putin despre take back the night

Termenul “Take Back the Night” (TBTN) sau “Reclaim the Night”, care in limba romana s-ar traduce “ia noaptea inapoi” sau “revendica noaptea”, este folosit pe plan international ca metafora pentru abordarea directa a unei probleme adeseori trecute sub tacere – omniprezenta violentei sexuale si teama sub semnul careia ca femei suntem invatate sa traim de mici. Originea ideii de TBTN pare sa fie intr-un protest din 1877 al unui grup de muncitoare si prostituate din Anglia fata de nesiguranta resimtita de femei pe strazi in special noaptea. In intruchiparea sa moderna de mars impotriva violentei al femeilor, TBTN s-a tinut pentru prima oara in 1973 in Germania, ca reactie la o serie de incidente in care femei au fost violate si omorate. Curand dupa aceea au inceput sa se organizeze marsuri asemanatoare si in alte locuri. Primul TBTN de amploare din Statele Unite a fost cel din San Francisco din 1978, cand cateva mii de femei au iesit noaptea in districtul rosu al orasului cu ocazia unei conferinte pe rolul pornografiei in subjugarea si opresiunea femeilor. A fost o actiune de revendicare a dreptului la libertatea de miscare, chiar si intr-o zona stiuta drept unul din cele mai periculoase locuri in care se poate gasi o femeie, mai ales noaptea. De atunci, in stransa legatura cu miscarea anti-violenta ce include programe de “rape crisis” si ajutor pentru victimele violentei domestice, marsul s-a extins la alte orase si campusuri universitare din Statele Unite cat si la alte locuri de pe glob (pe tot continentul american, multe tari europene, India), si a evoluat intr-o actiune ce adreseaza violenta sexuala, violenta domestica, si discriminarea sexuala in general.

Actiunile TBTN se organizeaza sub mai multe forme, dar cele mai multe incep cu un rally cu vorbitori la care pot participa atat femei cat si barbati, urmat de marsul in sine alcatuit numai din femei. Uneori, aspectul “women-only” al TBTN este contestat si chiar eliminat pentru a face marsul cat mai “inclusiv” posibil, dar participarea barbatilor este contrara punctului de baza al marsului – pentru femei sa confrunte pericolul de a iesi noaptea pe strazi fara sa fie “protejate” de un barbat. De asemenea, la TBTN echipa de protectie si blocare a strazilor este si ea “women-only” in general, pentru ca a recurge la protectia politiei ar fi un alt lucru contrar spiritului actiunii. In timpul marsului, grupari ce includ barbati care se ocupa cu combaterea violentei sexuale pot organiza discutii despre rolul si responsabilitatile barbatilor in ce priveste violenta si despre modalitatile in care se pot implica si ei in eforturile pentru eradicarea sa. O alta parte din eveniment, combinata cu marsul sau tinuta separat, o constituie asa-numitele “speak-outs”, care sunt spatii unde femeile isi pot impartasi experientele cu violenta sexuala sau orice lucru caruia doresc sa-i dea glas sau pe care vor sa-l puna in discutie, intr-o atmosfera de intelegere si suport.

Care sunt scopul si impactul de baza ale acestei actiuni? Iata un pasaj reprezentativ dintr-o declaratie de intentie pentru un TBTN: “violenta impotriva femeii cuprinde mult mai mult decat acte separate de brutalitate fizica. Femeile au fost de-a lungul istoriei, si continua sa fie, supuse unei violente sistemice care ne refuza accesul la resurse si puterea de decizie. Violenta domestica, violenta sexuala, hartuirea sexuala, rasismul, homofobia, saracia, limitarea libertatii de reproducere si accesul neadecvat la servicii de sanatate sunt toate nedreptati care afecteaza viata femeilor in mod diferit de cum sunt resimtite de barbati. Mai mult, toti barbatii — fie ca realizeaza sau nu — beneficiaza de privilegiile pe care le acumuleaza prin simplul fapt ca traiesc intr-o societate marcata de vaste inechitati de gen. Astfel, Take Back the Night nu are in vedere numai violenta sexuala. in schimb, este un act de solidaritate impotriva violentei sistemice care ne influenteaza vietile”. Simplu spus, TBTN inseamna activism feminist din cel mai radical – in sensul de a merge la radacina problemelor al cuvantului “radical”.

