Calendar 16 zile de activism

logo16zileCalendarul de activități ce vor avea loc la Bucureşti în cadrul celor 16 zile de activism pentru eliminarea violenţei asupra femeilor (agenda este actualizată periodic):

  • 25 Noiembrie

Începând cu ora 17:30, Piaţa Unirii (colţul magazinului Unirea dinspre Splai)
Indiferenţa hrăneşte violenţa – Ne manifestăm public împotriva violenţei. Pe 25 noiembrie, Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor.
De la ora 18.30 vom avea un eveniment dedicat comemorării victimelor: Memorialul femeilor omorâte de violenţele din familie.

  • 28 Noiembrie

Ora 19:00, Centru Feminist Sofia Nădejde (Str Gh. Mandrea nr 4, Bucureşti)
Discuţie despre instrumentalizarea şi trivializarea violenţei asupra femeilor
Vom purta o dicuție informală despre multitudinea de feluri în care vedem că violența asupra femeilor este un subiect de glumă și afirmare a unui anumit tip de prestigiu și autoritate misogină, larg promovată și/sau scuzată atât în mass media și spații conservatoare cât și în diferite cercuri din afara mainstream-ului, care pot fi la fel de sexiste și violente ca și mainstream-ul, pe modelul “vrem să fim altfel dar călcăm pe femei ca să ne legitimizăm mesajul”. Vom împărtăși experiențe pozitive și negative cu adresarea acestui tip de misoginism si vom încerca să propunem niște căi prin care să-l combatem sistematic. Studiu de caz: campaniile publicitare marca “pulafashion”.

  • 29 Noiembrie

Ora 16:30, sala 115, SNSPA (Str. Povernei nr. 6, Bucureşti)
Controlul drepturilor reproductive ca formă de violenţă asupra femeilor.
Dezbatere organizată de Centrul FILIA, alături de E-Romnja (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome), Asociaţia Transcena, ECPI, Monica Obreja şi Oana Girlescu
Dezbaterea îşi propune să introducă problematica drepturilor reproductive în discursurile publice privind violenţa asupra femeilor şi să încurajeze abordarea diversităţii formelor de violență cu care se confruntă grupuri diverse de femei. Prezentările organizatorilor vor viza: importanța abordării statului ca agent al violenței asupra femeilor, inițiativele politice recente de limitare şi atacare a drepturilor reproductive ale femeilor (de ex. poziții privind sterilizarea femeilor rome sau inițiativa legislativă a deputatului PDL Marius Dugulescu privind înființarea, funcționarea și organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina), precum și aspecte privind drepturile reproductive ale femeilor cu dizabilităţi.

Ora 18:00, Universitatea Nicolae Titulescu
Cerc de Gen: Justiţie restaurativă şi abuz sexual.
Dezbatere organizată de Centrul de Studii în Idei Politice CESIP.

Ora 18:00, Pieţele agroalimentare Rahova, Obor, Moghioroş, Miniş, Dorobanţi.
Împărţire pliante cu informaţii despre ordinul de protecţie.
Împărţire pliante cu resurse utile despre viol şi violenţă sexuală, în cadrul proiectului “Sprijin după viol”.

  • 30 Noiembrie

Ora 13:00, Pieţele agroalimentare Rahova, Obor, Moghioroş, Miniş, Dorobanţi.
Împărţire pliante cu informaţii despre ordinul de protecţie.
Împărţire pliante cu resurse utile despre viol şi violenţă sexuală, în cadrul proiectului “Sprijin după viol”.

  • 1 decembrie

Orele 15:00-18:00, Centru Feminist Sofia Nădejde (Str Gh. Mandrea nr 4, Bucureşti)
Atelier de sprijin pentru traumă
Experiențele noastre cu abuz și violență, urmările lor, sănătatea mintală și stările emoționale prin care trec oamenii sunt în general lucruri despre care nu vorbim și pe care le vedem minimizate sistematic peste tot în jurul nostru. Atelierul va fi un spațiu în care să punem această problemă și să învățăm împreună ce este de făcut. Vom vorbi despre emoții, traumă, PTSD și vom gândi împreună strategii prin care putem adresa problemele prin care trecem și prin care putem începe să avem grijă de noi înșine și unii de alții.

