil, hear no evil, speak no evil… cea mai buna abordare, cu care sintem atit de obisnuiti!

apoi, sa nu uitam ca madonna a spus “… because we don’t believe in discrimination against anyone. We believe in freedom and equal rights for everyone. Gypsies, homosexuals, people who are different…” – iarasi, nesurprinzator ca a fost huiduita pentru asta in romania, desi se presupune ca macar parte din fanii care au platit atitia bani sa fie la concertul ei mai auzisera de ea si istoria ei artistica (ce poate fi mai ironic?! dar din nou ne lovim de ideea ca daca tu ignori ceva, inseamna ca nici nu exista si poti trai “in pace” atita timp cit nimeni nu te forteaza sa nu ignori).

nu dau link-uri la reactii specifice, pentru ca sint prea multe si toate sint la fel, dar am vazut si altceva… pe un blog misto din Grecia (This is Not My Country): “Roma and Madonna”.