Joi, 4 septembrie, orele 18:00, deschiderea Spatiului de proiecte – Feminisme

[EN] Opening of Project Feminisms – Histories, free spaces, participative democracy, economic justice

image001.jpgIstorii, spaţii libere, democraţie participativă, justiţie economică.
Feminisme.ro
Prin intermediul evenimentelor care vor avea loc într-un Spaţiu de proiecte în Timişoara, prin campanii în spaţiul public şi prin intermediul unei cercetări care va lua forma unei publicaţii şi a unui website, proiectul Feminisme va reflecta asupra întrebărilor şi contextelor a diverse practici feministe, în cadrul unor discuţii despre ce anume este relevant şi ce anume este vizibil în spaţiul public.

„Feminism” e un cuvânt dificil de folosit în România, în prezent. Deşi politicile de emancipare a femeilor din anii ’50 au dus la o dezvoltare a mişcării femeilor, mai târziu, în timpul regimului lui Nicolae Ceauşescu, “emancipare” şi “feminism” au devenit doar nişte cuvinte goale care acopereau morţile a mii de femei ca rezultat al politicii pronataliste. După 1989, în perioada de tranziţie şi în prezent, femeile şi bărbaţii care se declară în mod public ca fiind feministe/feminişti trebuie să facă faţă unor duble acuzaţii. Pe de o parte, cuvântul poartă implicaţiile fostului regim comunist şi pe de altă parte, în discursurile publice din prezent (în marea lor majoritate conservatoare) feminismul este considerat în general ca fiind un concept „importat din Vest” care nu are relevanţă pentru societatea noastră bazată pe „tradiţiile creştine”.

Ca o condiţie a integrării în Uniunea Europeana, România a adoptat o serie de legi cu un conţinut de gen: Legea pentru prevenirea şi combaterea tuturor formelor de discriminare (2002), Legea egalităţii de şanse dintre femei şi bărbaţi (2002), Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie (2003). Adoptarea unei asemenea legislaţii este un pas important. Totuşi faptul că aceste legi au fost importate la un nivel pur legislativ, fără să fie însoţite de un cadru instituţional adecvat şi faptul că au fost adoptate ca urmare a unor presiuni externe şi nu ca un câştig al presiunilor făcute de societatea civilă, de către cei cărora li se adresează, le diminuează eficacitatea şi puterea de schimbare. Aceste legi reflectă faţa „democratică” a capitalismului. Aspecte cu un important conţinut de gen, cum ar fi precaritatea, sărăcia, migraţia, care au ca rezultat direct violenţa şi discriminarea, nu intră sub incidenţa acestor legi. Dacă consideri că trăieşti într-o societate în care toate problemele cu încărcătură de gen au fost cu succes normalizate, atunci problemele pe care le trăieşti devin doar eşecul tău individual şi nu au nici o relevanţă mai generală. Aparenţa de normalitate pe care o dau aceste legi are un efect de desolidarizare în condiţiile unei societăţi în care toate faţetele vieţii sunt transformate în mărfuri şi în care fiinţele şi ideile sunt importante doar în măsura în care contribuie la acumularea de capital.

O discuţie eficientă despre patriarhat poate fi făcută doar în măsura în care este arătată legătura dintre acesta şi capitalism, în măsura în care sunt analizate relaţiile de privilegii şi putere pe care capitalismul global este structurat. O discuţie care să se refere nu doar la enumerarea diferitelor feluri de oprimare ci şi la responsabilitatea fiecăruia/fiecăreia dintre noi de a ne opune acestora.

Feminisme este un instrument pentru interpretare şi acţiune. Continue reading

changing things? opting out? (punk rock and hip-hop too)

interesting discussion over here: “It Ain’t Sexism, It’s Punk Rock!”

which goes over the same ground we covered in the past couple of years in discussions within the ladyfest collective:

and i’ve got “punk rock is ice cream-eating macho guys” and also “remember, kids, punks are macho!” :)
oh, yeah, and “ziua barbatului, yaaay” (with some examples of feminist punk guys/songs)

looking at the comments over at bastante already, i can’t help but be surprised (and kind of saddened) by how little of an opportunity people seem to have had for these kinds of discussions, how little information there seems to be out there about books like Pretty in Punk or even about the riot grrrl movement… again, i find “Results of a misspent youth” so useful to revisit:
Continue reading