  • 2 decembrie

Ora 20:00, Dianei 4 (Str Dianei nr 4, Bucureşti)
Spectacol de teatru “Victima în viaţă” – produs de Asociaţia Transcena.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

  • 3 decembrie

Ora 18:00, ACCEPT (Str. Lirei, nr. 10)
Proiecție de film și discuție despre invizibilitatea violenței asupra femeilor LBTQ
În continuarea zilei de 20 noiembrie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Transgender și a tuturor victimelor transfobiei, și a zilei de 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, vă invităm la o proiecție de film urmată de o discuție despre lesbofobie, bifobie și transfobie ca forme nerecunoscute de violență cu care se confruntă femeile lesbiene, bisexuale, trans și queer într-o societate profund heteronormativă care le neagă identitatea și le stigmatizează sexualitatea. Femeile LBTQ sunt o prezență nedorită și contestată atât în familie, în spațiul privat, cât mai ales în spațiul public, acest spațiu tradițional-conservator, creștin-ortodox, consacrat apărării sanctității familiei heterosexuale ca singura formă acceptabilă de existență identitară și sexuală.
Când condamnăm violența împotriva femeilor există riscul să generalizăm actele de agresiune fizică, verbală și emoțională cu care se confruntă acestea și să facem revendicări unitare care, în schimb, exclud experiențe deja invizibile în spațiul public. Femeile LBTQ sunt agresate zilnic prin felul cum sunt privite cu suspiciune pe stradă, la școală sau la serviciu, prin felul cum sunt interpelate, amenințate și etichetate injurios pe motiv că nu corespund tiparelor de feminitate și că prezența lor este una deviantă care destablizează normativitatea de gen, prin felul cum le este negată manifestarea afecțiunii în public, prin felul cum sunt expuse discriminării și discursurilor motivate de ură în lipsa unor legi adecvate care să sancționeze agresorii lesbofobi, bifobi și transfobi, precum și a instrumentelor necesare de monitorizare a respectării egalității în drepturi. Vă invităm să împărtășim și să discutăm despre toate aceste forme de intimidare, hărțuire, abuz și agresiune ca forme de violență care atacă în mod sistematic identitatea noastră, a femeilor LBTQ, care contribuie la reducerea noastră la tăcere și la invizibilitate, și care ne condamnă la o viață trăită în secret, ca singura formă de viață viabilă.

  • 4 decembrie

Ora 18:30, Centru Feminist Sofia Nădejde (Str Gh. Mandrea nr 4, Bucureşti)
Discuție despre cum sunt anchetate situațiile în care femeile se confruntă cu violența domestică
Vă invităm să discutăm împreună cu Mihaela Giușcă despre unele moduri în care statul oferă sprijin femeilor care se confruntă cu violența domestică. Mihaela ne va împărtăși din experiența ei legată de cazurile de violență domestică cu care s-a întâlnit în perioada în care a lucrat în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1. Haideți să discutăm despre importanța rețelelor de suport pentru femeile care se confruntă cu violența domestică, despre cât și cum se implică statul, despre ce putem noi să facem mai departe.

  • 5 Decembrie

Ora 19:00, Centru Feminist Sofia Nădejde (Str Gh. Mandrea nr 4, Bucureşti)
Discuţie despre violenţa sexuală şi prezentarea proiectului “Sprijin după viol”
În această discuție vom porni de la problema că violența sexuală împotriva femeilor este larg acceptată și împământenită, că victimele sunt considerate vinovate din oficiu și batjocorite pentru violența comisă asupra lor, că femeile sunt descurajate să vorbească despre experiențele lor cu violul și rareori ajung să depună plângeri, iar când o fac totuși, procedura prin care trebuie să treacă pentru a ajunge în instanță – de la obtinerea certificatului medico-legal la intalnirea cu politia si depunerea plangerii oficiale la discutii cu avocati si alte persoane oficiale – constituie incă o traumă pe care trebuie sa o suporte și este aproape imposibil de parcurs fara un sprijin informat, simpatetic. Vom prezenta un proiect care intenționează să adreseze la nivel grassroots, prin educație între egali, faptul că până la momentul de față în România ducem o lipsă acută de informații și resurse specializate pentru femeile care au supraviețuit violului cum ar fi sprijin în familie și comunitate, centre de urgență și training-uri pentru psihologi sau alte persoane care să acționeze în interesul lor.

  • 6 Decembrie

Ora 18:00, Pieţele agroalimentare Rahova, Obor, Moghioroş, Miniş, Dorobanţi.
Împărţire pliante cu informaţii despre ordinul de protecţie.
Împărţire pliante cu resurse utile despre viol şi violenţă sexuală, în cadrul proiectului “Sprijin după viol”.

