Biblioteca Vie pe Matasari – Femei pe Matasari

„Matasari, locul unde femeia se vinde la colt de strada”, „De neoprit! Inca o serie de aresturi pe Matasari!”, „Femeile usoare sunt la ele acasa pe Matasari!” – acestea sunt doar cateva titluri de ziare care reflecta perceptia negativa asupra zonei Matasari.
Dar daca maine dimineata v-ati trezi si ati citi in ziar: „Matasari, locul unde arta se admira la colt de strada”, „De neoprit! Inca o serie de evenimente culturale pe Matas…ari!”, „Femeile artiste sunt la ele acasa pe Matasari!”?
Acesta este obiectivul proiectului „Femei pe Matasari”, schimbarea perceptiei asupra acestei zone, dar acest obiectiv nu va fi atins intr-o noapte, ci in 3 zile si 2 nopti. Un adevarat maraton al artei si culturii prin care ne propunem sa dezvaluim fata nevazuta si nebanuita a zonei Mătăsari. Femeile nu se vor mai vinde la colt de strada, ci isi vor expune arta, talentul pentru a rasturna valorile negative ale acestei zone si pentru a redefini rolul femeii in societate.
3 zile, 2 nopti, 1 scop – inchidem strada si deschidem mintile in cadrul maratonului femeilor talentate si de succes. Vom dezbate cu invitati de onoare rolul femeii in societate si vom organiza seminarii despre violenta domestica, abuz, avort si despre multe alte teme controversate pentru a promova si latura educationala a acestui proiect.
Arta va defila in toata spendoarea ei pe strada Matasari: prezentari de moda, concerte, proiectii pe cladiri, gatit, jocuri inedite, cinematograf in aer liber, standuri in care femeile iti vor promova cauzele umanitare pentru care lupta (Hospice Casa Sperantei, Asociatia Telefonul Copilului etc.) si multe alte evenimente realizate cu femei, despre femei, despre talentele lor.

Biblioteca Vie pe Matasari

Biblioteca Vie este un proiect care se integreaza perfect in conceptul festivalului Femei pe Matasari, prin cele doua criterii care il definesc: este anti-prejudecati si sustine schimbul de experiente. Biblioteca Vie doreşte să pună accentul pe diversitate şi nu pe stereotipuri.
Biblioteca vie functioneaza ca o biblioteca obisnuita – cititorii vin si imprumuta carti pentru o perioada limitata de timp. Dupa ce citesc cartile, le returneaza in biblioteca, si daca vor, pot sa mai imprumute o carte. Exista insa un aspect important: cartile sunt fiinte umane care se folosesc de cunostintele si experienta lor de viata pentru a intra intr-un dialog personal cu cititorul.
Cartile din biblioteca vie sunt oameni cu povesti si experiente de viata interesante care ar da cititorului o ocazie unica de invatare. Biblioteca Vie isi propune sa promoveze respectul pentru drepturile omului si demnitatea umana, sa atraga atentia asupra diversitatii in toate formele ei, sa stimuleze dialogul intre oameni.

Daca te intereseaza sa fii CARTE VIE trimite un mail la contact@revista-atelierul.ro si poti afla mai multe informatii despre ce inseamna sa fii carte si cum se desfasoara biblioteca. Daca nu, atunci poate ne recomazi pe altcineva interesat sa participe.

Biblioteca Vie feminina din cadrul festivalului Femei pe Matasari se desfasoara in zilele de 18 – 19 iunie, 2011.

PROGRAMUL FESTIVALULUI: Continue reading

din istorie V

Lena Constante

mi-am reamintit de Lena cand am vazut ca la Muzeul Taranului Roman o sa fie proiectat filmul lui Thomas Ciulei, Nebunia capetelor, miercuri 26 ianuarie.

despre ea stiu ca era foarte interesată de artă populară românească. Se va căsători cu etnomuzicologul Harry Brauner. În 1954 fondează Teatrul Ţăndărică împreună cu Elena Pătrăşcanu, soţia lui Lucreţiu Pătrăşcanu. Deşi nevinovată, devine astfel acuzată în procesul politic intentat acestuia, şi este condamnată, împreună cu Harry Brauner, la 12 ani de închisoare, pe care ii va executa.

“Am trait singura in celula, 157,852,800 de secunde de singuratate si frica. E un lucru care nu se spune, se urla! M-au condamnat sa mai traiesc inca 220,838,400 de secunde! Sa le traiesc sau sa mor pentru ele” declara Lena Constante in cartea sa “Evadarea tacuta”, (Lena Constante, Evadarea tacuta: 3000 de zile singura in inchisorile din Romania, traducere din limba franceza Lena Constante, Ed. Humanitas, 1992, p. 5)

Queer Bucharest Biennale

The Queer Bucharest Biennale was recently called into being (pls see below).
Queer Bucharest Biennale 2010
For the opening of the biennial, streets, buildings, public transportation and fellow citizens will be tagged with colour stickers, stating the taglines of the QBB. Whether it be a provocation, blasphemy, a short legislative poem or a dirty word, we would very much appreciate your contribution (up to like 10 words). *

It has been decided. The next Bucharest Biennale will be the fourth in a row of biennials directed and curated by men, which for the current edition have selected the noble imperative “Handlung” to denominate its aspirations. But despite the engaging rhetoric, the Bucharest Biennale has so far neglected to address the persistent marginalization of the queer community as part of its agenda. In response to the Bucharest Biennale’s incitement to action and as an attempt to engage the art community of a city, in which the number of attendants at the annual Gay Fest amounted to less than 300, and the reason why 2009 is reported to have been the first year without casualties is that the attendants were escorted by more than twice as many police, including K9 and horse-mounted units, we decided to reclaim the biennial by hijacking its identity, colouring and renaming it.

The Queer Bucharest Biennale will be in the streets of Bucharest as of 21 May 2010 for our little share of Handlung.

xyo,
QBB
please pass this on