Lansare publicatie “Priveste-ma asa cum sunt. Imagini si cuvinte ale femeilor rome”

via carmen si h.arta

Grupul h.arta împreună cu Centrul C.A.R.E. şi Centrul pentru Studii Rome vă invită vineri, 4 iunie, orele 16:00, la Colegiul Naţional Bilingv George Coşbuc din Bucureşti (Strada Olari, nr. 29-31, sector 2), să luaţi parte la lansarea publicatiei „Priveşte-mă aşa cum sunt. Cuvinte şi imagini ale femeilor rome”. Lansarea va fi însoţită de o serie de dezbateri organizate şi susţinute de membrii/ele Centrului C.A.R.E.

Aceste evenimente se desfăşoară în cadrul proiectului Priveşte-mă aşa cum sunt. Cuvinte şi imagini ale femeilor rome, proiect care se adresează, în aceeaşi măsură, celor marginalizaţi/ marginalizate, în speranţa că ar putea servi ca un instrument care să provoace o analiză a situaţiei lor în perspectiva unei schimbări, cât şi majoritarilor, ca un instrument care să-i determine să conştientizeze şi să-şi recunoască propria situaţie privilegiată, indiferent că e vorba de privilegiul de a fi „alb”, privilegiul masculin, de clasă socială, etc. Publicaţia Priveşte-mă aşa cum sunt. Cuvinte şi imagini ale femeilor rome este concepută în cadrul proiectului mai sus menţionat şi îşi propune să provoace dezbateri în licee despre rasism, sexism, marginalizare şi strategii de combatere ale acestora.

Proiectul este finanţat de către programul Democracy Small Grants al Ambasadei SUA în România.

Pentru mai multe informaţii privind proiectul şi publicaţia realizată vă invităm să accesaţi blogul www.seemeasiam.wordpress.com,
de unde publicaţia se poate descărca gratuit.

Bataia in public si alte probleme ale altora

Tocmai avusesem o mica discutie intre noi, in grupul FIA, despre faptul ca in Romania violenta domestica este atat de “normala” si acceptata incat o regasesti, relativ des, chiar in public, pe strada, unde in general lumea o trateaza ca pe o banalitate cotidiana si nimic mai mult…

Tocmai mentionasem tipul de comentarii pe care le-am auzit intr-o situatie in care o femeie a fost agresata la locul de munca, in vazul mai multor oameni, de fostul sot; daca martorii erau scandalizati in vreun fel, motivul era ca “s-a intimplat in timpul orelor de serviciu” si ca in plus acuzatiile pe care i le-a adus barbatul femeii erau nefondate, deci si bataia era oarecum nejustificata – in ideea ca daca femeia ar fi fost intr-un anumit fel (cred ca-si poate imagina oricine exact in ce fel), atunci el ar fi fost total justificat s-o ia la bataie. (Trecem cu vederea minorul detaliu ca marea majoritate a martorilor au asistat la bataie fara sa intervina in niciun fel si ca atunci cand politia a fost chemata si chiar a sosit – o minune in sine! – aproape toata lumea care pina atunci cascase gura a refuzat sa dea declaratii si sa fie martori, iar politistul care trebuia sa se ocupe de procesul verbal s-a ocupat mai degraba de a-i spune femeii ca “a fost vina ei”.)

Si chiar credeam ca tipul asta de reactie acopera si descrie bine gama de mici mentalitati, atitudini si idei care de fapt perpetueaza problema violentei domestice la modul general. Insa este mult mai mult de-atat. Continue reading

Atelier de grafica organizat de FIA pentru crearea de materiale destinate proiectului “papergirl”

‘Atelier de grafica organizat de FIA pentru crearea de materiale destinate proiectului “papergirl

Conceptul de “papergirl” este o punere la feminin a conceptului-cliseu din SUA a “baiatului cu ziare”, doar ca fata cu ziare imparte de fapt productii artistice. Ale cui? Ale non-artistilor. Proiectul este “participativ, analog, non-comercial”. Fetei cu ziare nu ii pasa daca am facut liceul sau facultatea de arte. Fata cu ziare provoaca la libertate de expresie, oricat de novici am fi in ale artei. Fata cu ziare va  face mai tarziu o expozitie cu lucrarile noastre adunate, pe care le va imparti la final la intamplare.

Colectivul FIA te provoaca la randul sau la participarea la proiectul papergirl, deoarece stie ca sunt multe lucruri nespuse despre ce inseamna a fi “celalat sex” in spatiul acesta. FIA crede in arta pe post de portavoce, in arta ca statement la nivel social. FIA  iti da tot ce iti trebuie: hartie, culori, lipici, foarfece, ac si ata si proiectii, zine si reviste de citit si decupat  pentru a broda, desena, cola impreuna idei si imagini despre feminism /feminin / feminitate. Daca doresti, poti veni si tu cu propriile materiale si resurse de folosit si impartasit !

Cand ? Duminica, 16 mai, ora 13:00

Unde? Biblioteca alternativa, Str. Bogdan Voda nr. 9, Bucuresti (7-8 minute de mers pe jos de la Gara de Nord)

Contact : email FIA : fia [la] riseup [punct] net

UPDATE!
Parte din ce-am produs (continuam la urmatorul atelier):

 

 

lucrare neterminata! :D