Continue reading

despre “tirfa”/”curva”

“the taming of the slur” (@ feministe) – o discutie despre cum este folosit termenul “slut” si implicatii; comentariile de pe blog sint si ele f. utile

care are fi asemanarile si diferentele fata de cum se foloseste “tirfa” in limba romana?

din dex:

CÚRVĂ, curve, s.f. 1. (Pop.) Femeie care duce o viaţă desfrânată. ♦ Prostituată. 2. Fig. Om ipocrit, josnic; cutră.

PROSTITUÁTĂ s. cocotă, curvă, târfă, femeie de stradă, (pop. şi fam.) damă, madamă, (înv. şi reg.) pârţotină, telăliţă, teleleică, (reg.) lele, madaranţă, scorţotină, tearfă, târnoaţă, (prin Transilv.) bandură, bulă, (prin Bucov.) crăiţă, (prin Maram.) landră, (prin Mold. şi Bucov.) mişarcă, (înv.) magopaţă, tălaniţă, femeie publică, (fam.) fleoarţă, fleorţotină, şuleandră, (fig.) buleandră, pupăză, putoare, târâtură, (reg. fig.) haită, pupezoaică, terfeloagă, (Transilv. fig.) gudă, (prin Mold. fig.) ruptură, (arg.) maimuţă, marcoavă, mastroacă.

TÂRFĂ s. v. buleandră, cârpă, fleandură, otreapă, petică, stomac, zdreanţă.

putin despre revendicarea lui “slut” de catre riot grrrls aici: “media-grrrl vs riot grrrl” si despre revendicarea “noastra” a cuvintului “lady”:

De ce folosim cuvantul “lady”?

Ne-am tot gandit cum sa explicam altor persoane feministe de ce noi, ca organizatie feminista, folosim cuvantul “lady”, care poate fi atat de peiorativ sau degradant. De-a lungul istoriei, in cadrul mai multor miscari politice, sociale si pentru drepturi civile, cei defavorizati au revendicat cuvinte folosite impotriva lor de catre fortele opresive, asa incat aceste forte sa nu mai aiba puterea de a ne insulta cu limbajul lor. Redefinirea termenilor “lor” este pentru noi o modalitate de rebeliune si rezistenta, care ne reda controlul asupra propriilor vieti. De exemplu, in limba engleza cuvinte ca “Chicana”, “dyke”, “queer”, “fag”, “bitch”, “cunt”, “whore” etc. au fost revendicate si transformate in termeni pro-activi, de auto-definire. In nici un caz nu vrem sa insinuam ca toate activistele si/sau feministele trebuie sa revendice limbajul negativ folosit impotriva noastra. Realizam ca unii oameni prefera pur si simplu sa elimine acesti termeni si sa creeze noi auto-definitii. Noi respectam si incurajam si aceasta atitudine din toata inima. Ladyfest nu e o organizatie alcatuita din “ladies” in vreun sens traditional al cuvantului. Nu suntem “doamne” sau “domnisoare”, si nu suntem “finute”. Nu suntem tacute, politicoase, supuse, cuminti. Suntem active, curajoase, puternice si diverse. Ne miscam in afara sferei de auto-exprimare definite si aprobate de catre patriarhie. Suntem “ladies” conform propriei noastre terminologii; cand cineva ne numeste “lady” (“doamna”, “domnisoara”, “fata”, etc.) noi stim cine/ce suntem (chiar daca ei n-o realizeaza), si aceasta putere a intelegerii si stiintei de sine contracareaza marginalizarile sexiste, injositoare, discriminatorii, sau de orice alta natura.

