despre “tirfa”/”curva”

“the taming of the slur” (@ feministe) – o discutie despre cum este folosit termenul “slut” si implicatii; comentariile de pe blog sint si ele f. utile

care are fi asemanarile si diferentele fata de cum se foloseste “tirfa” in limba romana?

din dex:

CÚRVĂ, curve, s.f. 1. (Pop.) Femeie care duce o viaţă desfrânată. ♦ Prostituată. 2. Fig. Om ipocrit, josnic; cutră.

PROSTITUÁTĂ s. cocotă, curvă, târfă, femeie de stradă, (pop. şi fam.) damă, madamă, (înv. şi reg.) pârţotină, telăliţă, teleleică, (reg.) lele, madaranţă, scorţotină, tearfă, târnoaţă, (prin Transilv.) bandură, bulă, (prin Bucov.) crăiţă, (prin Maram.) landră, (prin Mold. şi Bucov.) mişarcă, (înv.) magopaţă, tălaniţă, femeie publică, (fam.) fleoarţă, fleorţotină, şuleandră, (fig.) buleandră, pupăză, putoare, târâtură, (reg. fig.) haită, pupezoaică, terfeloagă, (Transilv. fig.) gudă, (prin Mold. fig.) ruptură, (arg.) maimuţă, marcoavă, mastroacă.

TÂRFĂ s. v. buleandră, cârpă, fleandură, otreapă, petică, stomac, zdreanţă.

putin despre revendicarea lui “slut” de catre riot grrrls aici: “media-grrrl vs riot grrrl” si despre revendicarea “noastra” a cuvintului “lady”:

De ce folosim cuvantul “lady”?

Ne-am tot gandit cum sa explicam altor persoane feministe de ce noi, ca organizatie feminista, folosim cuvantul “lady”, care poate fi atat de peiorativ sau degradant. De-a lungul istoriei, in cadrul mai multor miscari politice, sociale si pentru drepturi civile, cei defavorizati au revendicat cuvinte folosite impotriva lor de catre fortele opresive, asa incat aceste forte sa nu mai aiba puterea de a ne insulta cu limbajul lor. Redefinirea termenilor “lor” este pentru noi o modalitate de rebeliune si rezistenta, care ne reda controlul asupra propriilor vieti. De exemplu, in limba engleza cuvinte ca “Chicana”, “dyke”, “queer”, “fag”, “bitch”, “cunt”, “whore” etc. au fost revendicate si transformate in termeni pro-activi, de auto-definire. In nici un caz nu vrem sa insinuam ca toate activistele si/sau feministele trebuie sa revendice limbajul negativ folosit impotriva noastra. Realizam ca unii oameni prefera pur si simplu sa elimine acesti termeni si sa creeze noi auto-definitii. Noi respectam si incurajam si aceasta atitudine din toata inima. Ladyfest nu e o organizatie alcatuita din “ladies” in vreun sens traditional al cuvantului. Nu suntem “doamne” sau “domnisoare”, si nu suntem “finute”. Nu suntem tacute, politicoase, supuse, cuminti. Suntem active, curajoase, puternice si diverse. Ne miscam in afara sferei de auto-exprimare definite si aprobate de catre patriarhie. Suntem “ladies” conform propriei noastre terminologii; cand cineva ne numeste “lady” (“doamna”, “domnisoara”, “fata”, etc.) noi stim cine/ce suntem (chiar daca ei n-o realizeaza), si aceasta putere a intelegerii si stiintei de sine contracareaza marginalizarile sexiste, injositoare, discriminatorii, sau de orice alta natura.

5 thoughts on “despre “tirfa”/”curva”

  1. Pana la urma ce e o lady? Cred ca asa ar fi trebuit sa se puna intrebarea. Parerea mea: e o snoaba, o persoana cu un foarte dezvoltat simt critic la adresa persoanei ei, este genul de femeie care nu iese din casa pana la paine daca nu se asorteaza papucii cu bluza. Lady.. cocheta, visatoare, doamna pe care ai lua-o ca dama de companie la o intrunire de afaceri intr-un restaurant funky .. E genul de persoana care se cenzureaza, nu ai cum sa fii de la mama natura o lady. Esti om. Oricat de mult te-ai stradui, nu reusesti sa fii mereu ca scoasa din cutie. Nu spun ca e un lucru rau sa ai grija de tine, sa fii civilizata si asa mai departe, dar pana la limita penibilului.
    O “lady” n-o sa spuna niciodata sincer ce gandeste, pentru ca asta e “definitia” ei. Pana la urma e o lady, nu e etic sa critici pe cineva in public, nu e etic sa.. dar ce-o sa zica lumea daca..

    Referitor la Pink si Stupid Girls. E genul de satira care-mi place si sper sa prinda. Personal, nu cred ca rezolva mare lucru, dar daca o persoana a deschis ochii e ok. Clipul face clar diferenta intre o so-called lady [Jessica Simpson si care mai sunt] si sa spunem ..a regular one, ca nu vad nici o activista in clip [sau poate nu m-am uitat destul de atent] :)

    Ca sa nu mai zic ce minunatii am mai citit-auzit la radio, gen: paris Hilton a devenit vegetariana peste noapte pentru ca a vizionat un film in care animalele erau tinute in conditii groaznice .. so on, so on..
    E oK in ceea ce ma priveste, dar Paris Hilton face ceea ce face pentru imagine, toti fac pentru imagine. Probabil ca si de aici pleaca cele mai multe idei pe tema “femeile sunt curve”.. “ce este o lady”.. pentru ca intr-un fel se vor promovate si-n cu totul alt fel se comporta cand nu sunt “sub supraveghere”. Cand spun de imagine, a nu se intelege gresit, nu zic doar de imaginea vedetelor, ci in general.