Ora 13:00, Sala ArCuB (Str Batiştei nr 14, Bucureşti)
Expoziţie de fotografie tematică “Priveşte-mă în ochi” – realizată de Asociaţia Necuvinte.

  • 7 Decembrie

Orele 11:00-16:00
Atelier cu 10 tinere/i rome/i din comunele Mizil si Spanțov organizat de E-Romnja
Tema atelierului va fi legata de violenta asupra femeilor rome in spatiul public. Vom organiza si un flashmob cu tinerii, ca actiune in cadrul atelierului.

Ora 13:00, Pieţele agroalimentare Rahova, Obor, Moghioroş, Miniş, Dorobanţi.
Împărţire pliante cu informaţii despre ordinul de protecţie.
Împărţire pliante cu resurse utile despre viol şi violenţă sexuală, în cadrul proiectului “Sprijin după viol”.

  • 8 Decembrie

Orele 15:00-18:00, Centru Feminist Sofia Nădejde (Str Gh. Mandrea nr 4, Bucureşti)
Atelier de introducere în tactici de autoapărare feministă (pentru femei)
Există diferite forme de autoapărare pentru femei dar de obicei ele nu se bazează pe o analiză feministă a violenței bărbaților împotriva femeilor, ci pun accent pe tehnici de autoaparare fizică și sunt construite ierarhic, cu cineva care “conduce” atelierul și dictează exercițiile. Datorită naturii sistemice a violenței de gen, utilitatea acestui tip de instructaj este limitată in viețile femeilor, pentru ca nu ia în calcul un intreg proces de socializare și efectul pe care violența o are asupra noastră la nivel psihologic. În acest atelier vom prezenta o abordare bazată pe principii nonierarhice și antiautoritariste, fără “lideri” sau “experți”, construită folosindu-ne de o colecție de cunoștințe feministe pe care toată lumea implicată le va dezvolta mai departe. Atelierul este doar o primă parte introductiva despre acest tip de autoaparare.

Lista cu evenimente din întreaga țară actualizată:
Feminism-Romania: 16 Zile de Activism împotriva Violenţei asupra Femeilor. Calendarul evenimentelor

**********************************
MANIFEST “Indiferenţa hrăneşte violenţa”

SCRISORI-DESCHISE
În cadrul campaniei, mai multe organizaţii vor trimite o serie de scrisori-deschise către presă, politicieni şi instituţii.
Scrisoare-deschisă privind implementarea Ordinului de Protecţie
Scrisoare-deschisă prin care cerem eliminarea violului din Legea Medierii
Scrisoare-deschisă privind Convenţia de la Istanbul
Scrisoare-deschisă privind sterilizarea femeilor rome
Scrisoare-deschisă către CNA: Violenţa asupra femeilor nu este divertisment!

VEZI ȘI: Pliantul despre Ordinul de Protecţie și Pliantul “Sprijin după viol”

16 zile de activism contra violentei asupra femeilor

indiferentaIndiferenta hraneşte violenta!

Ne manifestam public impotriva violentei asupra femeilor din Romania. Luni, 25 noiembrie 2013, incepand cu ora 17:30, in spatiul din Piata Unirii, pe coltul magazinului Unirea dinspre splai

– Manifestul campaniei in 2013 –

Violenta cu care femeile se confrunta acasa, pe strada, la munca si in alte spatii continua sa ramana in mare parte sub tacere. Statul roman este departe de vreo urma de strategie coerenta iar societatea tolereaza si incurajeaza diversele forme de violenta asupra femeilor din toate directiile. Violenta domestica, violenta sexuala, hartuirea sexuala si alte violente sistemice ca rasismul, homofobia, saracia, limitarea libertatii de reproducere si accesul neadecvat la servicii de sanatate sunt cateva din nedreptatile care ingradesc vietile femeilor in mod special.

Fiecare femeie este pe cont propriu. Agresorul, in schimb, primeste constant cate o mana de ajutor. De la judecatorul care nu emite ordin de protectie in timp util. De la tribunalul care decide sa lase violatorii in libertate. De la politistul care nu intervine corespunzator. De la statul roman care nu este in stare sa asigure adaposturi si centre de asistenta. De la Legea Medierii care va oferi agresorului sansa nesperata de a-si cumpara nevinovatia. De la jurnalistul care face rating pe seama violentei, prezentand-o drept divertisment. De la toti cei care rad in hohote la bancuri cu viol. De la toti cei care gandesc « a meritat-o, sigur a facut ea ceva ». De la rudele, vecinii si prietenii care sfatuiesc femeia sa-l ierte ca sa nu se faca ea de rusine.

