and another intersection to consider: dairy is a feminist issue

“dairy is a feminist issue.” @ vegina
via The Vegan Police

Feminism brought me to a place where I could begin to think about embracing veganism as a necessary part of an ethic of social justice. Feminist ideology, a reading of Carol Adams’ The Sexual Politics of Meat and visiting a small family dairy allowed me the pull I needed to abandon my “pescatarianism” for veganism. Veganism is an ethic of (non)consumption that most closely reflects my feminist ideology. It is one way in which I can make a simple choice every time I eat that is overtly political in its message. Veganism is a daily practice that reflects an ethic of care and compassion and equality that is often lacking among humans. Veganism has also allowed me the ability to acknowledge that the oppression of non-human animals and women are mutually reinforcing.

I see a lot of my feminist nightmares played out on female-bodied individuals who are exploited by the […] dairy industry …

despre masculinitatea moderna

ce este apreciat la “masculinitate”? la Sociological Images: ERROL MORRIS MILLER ADS avem citeva exemple de reclame, ca cea de mai sus, care raspund acestei intrebari (“real men have to restrain themselves while they listen to women, “Real men know how to back up Suburbans pulling boats”, “real men drink beer and don’t worry about stupid things like their diet or health” mai ales ca, sa nu uitam, barbatii adevarati nu sunt niciodata vegetarieni, s.a.m.d.).

(in aceeasi traditie: “ziua barbatului care se dispretuieste, se pare”)

blog de rasfoit

Însemnǎrile cârtiţei ceacâre
…feminism, gen social, frumusete, complexe, automutilare, hartuire, societate, prejudecati, clisee, ecologie, biciclete, animale, zootehnie, vegetarian, vegan, ubuntu…

exemplu de postare: “Cea mai frumoasa” (si citeva altele de citit)

… Un gest simplu, bǎrbǎtesc
Din buletinul informativ al unei asociaţii pro-biciclete citire (majuscule în original):

Asociatia BATE SAUA SA PRICEAPA IAPA invita OAMENII din organizatiile, institutiile si corporatiile din Bucuresti (si nu numai) sa faca un GEST SIMPLU, BARBATESC: sa renunte luni, 22 septembrie 2008, la masina personala sau de serviciu si sa se deplaseze pe jos sau cu bicicleta.

Un gest simplu, bǎrbǎtesc adicǎ viril, curajos, îndrǎzneţ, calitǎţi de care muierea e lipsitǎ prin însǎşi natura ei. Deh, Zoe, fii bǎrbatǎ şi pedaleazǎ smeritǎ. N-ai ce cǎuta printre noi dar te tolerǎm.

bike_pin_up_girl.jpg
Şi daca tot mergi pe bicicletǎ te rog eu frumos fii şi tu sexi, vrem sǎ vedem nişte craci mişto.

lectura placuta!

ps: apropos de mesajul asociatiei b.s.s.p.i. cu gestul barbatesc de a merge pe bicicleta, cit de ironic (sau nu?) ca imaginea si comentariul la misto ale danei de la cartita ceacara anticipeaza un fluturas real al campaniei lor intitulate “velorutia”:

fluturas_v1_fata_mare.jpg
(mai multe @ siemprecontra)

pulafashion se intoarce?

adaugat 16.10.2008: dana comenteaza afisul velorutia

PETITIE: Hrana pentru toti

‘HRANA SAU FURAJE’ (en: ‘FOOD VS FEED’ PETITION)

… In 1996, “Declaratia de la Roma asupra securitatii alimentare mondiale”, a reafirmat “accesul la hrana sigura si nutritiva ca drept al tuturor”. De asemenea, semnatarii si-au luat un angajament politic fata de “eradicarea foametei in toate tarile”.

In 2008, subnutritia si infometarea nu numai ca sunt in crestere in multe colturi ale lumii, dar ele ating noi culmi ale suferintei. Recoltele diminuate si irosite, preturile care cresc vertiginos, practicile zootehnice nesustenabile sunt numai cativa din factorii care impreuna supun oamenii vulnerabili la riscuri ce le ameninta viata.

Nu este acceptabil ca in situatia actuala in care foametea si malnutritia omoara aproape sase milioane de copii in fiecare an, procente enorme din recoltele disponibile sa fie folosite ca hrana pentru animalele de ferma.

In numele umanitatii, o comunitate globala responsabila nu mai poate sa-si permita sa investeasca 7-16 kg de cereale sau soia, pana la 15.500 litri de apa si 323 m2 de teren pentru pasunat in producerea a numai unui kilogram de carne de vita pentru cei care isi permit sa-l cumpere. Avem nevoie cu disperare de modalitati mai accesibile si sustenabile de a asigura hrana pentru toti.

Din nefericire, desi expertii Organizatiei pentru Hrana si Agricultura considera ca „zootehnia reprezinta o amenintare majora pentru mediu”, acestia doar recomanda diferite procedee tehnice in agricultura, din care unele implica riscul de a degrada si mai mult, probabil in mod ireversibil, un mediu deja vulnerabil.