    Parerea mea. :)

  2. pentru mine, intrebarea si mai de baza e cine stabileste ce inseamna si ce nu inseamna \”lady\” – si cine promoveaza si intareste imaginile astea (exact la asta bat ladies against women) si apoi care sint presiunile sa fii asa ceva?… ce te determina sa fii sau nu, care sint implicatiile alegerilor tale in privinta asta, repercursiunile… etc. oricum, mie-mi place citatul de la mother jones care o sa fie pe zina pe coperta:\” whatever the fight, don\’t be ladylike\”… in acelasi timp, paris hilton & co sint tirfe, nu ladies – si cred ca singurul lucru pe care il au in comun aceste tipuri de femeie si tot ce inseamna ele este dilema care sta la baza adoptarii lor; pt. ca de ex. presiunea e f. mare sa fii o \”lady\” – asta fiind pe de o parte lucrul cel mai acceptat social – dar pe de alta parte cine se conformeaza e considerata si proasta/penibila etc. etc. … la fel si cu imbracamintea provocatoare – toate fetele trebuie sa se imbrace sexy, dar imediat ce fac asta sint proaste… adica, nu prea exista nuante. sau libertate de-a te misca prin diferite feluri de-a fi sau de-a te prezenta… dupa cum doresti tu, fara a fi automat etichetata ceva. pt. ca, daca esti fata, inca e adevarat ca ori esti lady ori esti… feminista, sa zicem. ori esti sexy ori esti urita. ori esti tirfa ori esti virgina. iar pt. mine in asta consta problema, si n-am nici un chef sa dau vina numai pe fetele care se conformeaza, dar nu si pe baietii (si fetele) care contribuie la presiunea asupra altora sa se conformeze (cei care isi bat joc de fetele care arata intr-un anumit fel, dar in acelasi timp fac comentarii pe liniile \”aia e buna, aia nu e buna\”, exact asa cum le zic reclamele si normele pe care cica ei nu le sustin… ca de ex. \”punkerii\” aia cu piesa \”sex in plex\” – barf).

    ps: cred ca e f. bine zis \”O “lady” n-o sa spuna niciodata sincer ce gandeste, pentru ca asta e “definitia” ei. Pana la urma e o lady, nu e etic sa critici pe cineva in public, nu e etic sa.. dar ce-o sa zica lumea daca..\” – intr-adevar asta e o chestie definitorie pentru o femeie-\”doamna\”… si cred ca de-asta spunea mother jones sa nu te conformezi… :)

  3. … si discutia poate continua la infinit…
    Daca nu te imbraci sexy nu esti feminina: la un moment dat mama mea isi facea probleme ca nu o sa am “prieten” pentru ca nu ma imbracam “feminin” [intre timp din fericire i-a trecut]. Daca te imbraci sexy esti: proasta/curva/meriti sa fii violata: imi aduc aminte cum am auzit la mare, acum cativa ani, un tip, spunand despre o tipa “la cum e imbracata aia, cum sa n-o violezi?”
    “presiunea e f. mare sa fii o \”lady\” – asta fiind pe de o parte lucrul cel mai acceptat social – dar pe de alta parte cine se conformeaza e considerata si proasta/penibila etc. etc.” – daca esti “finuta” e foarte probabil ca lumea [baieti si fete] sa considere normal sa fii tinta batailor de joc; daca esti mai bataioasa, esti “unul dintre baieti”, “lesbiana” sau, desigur, “feminista” [spusa pe tonul ironic].
    in acelasi timp, legat de “libertatea de-a te misca prin diferite feluri de-a fi sau de-a te prezenta… dupa cum doresti tu, fara a fi automat etichetata ceva”: parerea mea e ca rareori se intampla ca o fata sa fie etichetata doar ca fiind sexy sau doar ca fiind urata, doar ca fiind “tarfa” sau doar ca “fata buna”. miscandu-se prin diferite cercuri, o fata poate fi etichetata in toate felurile posibile intr-o singura zi. mi s-a intamplat sa fiu considerata si sexy si urata, si “feminina” si “baietoasa”, si tarfa si fata cuminte, si desteapta si proasta. iar etichetele-astea sunt pusecateodata exact de cine nu te astepti: adica un misogin poate foarte bine sa-mi spuna ca sunt desteapta, iar o feminista, ca sunt prea baietoasa.
    singurul lucru cert dupa parerea mea e ca nici macar nu prea are sens sa incerci sa te conformezi, deoarece chiar daca ai vrea sa faci pe plac tuturor si sa ai o imagine ideala in societate, e absolut imposibil.

  4. Pingback: Apollinaire Online » Metoda rapida si sigura de slabit

Leave a Reply