Jumatate din populatia tarii este captiva in acest sistem care ii sprijina pe agresori. În care o viata fara violenta a devenit o loterie, in loc sa fie un drept asigurat de politici publice, de institutii care sa-si faca treaba si sa aplice legea. Violenta asupra femeilor este o infractiune si trebuie pedepsita ca atare. Agresorii lovesc femeile pentru ca pot si pentru ca li se permite. Daca statul roman este permisiv si incapabil sa creeze un cadru legal care sa pedepseasca si sa descurajeze agresorii, statul roman este complice cu agresorii.

Indiferenta hraneste violenta! A nu face nimic inseamna a-i lasa pe barbatii care isi agreseaza sotiile sa o faca nestingheriti in continuare, pe violatori sa violeze din nou, pe sefii hartuitori sa molesteze sexual angajatele, ii ajuta, intr-o forma sau alta, pe toti cei care atenteaza la integritatea fizica, psihica si sexuala a femeilor. Înseamna a le lasa singure pe femei in fata nedreptatii sau a traumei suferite si a le condamna la tacere.

Cum ar fi daca am putea striga «Ajunge! » fara sa ni se rada in nas? Fara batjocura si fara trufia celui care stie ca a invins deja ? Cum ar fi daca toata umilinta, vinovatia si rusinea ar fi simtite de agresor ? Cum ar fi daca femeile ar avea sprijin institutional si instrumente legale ca sa scape de agresor ? Cum ar fi daca drepturile le-ar fi respectate?

Cerem ca statul sa transmita un semnal de toleranta-zero in ceea ce priveste violenta asupra femeilor.

Cerem ca statul roman sa ratifice de urgenta Conventia de la Istanbul. (Conventia Internationala pentru Combaterea Violentei impotriva Femeii și a Violentei Domestice)

Cerem ca Politia, Justitia si sistemul medical sa fie institutii de suport real pentru victime. Reprezentantii institutiilor trebuie sa trateze victimele cu demnitate si profesionalism pentru a le incuraja sa aiba incredere sa depuna plangere si sa raporteze agresiunea.

Cerem ca siguranta victimei sa fie axa prioritara pentru toate institutiile si in toate politicile de combatere si prevenire a violentei asupra femeilor. Cerem bugetarea adecvata a politicilor publice privind prevenirea și combaterea violentei asupra femeilor.

Cerem protectie reala si imediata pentru femeile care sunt victime ale violentei domestice prin emiterea si aplicarea ordinului de protectie in regim de urgenta. Agresorul trebuie dat afara din casa!

Solicitam crearea de adaposturi, centre de urgenta, centre de consiliere juridica si psihologica.

Solicitam infiintarea la nivel national a unei linii telefonice unice, de urgenta, non-stop pentru asistenta imediata a femeilor care sunt victime ale violentei.

Cerem gratuitate la eliberarea certificatului medico-legal pentru victimele violului, violentei in familie si ale altor forme de violenta.

Cerem eliminarea tuturor formelor de violenta asupra femeilor din Legea Medierii. Obligativitatea informarii asupra medierii si, mai ales, medierea in sine, dau inca un semnal de permisivitate fata de o fapta penala grava si i se creeaza agresorului conditii legale sa scape de pedeapsa.

Solicitam infiintarea de centre de urgenta pentru victimele violului si formarea unui personal specializat in problematica agresiunilor sexuale care sa actioneze in interesul victimelor, prin consiliere psihologica si consiliere legala.

Cerem ca violatorii sa nu fie cercetati in stare de libertate si sa fie monitorizati ulterior ispasirii pedepsei.

Cerem sa se acorde atentie sporita discursului public discriminator, limbajului motivat de ura și violentei fizice cu care se confrunta femeile cele mai marginalizate și vulnerabilizate: femei rome și din alte grupuri etnice minoritare, femei sarace, femei LBTQ, femei cu dizabilitati, lucratoare sexuale, mame singure, varstnice, minore din centrele de plasament ș.a.

Cerem ca persoanele aflate in functii publice, care sustin masuri extremiste, cum au fost unele declaratii privind sterilizarea femeilor rome și a celor sarace, sa fie demise.

Vrem pedepse aspre pentru traficantii de persoane in scopul exploatarii sexuale, o strategie reala pentru diminuarea prostitutiei si programe eficiente de protectie pentru victime.