Toti oamenii infometati, milioanele de vegetarieni si cei care cauta alternative sanatoase la practicile traditionale distructive au dreptul sa se astepte la o investigatie stiintifica a tuturor optiunilor existente, inclusiv a vegetarianismului, din partea celor care iau decizii, guvernelor si organizatiilor internationale. Acest stil de viata ce economiseste resursele si salveaza vieti este demn de un efort de cercetare impartial cat si de promovare, nu in ultimul rand datorita potentialului sau de a conduce lupta dezlantuita pe marginea dilemei „hrana sau furaj” la o concluzie in favoarea umanitatii. …

semneaza petitia

a link re: the intersection of sexism and speciesism

donnEanimali [en] / it / fr

Women and non-human animals: objects of oppression, subjects of liberation.

so far, the site (which is italian) hosts only a mission statement, a declaration in support of the mobilization of the 24th of november 2007 against violence towards women, a declaration in support of the mobilization of the 8th of march 2008, and a list of “friendly sites.” hopefully there will be more content in the future, but it’s still a pretty good read/start.

more on the general subject here [ro] and here, here, here, here or here [en]

h/t m.

an image and its message

apropos of the old “sexual politics of meat” debate…

here is a classic misogynistic illustration used to promote meat by telling us to “break the dull beef habit” (by imagining a woman‘s body made up of “tender juicy” beef cuts);
slideshow10.jpg

and here are two possible ways of making use of that image in order to promote vegetarianism:

  • peta‘s take, which casts a real woman in the same pose, makes the same “cuts of meat” markings on her body and just adds the text “all animals have the same parts”:
    binghamforpeta.jpg
  • an example of what i would consider a critical take, whose message to the viewer is no longer a plea to look at a cow’s body in the same way as at a woman’s body and viceversa, but rather to STOP viewing anyone – human and non-human animals alike – as being made up of “cuts” and ready for consumption, because we all should have the same right to bodily autonomy and integrity (the ecofeminist message):
    whatsyourcut2.jpg
  • … and these appeal to women, HOW?

    gallery of sexist ads, parts 10^20 and 10^20+1:

    “Alicia Silverstone Strips for Animals?” (yeah, of course PETA is involved)

    “Pornography of War (Literally)”
    as “bonus,” some more depictions of women being demeaned/abused that are making the rounds… because it’s all part of the same continuum:
    Video of domestic violence
    Blonda batuta de concubinul ei [Blonde beaten up by her live-in boyfriend]
    (make sure to check out the “average joe” responses to these: “so what,” “she deserved it,” “why didn’t she just leave?” are among the mildest reactions to the video on youtube, and most of them, especially on the romanian site, are truly vile, misogynistic and violent… while the video is being sent around as a “joke”)

    CAREFUL, links 3-5 contain images that could be seriously triggering!

    [zina lf-ro#2] Ecofeminism

    The animals of the earth exist for their own reasons. They were not created for humans any more than women were created for men, or blacks for whites. — Alice Walker
    Notiunea de „ecofeminism” poate fi descrisa cel mai bine ca o umbrela pentru diverse teorii si practici ce tin deopotriva de feminism si ecologism, bazate pe constientizarea relatiei dintre felul in care atat femeile cat si animalele sunt „alterizate” de ideologia dominanta pentru a justifica gama de atitudini patriarhale la care ele sunt supuse conform traditiilor si conventiilor socio-culturale. Critica ecofeminista puncteaza ca dezumanizarea femeilor si altor grupuri de oameni va exista si va functiona in societate atata timp cat consideram ca „alte” fiinte sunt automat la dispozitia oamenilor asa incat noi, cei din oficiu „superiori”, sa gasim scuze pentru a nu ne comporta etic si echitabil fata de cei „inferiori”, pentru a nega drepturile acestor fiinte si a ne folosi de ele oricum gasim de cuviinta in propriile noastre interese. Ideea e ca exploatarile se intrepatrund si nu pot fi separate sau eliminate altfel decat impreuna; iar societatea patriarhala si ierarhica depinde de dominatia fata de tot ce este privit ca fiind „aproape de natura” si deci considerat inferior si exploatabil: femeile (si in diferite contexte orice categorie de fiinte umane „de rangul al doilea” – persoane de culoare, din tari ale estului si sudului global, din medii rurale…) ca si animalele, resursele din natura si mediul in general.
    Scopurile principale ale feminismului nu sunt aceleasi cu cele asociate de obicei cu feminismul liberal. Ecofeministele(-istii) nu urmaresc o simpla egalitate a femeilor cu barbatii, ci o schimbare radicala ce presupune, printre altele, eliberarea femeilor ca femei si recunoasterea valorii unor activitati traditional asociate cu femeile (cum are fi cele din sfera domestica). O problema care intervine aici este ca prin accentul pus pe revendicarea de catre femei a unor aspecte ale „feminitatii” traditionale, ecofeminismul poate insemna o intarire a stereotipurilor opresive si tinde spre esentializarea sexelor. Sau nu.

    Femeile si natura
    Continue reading