“gospodina eficienta”

un schimb de mesaje mai vechi de pe lista ladyfest, cred ca discutia merita continuata:


*Daciana Sarbu interzice clipurile cu gospodine*
24 mai 2006

Deputatul PSD Daciana Sarbu a depus la Biroul Permanent al Camerei un proiect de lege privind stoparea discriminarii femeii in clipurile publicitare. Tanara social-democrata se arata deranjata de faptul ca reclamele tv prezinta femeia “preocupata doar de bucatarie si podea, ca si cum acestea ar fi – sau ar trebui sa fie – ocupatiile de baza” ale sexului frumos. in plus, constata Daciana Sarbu, ca femeia “sa spele cu succes” are nevoie de un expert, de cele mai multe ori barbatul, care sa ii indice cel mai bun detergent. Potrivit propunerii legislative a deputatului PSD, preocuparea pentru sanctionarea clipurilor publicitare care discrimineaza femeia ar trebui sa intre in atributiile CNA.

hm. io nu cred ca “interzicerea” clipurilor cu gospodine ar rezolva ceva. problema e la nivel cultural, cum stim si din ideile pulafashion sau chestii gen http://romania.indymedia.org/ro/2005/09/1005.shtml. plus ca asta e numai o picatura din problema mai larga cu misoginia in advertising…

si… de ce tocmai daciana sarbu? :(( psd mare partid feminist. :)

pai la noi cica avem cadru legislativ pentru discriminarea in publicitate si in mass media, evident legislatia e conceputa ca sa fie total inaplicabila, sa nu se aduca probabil prejudicii prea mari companiilor si mediei care catiga gros pe seama femeilor sublime – legea care reglementeza e 202/2002, citez:

articolul 20: Publicitatea care prejudiciaza, dupa criteriul de sex, respectul pentru demnitatea umana, aducand atingere imaginii si onoarei unei persoane in viata publica si/sau particulara, este interzisa.

articolul 21, aliniatul 2: Informatiile distribuite prin mass-media vor respecta egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati si nu vor contine, promova sau provoca nici o forma de discriminare bazata pe criteriul de sex.

Na acum, vreau sa stiu si eu cum se va evalua ce inseama un continut care prejudiciaza respectul pentru demnitatea umana, ca aici intelege fiecare ce vrea…. si ce atinge onoare unei persoane, ca si aici fiecare intlege ce vrea… adica la modul clasic romanesc iar nu sunt criteri clare de definire…. (aceasta definire imi aduce aminte de prima varianta a legii pe harturie sexuala, unde hartuirea sexuala era definita ca si coportament care lezeaza demnitatea persoanei)

evident in legislatie nu e specificat cine se ocupa de implementare, se lasa sa se intelega ca tot anes/ul, dar cu ce buget si cu ce experti?? si care ar fi amenzile??

da, si nu doar problema gospodinelor e problema…
eu ma gandea serios la un momet dat sa ii reclam pe cei de la pulafashion la cncd dar ma gadeam si la legislatie ca daca nu vor fi sanctionti si li se va da castig de cauza va fi nasol, (dar poate nu ar fi cauza pieduta, macar ai putea sa bati din gura ca nu e legislatia ca lumea facuta, nu stiu….)

eu cred ca merita sa ne gindim la ceva forma de protest concret, poate nu numai la adresa pulafashion dar _cel putin_ la adresa lor… ati vazut si “campania uritilor” ce misogina e – sint 2 tipe in reclamele alea asa super super obiectificate si ce mi se pare si mai “misto” e ca ni se da de inteles ca ele sint cumva “urite” cind in realitate sint foarte neurite, dar cica nu ar fi “perfecte si modele” (de fapt sint si modele). bah in orice caz eu atunci cind a fost potop de chestii antifeministe prin presa si alte locuri am sperat foarte tare ca se va organiza ceva ca multa lume parea scandalizata. ma gindesc… am putea sa incorporam un protest din asta si in ce vrem sa facem la toamna – sa fie poate o actiune simbolica in care subversionam cumva imaginea de femeie sublima si/sau gospodina si sa venim si cu cereri concrete despre implementarea legislatiei asteia de exemplu. sa mai discutam :)