Somam CNA sa faca curatenie in audiovizual si sa gaseasca mijloacele legale pentru stoparea difuzarii de emisiuni care degradeaza femeile, promoveaza o cultura a violentei si transforma violenta in divertisment.

Actiunea din 25 Noiembrie face parte din Campania celor 16 Zile de Activism impotriva Violentei asupra Femeilor. Mai multe ONG-uri organizeaza o serie de actiuni pe care va invitam sa le sustineti.

Amintim actiunile organizate cu ocazia zilei de 25 Noiembrie in 2012 Violenta nu este divertisment si in 2011 Stop violentei asupra femeilor. La care se adauga Protestul impotriva includerii violului in Legea Medierii din 2013 si Marsul Panaramelor din 2011.

Despre 25 noiembrie
Din 1999, ziua de 25 noiembrie a devenit prin Rezolutia ONU nr. 54/134 Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei asupra Femeilor. Este o zi oficiala de condamnare atat a violentei la care sunt supuse femeile in spatiul domestic, cat si a altor tipuri de violenta care le afecteaza cu precadere pe fete si femei, de la viol si alte agresiuni sexuale, la trafic de persoane si exploatare sexuala, hartuire sexuala la locul de munca, hartuire pe strada, pana la forme specifice de violenta in anumite zone ale globului, cum ar fi crimele in numele onoarei, mutilarea genitala, feticidul. Violenta asupra femeilor este una din cele mai raspandite incalcari ale drepturilor omului din lume. Are loc acasa, pe strada, la scoala, la locul de munca, in tabere de refugiati si pe timpul conflictelor si crizelor. În masura mai mare sau mai mica, se petrece in toate tarile din lume si afecteaza toate femeile, indiferent de etnie, rasa, venit sau educatie.

SCRISORI-DESCHISE
În cadrul campaniei, mai multe organizaţii vor trimite o serie de scrisori-deschise către presă, politicieni şi instituţii.
Dacă doriţi să sprijiniţi acest demers, puteţi prelua scrisorile pentru a le trimite parlamentarilor care vă reprezintă!

Scrisoare-deschisă privind implementarea Ordinului de Protecţie
Scrisoare-deschisă prin care cerem eliminarea violului din Legea Medierii
Scrisoare-deschisă privind Convenţia de la Istanbul
Scrisoare-deschisă privind sterilizarea femeilor rome
Scrisoare-deschisă către CNA: Violenţa asupra femeilor nu este divertisment!

The Global Women Wikipedia Write-In #GWWI

The Global Women Wikipedia Write-In #GWWI by the Rewriting Wikipedia Project: April 26, 2013, 1-3pm EST

Wikipedia Meetup Page: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Meetup/globalwomen

On April 26th, the Rewriting Wikipedia Project will host the Global Women Wikipedia Write-In #GWWI. This virtual event is designed to encourage internet users to write entries about women from around the world into Wikipedia and to improve existing entries on these topics. The Rewriting Wikipedia Project is now a working group supported by Global Outlook::Digital Humanities (GO::DH).
Continue reading

cercul de lecturi feministe: the god of small things, arundhati roy

te invitam la:

CERCUL DE LECTURI FEMINISTE*
sambata 13 aprilie, ora 16:00

contact: cercul-de-lecturi {at} riseup.net

saptamana asta terminam de citit THE GOD OF SMALL THINGS [dumnezeul lucrurilor marunte] de ARUNDHATI ROY.

*acest grup este “women- and trans* only” – detalii mai jos

———————————————-

Continue reading

tabara feminista internationala autogestionata – moroieni, 6-16 august

Ce au in comun tinerele feministe ale Europei? Ce ne solidarizeaza? Ce ne desparte? Cum putem lucra impreuna?
Va invitam sa dezbatem in cadrul Taberei Tinerelor Feministe, 6-16 august, Zona turistica Moroeni, jud. Dambovita.

Tabara este afiliata miscarii internationale World March of Women si va avea participante din tari precum: Franta, Spania, Germania, Elvetia, Polonia, Cehia, Armenia, Portugalia, Brazilia, Canada, Turcia, Grecia.

Garantam o experienta feminista unica, cu ateliere, discutii intense si schimburi de experienta la finalul carora vom produce un Manifest comun.
Tabara a avut prima editie anul trecut in Franta. Tinerele feministe au discutat despre solidaritate, discriminari multiple, economie, mediul inconjurator, violenta, sanatate, sexualitate, promovarea feminismului. (Manifestul din 2011)

Agenda de anul acesta va fi stabilita in timpul taberei. Fiecare participanta poate propune subiecte si teme de dezbateri, le vom selecta impreuna.

