1 thought on “din istorie

  1. privind atitudinea fata de istorie, mai ales, mi se pare extrem de semnificativ urmatorul punct din unul din articolele citate de entry-ul din wikipedia:

    O placa de marmura de pe zidul unei case de pe Strada Polona amintea de luptatoarea antifascista Olga Bancic. Decapitata de nazisti la Stuttgart, in timpul celui de al doilea razboi mondial. Din cine stie ce zel anticomunist al vreunui oportunist, convertit la iuteala din activist PCR in vajnic democrat, placa a disparut. Nu e nici frumos si jigneste memoria unei femei care chiar a murit pentru victoria aliatilor (cand Romania era cu nemtii!). Daca strada Bancic, rebotezata Philippide (cu toate ca pe ea a locuit… Ion Pillat, dar aiureala ni se pare in ordinea firescului caragialian, unde miezul noptii bate la unspe si douazeci!), va ramane asa, macar placa dedicata memoriei unei darze luptatoare ar trebui pusa la loc. In Franta, cei care au luptat in rezistenta antifascista se bucura de tot respectul.

    (Caragiale, go home!, Bedros HORASANGIAN)

    eu imi amintesc de povestea asta, cu 2 surori britanice care au salvat multi refugiati evrei, si in care o cintareata de opera, romanca, a jucat un rol important.

Leave a Reply