da… sint atit de multe de zis. dar pt. mine cred ca punctul principal e exasperarea pe care eu una o simt fata de nevoia pe care par sa o aiba oamenii in romania – oricine – de experti, elite, oameni despre care au auzit ca sint importanti sau interesanti, sau care au o “pozitie” sau “greutate” de vreun fel. deci din cite am vazut eu pina acum asta e o atitudine mult mai exagerata in romania decit oriunde altundeva. si ma scoate din sarite ca pare sa fie o chestie poate si mai pronuntata in “underground”. (adica, non-underground.) impresia mea e ca incepem, pulafashion etc. vor sa fie si super-undergroundul si super-mainstreamul impreuna, doar asa pt. ca li se pare cool. dar si pentru ca este posibil deoarece altii ii sustin la acest nivel – aleg sa nu-i critice chiar cind e clar ca trebuie criticati, le mingiie egourile si orgoliile, ii promoveaza ca “alternativi” si “cool” inclusiv cind ei sint total ne-alternativi si boring. (o chestie frustranta e ca din pacate pt. ei si atentia negativa excesiva joaca acelasi rol. ceea ce spune multe.) plus ca altfel de initiative ori nu exista ori sint invizibile pe linga acest mainstream-underground/underground-mainstream – cam cum e la concerte cind niste tipi inalti se baga in fata si tot restul lumii se resemneaza ca va vedea doar o bucatica de scena, ca deh asta e si “n-ai ce face”.

dar eu daca imi mai zice cineva ca ar trebui sa fim solidari cu pulafashion ca sa sustinem campaniile “alternative” ca oricum sint putine – or fi ei misogini dar sint bine intentionati … o sa incep sa bat. :P cred ca cel mai bun raspuns in situatiile astea e ca daca vrei solidaritate trebuie mai intii sa arati solidaritate si asta e tot punctul cu pf: nu numai ca ei habar n-au ce e aia solidaritate dar isi fac un adevarat _cult_ din faptul ca sint atit de nesolidari, speciali si deasupra publicului aluia timpit caruia i se tot adreseaza in comunicatele lor. deci eu o sa fiu solidara cu pf, sau cu vlad nanca, fix atunci cind ei se vor vor arata solidari cu ladyfest de ex.. asa, din proprie initiativa.

de fapt, alt punct important e ca totusi e vorba de niste oameni care au ceva minte si acces la resurse – a se vedea chestiile pe care le preiau mai mult sau mai putin teoretic (diy? da, sigur, bifat “diy”, arta urbana si campanii anticonsumiste? da, sigur, bifat si “arta urbana” si “campanii anticonsumiste”…), deci daca vor ei _se pot_ informa si educa singuri. chiar nu cred ca e datoria mea sau datoria noastra sa ii educam despre ce inseamna sa nu fii un asshole. de ce ar fi? mie in general nu-mi place sa ma lupt cu morile de vint, mai ales cind morile de vint sint pe o pozitie ferma si constienta de condescendenta fata de valorile la care tin. consider ca am lucruri mai bune de facut, si sint destule alte persoane care merita efortul, chiar publicul larg care macar e publicul larg nu vlad nanca sau dragos bucurenci, vips.

cititi chestia asta, e minunata:

am-iesit-aseara-it-sucked-noroc-cu-24.html

— noul meu blog preferat :)

de citit

“free to rock out”No fires at these summer camps for girls, but plenty of guitars, drums, keyboards and a whole lot of ambition.

un interviu cu katha pollitt despre feminisme (“‘Strident’ and proud”: Columnist Katha Pollitt blasts feminism’s new timidity and says, “This ‘girls just want to have fun’ feminism is a very shallow approach to life.)
+ un video in care “katha pollitt issues a challenge to the christian right”

“abortion is a basic human right”A doctor who was tortured for giving medical aid to Guatemalan rebels says a woman’s right to end her pregnancy must be considered an international human right.

“give me that old-time feminism”While Muslim women are being stuffed into burkas, American post-feminists are trying to stuff their feet into stilettos.

“climate change is a women’s issue”Some women’s advocates are demanding that new climate policies address the different ways men and women will be affected by global warming..