Costurile pentru cazare, masa si transport sunt asigurate de Asociatia FRONT, prin programul de finantare “Tineret in Actiune”.
* cazarea este in regim de campare cu corturile proprii. Ne ghidam dupa principiul auto-gestiunii (fiecare participanta va ajuta la sarcinile comune).

Asteptam inscrieri pana la data de 25 IULIE.
Locurile sunt limitate.
Pentru inscriere si selectie, va rugam sa ne trimiteti **3 propuneri de teme feministe** pe care sa le includem pe agenda de discutii din timpul taberei.

Marsul Panaramelor/SlutWalk Bucuresti


DE CE
In Romania are loc un viol la 4 ore, conform unor statistici ale Politiei Romane. Neoficial cazurile sunt mult mai multe, pentru ca victimele nu indraznesc sa raporteze agresiunea de teama de a fi judecate, blamate, moralizate.
Agresiunea stradala este continua.
Femeile sunt agresate verbal si fizic oriunde: pe strada, la metrou, acasa, la scoala, la locul de munca. Nu credem ca exista femeie din Romania care sa nu fi cunoscut acest tip de violenta.
Apelative precum pitipoanca, lelita balcanica, curva, panarama, tarfa, parasuta, tiganca imputita, papusa, pisi, fac parte din cotidian si suntem obligate sa le suportam.
Blamarea victimei este o practica generalizata, adanc inradacinata in mentalul colectiv. “Majoritatea femeilor agresate pe strada si-au provocat agresorii cu un comportament de pitipoanca si un caracter de lelita balcanica, ar trebui sa fie atente cu cine umbla si cu cine intra in vorba, nu sa dea buzna la politie ca au fost violate” – a declarat Prof. Univ. Dr. Tudorel Butoi, expert criminalist, intr-o declaratie oficiala la Realitatea TV in 2010.
Suspiciunea cu care sunt privite victimele violentelor sexuale si blamarea la care sunt supuse creeaza un climat care incurajeaza agresorii.
Sunt violate femei in varsta de 80 de ani si fete de 12 ani. Adica mame, surori, vecine, prietene, sotii, bunici, fiice. Acestea sunt “pitipoancele” noastre.
Este foarte frecvent violul comis de partenerii de viata, de colegi, prieteni, cunoscuti. Imediat se infiripa indoiala. “Si-a meritat-o”. Sigur a facut ea ceva.
Ne-am saturat sa vedem cum agresiunile sexuale sunt trecute cu vederea. Suntem furioase pentru ca victimele acestor agresiuni sunt invinovatite, aratate cu degetul. Ne dorim sa avem alaturi de noi cat mai multe persoane si organizatii pentru a lupta impreuna impotriva agresiunilor sexuale asupra femeilor de orice ocupatie, statut economic sau social, etnie, orientare sexuala, varsta si abilitate; sa luptam impotriva utilizarii modului in care te imbraci drept de criteriu care ne imparte in bune si rele, in serioase si usuratice, in accesibile si inabordabile; sa denuntam incorectitudinea, iresponsabilitatea si lipsa de implicare a institutiilor care, in loc sa ajute victimele agresiunilor sexuale, le supun unor noi agresiuni si umilinte, in mod direct sau prin indiferenta, necooperare si prin aruncarea unei parti din vina pe umerii lor.
Victimele agresiunilor sexuale nu sunt vinovate. Punct. Indiferent de cum arata, cu ce sunt imbracate, la ce ora se plimba noaptea, de unde sunt si cum sunt ele ca persoane.

MANIFEST MARSUL PANARAMELOR
Haideti sa rupem tacerea asupra agresiunii stradale.
Sa inceteze blamarea victimelor agresiunilor sexuale.
Politia, Sistemul Medical si Justitia sa nu mai fie complici la aceste agresiuni, ci institutii de sprijin pentru victime.
Reprezentantii institutiilor sa ofere sprijin victimelor si sa le trateze cu demnitate pentru a nu ne fi teama sa apelam la ele.
Sa nu ne fie teama sa depunem plangere penala impotriva agresorilor.
Sa existe adaposturi pentru victimele violentei domestice.
Ca victime ale agresiunilor sexuale, sa avem acces efectiv la servicii medicale si consiliere psihologica.
Sa fie adoptat ordinul de restrictie impotriva agresorilor.
Violatorii sa fie monitorizati ulterior punerii in libertate.

