“gospodina eficienta”

un schimb de mesaje mai vechi de pe lista ladyfest, cred ca discutia merita continuata:


*Daciana Sarbu interzice clipurile cu gospodine*
24 mai 2006

Deputatul PSD Daciana Sarbu a depus la Biroul Permanent al Camerei un proiect de lege privind stoparea discriminarii femeii in clipurile publicitare. Tanara social-democrata se arata deranjata de faptul ca reclamele tv prezinta femeia “preocupata doar de bucatarie si podea, ca si cum acestea ar fi – sau ar trebui sa fie – ocupatiile de baza” ale sexului frumos. in plus, constata Daciana Sarbu, ca femeia “sa spele cu succes” are nevoie de un expert, de cele mai multe ori barbatul, care sa ii indice cel mai bun detergent. Potrivit propunerii legislative a deputatului PSD, preocuparea pentru sanctionarea clipurilor publicitare care discrimineaza femeia ar trebui sa intre in atributiile CNA.

hm. io nu cred ca “interzicerea” clipurilor cu gospodine ar rezolva ceva. problema e la nivel cultural, cum stim si din ideile pulafashion sau chestii gen http://romania.indymedia.org/ro/2005/09/1005.shtml. plus ca asta e numai o picatura din problema mai larga cu misoginia in advertising…

si… de ce tocmai daciana sarbu? :(( psd mare partid feminist. :)

pai la noi cica avem cadru legislativ pentru discriminarea in publicitate si in mass media, evident legislatia e conceputa ca sa fie total inaplicabila, sa nu se aduca probabil prejudicii prea mari companiilor si mediei care catiga gros pe seama femeilor sublime – legea care reglementeza e 202/2002, citez:

articolul 20: Publicitatea care prejudiciaza, dupa criteriul de sex, respectul pentru demnitatea umana, aducand atingere imaginii si onoarei unei persoane in viata publica si/sau particulara, este interzisa.

articolul 21, aliniatul 2: Informatiile distribuite prin mass-media vor respecta egalitatea de sanse si tratament intre femei si barbati si nu vor contine, promova sau provoca nici o forma de discriminare bazata pe criteriul de sex.

Na acum, vreau sa stiu si eu cum se va evalua ce inseama un continut care prejudiciaza respectul pentru demnitatea umana, ca aici intelege fiecare ce vrea…. si ce atinge onoare unei persoane, ca si aici fiecare intlege ce vrea… adica la modul clasic romanesc iar nu sunt criteri clare de definire…. (aceasta definire imi aduce aminte de prima varianta a legii pe harturie sexuala, unde hartuirea sexuala era definita ca si coportament care lezeaza demnitatea persoanei)

evident in legislatie nu e specificat cine se ocupa de implementare, se lasa sa se intelega ca tot anes/ul, dar cu ce buget si cu ce experti?? si care ar fi amenzile??

da, si nu doar problema gospodinelor e problema…
eu ma gandea serios la un momet dat sa ii reclam pe cei de la pulafashion la cncd dar ma gadeam si la legislatie ca daca nu vor fi sanctionti si li se va da castig de cauza va fi nasol, (dar poate nu ar fi cauza pieduta, macar ai putea sa bati din gura ca nu e legislatia ca lumea facuta, nu stiu….)

eu cred ca merita sa ne gindim la ceva forma de protest concret, poate nu numai la adresa pulafashion dar _cel putin_ la adresa lor… ati vazut si “campania uritilor” ce misogina e – sint 2 tipe in reclamele alea asa super super obiectificate si ce mi se pare si mai “misto” e ca ni se da de inteles ca ele sint cumva “urite” cind in realitate sint foarte neurite, dar cica nu ar fi “perfecte si modele” (de fapt sint si modele). bah in orice caz eu atunci cind a fost potop de chestii antifeministe prin presa si alte locuri am sperat foarte tare ca se va organiza ceva ca multa lume parea scandalizata. ma gindesc… am putea sa incorporam un protest din asta si in ce vrem sa facem la toamna – sa fie poate o actiune simbolica in care subversionam cumva imaginea de femeie sublima si/sau gospodina si sa venim si cu cereri concrete despre implementarea legislatiei asteia de exemplu. sa mai discutam :)

da… sint atit de multe de zis. dar pt. mine cred ca punctul principal e exasperarea pe care eu una o simt fata de nevoia pe care par sa o aiba oamenii in romania – oricine – de experti, elite, oameni despre care au auzit ca sint importanti sau interesanti, sau care au o “pozitie” sau “greutate” de vreun fel. deci din cite am vazut eu pina acum asta e o atitudine mult mai exagerata in romania decit oriunde altundeva. si ma scoate din sarite ca pare sa fie o chestie poate si mai pronuntata in “underground”. (adica, non-underground.) impresia mea e ca incepem, pulafashion etc. vor sa fie si super-undergroundul si super-mainstreamul impreuna, doar asa pt. ca li se pare cool. dar si pentru ca este posibil deoarece altii ii sustin la acest nivel – aleg sa nu-i critice chiar cind e clar ca trebuie criticati, le mingiie egourile si orgoliile, ii promoveaza ca “alternativi” si “cool” inclusiv cind ei sint total ne-alternativi si boring. (o chestie frustranta e ca din pacate pt. ei si atentia negativa excesiva joaca acelasi rol. ceea ce spune multe.) plus ca altfel de initiative ori nu exista ori sint invizibile pe linga acest mainstream-underground/underground-mainstream – cam cum e la concerte cind niste tipi inalti se baga in fata si tot restul lumii se resemneaza ca va vedea doar o bucatica de scena, ca deh asta e si “n-ai ce face”.

dar eu daca imi mai zice cineva ca ar trebui sa fim solidari cu pulafashion ca sa sustinem campaniile “alternative” ca oricum sint putine – or fi ei misogini dar sint bine intentionati … o sa incep sa bat. :P cred ca cel mai bun raspuns in situatiile astea e ca daca vrei solidaritate trebuie mai intii sa arati solidaritate si asta e tot punctul cu pf: nu numai ca ei habar n-au ce e aia solidaritate dar isi fac un adevarat _cult_ din faptul ca sint atit de nesolidari, speciali si deasupra publicului aluia timpit caruia i se tot adreseaza in comunicatele lor. deci eu o sa fiu solidara cu pf, sau cu vlad nanca, fix atunci cind ei se vor vor arata solidari cu ladyfest de ex.. asa, din proprie initiativa.

de fapt, alt punct important e ca totusi e vorba de niste oameni care au ceva minte si acces la resurse – a se vedea chestiile pe care le preiau mai mult sau mai putin teoretic (diy? da, sigur, bifat “diy”, arta urbana si campanii anticonsumiste? da, sigur, bifat si “arta urbana” si “campanii anticonsumiste”…), deci daca vor ei _se pot_ informa si educa singuri. chiar nu cred ca e datoria mea sau datoria noastra sa ii educam despre ce inseamna sa nu fii un asshole. de ce ar fi? mie in general nu-mi place sa ma lupt cu morile de vint, mai ales cind morile de vint sint pe o pozitie ferma si constienta de condescendenta fata de valorile la care tin. consider ca am lucruri mai bune de facut, si sint destule alte persoane care merita efortul, chiar publicul larg care macar e publicul larg nu vlad nanca sau dragos bucurenci, vips.

cititi chestia asta, e minunata:

am-iesit-aseara-it-sucked-noroc-cu-24.html

— noul meu blog preferat :)

Leave a Reply