HURDORRE – Alianta pentru Educatia si Protectia Copilului Rrom

Alianta pentru Educatia si Protectia Copilului Rrom

Aceasta campanie este organizata de Agentia pentru comunicare si gestionare crize “Aven Amentza”, pentru a gandi si pune in aplicare o strategie care sa deblocheze criza prelungita a situatiei copiilor de etnie roma, sa reduca dependentele determinate de ineficienta sistemului institutional romanesc si european.

ref: “Cazul asistentei maternale capătă iz de ură rasială”

Aven Amentza

target women episodes

un show despre diverse chestii absurde din mass media si publicitate despre/”pentru” femei [en]:

“yogurt edition”

“feeding your f*ing family”

“suffrage”

“wedding shows”

“birth control”

prezentatoarea este comediana sarah haskins

si apropos de feminism si umor:

PETITIE: Hrana pentru toti

‘HRANA SAU FURAJE’ (en: ‘FOOD VS FEED’ PETITION)

… In 1996, “Declaratia de la Roma asupra securitatii alimentare mondiale”, a reafirmat “accesul la hrana sigura si nutritiva ca drept al tuturor”. De asemenea, semnatarii si-au luat un angajament politic fata de “eradicarea foametei in toate tarile”.

In 2008, subnutritia si infometarea nu numai ca sunt in crestere in multe colturi ale lumii, dar ele ating noi culmi ale suferintei. Recoltele diminuate si irosite, preturile care cresc vertiginos, practicile zootehnice nesustenabile sunt numai cativa din factorii care impreuna supun oamenii vulnerabili la riscuri ce le ameninta viata.

Nu este acceptabil ca in situatia actuala in care foametea si malnutritia omoara aproape sase milioane de copii in fiecare an, procente enorme din recoltele disponibile sa fie folosite ca hrana pentru animalele de ferma.

In numele umanitatii, o comunitate globala responsabila nu mai poate sa-si permita sa investeasca 7-16 kg de cereale sau soia, pana la 15.500 litri de apa si 323 m2 de teren pentru pasunat in producerea a numai unui kilogram de carne de vita pentru cei care isi permit sa-l cumpere. Avem nevoie cu disperare de modalitati mai accesibile si sustenabile de a asigura hrana pentru toti.

Din nefericire, desi expertii Organizatiei pentru Hrana si Agricultura considera ca „zootehnia reprezinta o amenintare majora pentru mediu”, acestia doar recomanda diferite procedee tehnice in agricultura, din care unele implica riscul de a degrada si mai mult, probabil in mod ireversibil, un mediu deja vulnerabil.

Toti oamenii infometati, milioanele de vegetarieni si cei care cauta alternative sanatoase la practicile traditionale distructive au dreptul sa se astepte la o investigatie stiintifica a tuturor optiunilor existente, inclusiv a vegetarianismului, din partea celor care iau decizii, guvernelor si organizatiilor internationale. Acest stil de viata ce economiseste resursele si salveaza vieti este demn de un efort de cercetare impartial cat si de promovare, nu in ultimul rand datorita potentialului sau de a conduce lupta dezlantuita pe marginea dilemei „hrana sau furaj” la o concluzie in favoarea umanitatii. …

semneaza petitia

London Transgender Film Festival 08

London Transgender Film Festival Fundraiser

Since this festival is independently funded we need your support.
London Transgender Film Festival Fundraiser Sun Aug 24 2008
at Gasworks 155 Vauxhall Street London SE11 5RH
3pm- 6pm, £5/4
is a transgender community event for trans people and their allies, partners and friends
in order to raise money for the London Transgender Film Festival 2008

Programme

Travel Queeries focus group feedback session – Facilitated by Sid Peterson, Travel Queeries Associate Producer

Travel Queeries is a doc. film about the contemporary radical queer scene in Europe. Filmed in over 9 cities throughout Eastern and Western Europe from 2005-2007, the film covers the stories of different communities, personal identities, art/performance, festivals and activist events, and hopes to show the international queer connections that exist within this fringe culture. Premiering early 2009, we hope you can join us now for a focus group screening of the first rough cut of Travel Queeries, so we can get feedback on how to best develop the film. We are excited to present this screening in partnership with the fundraising efforts of the long awaited London Transgender Film Festival 2008 and hope to see you there!

Continue reading

from the anti-women stupidity knows no bounds files

“Lawyer Files Antifeminist Suit Against Columbia”

“Mini-skirts banned to stop “provoking” rape in Mexico”

“How the Left censored the blindingly obvious truth about rape” (Peter Hitchens, Daily Mail, 16.08.08) a.k.a.
“Geez, When Will Women Stop Getting Themselves Raped Already?”