CUM
Trebuie sa ma imbrac intr-un anumit fel pentru a participa la SlutWalk Bucuresti?
Nu, pune pe tine ce haine vrei, oricat de multe sau de putine. SlutWalk primeste cu bratele deschise si cu entuziasm pe toata lumea, oricat de imbracata sau dezbracata, oricat de costumata si colorata. Imbraca-te totusi destul de comod incat sa te poti misca… nu uita ca e vorba de un mars :)

• SlutWalk nu doreste sa promoveze ura si deci nu folosim un limbaj care incita la ura.
• SlutWalk intentioneaza sa revendice apelative precum panarama, pitipoanca, tarfa, parasuta, curva si sa le foloseasca intr-un mod pozitiv, care ne confera putere si respect.
• Facem referire la agresiune stradala si agresiune sexuala, nu doar la viol.
• Nu punem problema agresiunii sexuale ca ceva infaptuit numai de barbati contra femeilor. Femeile constituie cel mai des tinta iar barbatii cel mai des agresorii, dar sunt afectate persoanele de orice gen.
• Unele comunitati/persoane se afla la un mai mare risc de agresiune sexuala pe baza statutului lor, ocupatiei, abilitatilor, nivelului de acces la servicii, rasei si etniei, identitatii si a altor factori. Noi vrem sa punctam acest lucru si sa ne adunam la un loc, in toata diversitatea noastra, ca oameni care suntem afectati cu totii. Vrem sa fim uniti si incercam sa includem voci cat mai diverse in acest eveniment.
• Urmarim sa folosim un limbaj cat mai inclusiv si respectuos in discutii despre cei afectati: femei/barbati si orice expresie de gen, comunitati rasializate, persoane cu diferite abilitati, etc.
• SlutWalk reprezinta o luare de pozitie inflacarata si pasnica prin care dorim sa ii invitam pe ceilalti la dialog.

CAND
6 octombrie 2011, intre orele 17:00 – 19:00

UNDE
Centrul Bucurestiului. Traseul va fi anuntat ulterior.

CINE
Manifestatie organizata de Asociatia FRONT, Cercul de Lecturi Feministe, Grupul FIA.
Cu sprijinul: www.feminism-Romania.ro, Blogul Medusei.
Continue reading

Matilda European Master in Women’s and Gender History: Intensive Programme Sofia 2011

MATILDA Intensive Programme Summer School
St. Kliment Ohridski University of Sofia
11 – 23 July 2011
details

Transnational Approaches to European Women’s and Gender History : Institutions and Movements, 19th and 20th centuries III

Lectures and Readings

Continue reading

Biblioteca Vie pe Matasari – Femei pe Matasari

„Matasari, locul unde femeia se vinde la colt de strada”, „De neoprit! Inca o serie de aresturi pe Matasari!”, „Femeile usoare sunt la ele acasa pe Matasari!” – acestea sunt doar cateva titluri de ziare care reflecta perceptia negativa asupra zonei Matasari.
Dar daca maine dimineata v-ati trezi si ati citi in ziar: „Matasari, locul unde arta se admira la colt de strada”, „De neoprit! Inca o serie de evenimente culturale pe Matas…ari!”, „Femeile artiste sunt la ele acasa pe Matasari!”?
Acesta este obiectivul proiectului „Femei pe Matasari”, schimbarea perceptiei asupra acestei zone, dar acest obiectiv nu va fi atins intr-o noapte, ci in 3 zile si 2 nopti. Un adevarat maraton al artei si culturii prin care ne propunem sa dezvaluim fata nevazuta si nebanuita a zonei Mătăsari. Femeile nu se vor mai vinde la colt de strada, ci isi vor expune arta, talentul pentru a rasturna valorile negative ale acestei zone si pentru a redefini rolul femeii in societate.
3 zile, 2 nopti, 1 scop – inchidem strada si deschidem mintile in cadrul maratonului femeilor talentate si de succes. Vom dezbate cu invitati de onoare rolul femeii in societate si vom organiza seminarii despre violenta domestica, abuz, avort si despre multe alte teme controversate pentru a promova si latura educationala a acestui proiect.
Arta va defila in toata spendoarea ei pe strada Matasari: prezentari de moda, concerte, proiectii pe cladiri, gatit, jocuri inedite, cinematograf in aer liber, standuri in care femeile iti vor promova cauzele umanitare pentru care lupta (Hospice Casa Sperantei, Asociatia Telefonul Copilului etc.) si multe alte evenimente realizate cu femei, despre femei, despre talentele lor.

Biblioteca Vie pe Matasari

Biblioteca Vie este un proiect care se integreaza perfect in conceptul festivalului Femei pe Matasari, prin cele doua criterii care il definesc: este anti-prejudecati si sustine schimbul de experiente. Biblioteca Vie doreşte să pună accentul pe diversitate şi nu pe stereotipuri.
Biblioteca vie functioneaza ca o biblioteca obisnuita – cititorii vin si imprumuta carti pentru o perioada limitata de timp. Dupa ce citesc cartile, le returneaza in biblioteca, si daca vor, pot sa mai imprumute o carte. Exista insa un aspect important: cartile sunt fiinte umane care se folosesc de cunostintele si experienta lor de viata pentru a intra intr-un dialog personal cu cititorul.
Cartile din biblioteca vie sunt oameni cu povesti si experiente de viata interesante care ar da cititorului o ocazie unica de invatare. Biblioteca Vie isi propune sa promoveze respectul pentru drepturile omului si demnitatea umana, sa atraga atentia asupra diversitatii in toate formele ei, sa stimuleze dialogul intre oameni.

Daca te intereseaza sa fii CARTE VIE trimite un mail la contact@revista-atelierul.ro si poti afla mai multe informatii despre ce inseamna sa fii carte si cum se desfasoara biblioteca. Daca nu, atunci poate ne recomazi pe altcineva interesat sa participe.

Biblioteca Vie feminina din cadrul festivalului Femei pe Matasari se desfasoara in zilele de 18 – 19 iunie, 2011.

PROGRAMUL FESTIVALULUI: Continue reading

Pozitie fata de activitatile ProVita contra drepturilor reproductive

26 martie 2011
FAT FRUMOS SI CAND VREAU EU
Luam pozitie fata de activitatile asociatiei ProVita impotriva drepturilor reproductive si libertatilor individuale ale femeilor.

In data de 26 martie 2011, asociatia ProVita organizeaza “Marsul pentru Viata” simultan in orasele Bucuresti, Timisoara si Satu Mare cu scopul de a solicita “in mod special abolirea intregii legislatii care permite avortul” (potrivit manifestului marsului postat pe site-ul organizatiei: http://www.provitabucuresti.ro/activitati/manifestari/277-marsul-pentru-viata-2011). Marsul se inscrie intr-o serie de actiuni ale organizatiei menite sa limiteze drepturile reproductive din Romania. Una ditre aceste actiuni este campania Vreau sa aflu!, organizata in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, precum si cu alte unitati scolare. Prin aceasta campanie de informare si educare destinata elevilor in scoli si licee, ProVita foloseste valorile fundamentalist crestine pentru a-si justifica si a-si promova in fata unei audiente captive si impresionabile de adolescenti atitudinea explicita anti-avort si anti-contraceptie. Consideram ca o organizatie care sustine ca orice forma de contraceptie este abortiva ingradeste accesul la o educatie sexuala adecvata a tinerelor si tinerilor din scoli. Mai mult decat atat, ProVita intentioneaza sa monteze in zonele centrale din Bucuresti pentru o perioada pilot de o luna panouri de reclama cu mesaje implicit anti-avort (un exemplu de panou poate fi vizualizat la http://www.provitabucuresti.ro/activitati/educare-informare/panotaj–outdoor ).

Eforturile acestei organizatii de criminalizare a avortului, de dezinformare in ceea ce priveste educatia sexuala/contraceptiva, de promovare a valorilor conservatoare crestine, de incalcare a drepturilor fundamentale ale femeilor si ale comunitatii LGBT se desfasoara sistematic, iar unele au suportul unor institutii publice. In acest scop, solicitam incetarea oricarui fel de parteneriat intre Provita si institutiile de stat.

Intr-o tara in care avortul este legal si care are o istorie pro-natalista dezastruoasa, noi consideram necesara luarea unor masuri fata de activitatile anti-avort ale organizatiei Provita.

—–
Asociatia Fat-Frumos-si-Cand-Vreau-Eu este un grup informal ce reuneste persoane din diverse sfere de activism social si care impartasesc interesul pentru dreptate reproductiva. Grupul a fost infiintat in urma unor intalniri recente si definitivat in contextul spatiului de lucru ocupat la fostul sediu CNDB.
Persoana de contact: Claudia
fatcandvreau@gmail.com