Biblioteca Vie pe Matasari – Femei pe Matasari

„Matasari, locul unde femeia se vinde la colt de strada”, „De neoprit! Inca o serie de aresturi pe Matasari!”, „Femeile usoare sunt la ele acasa pe Matasari!” – acestea sunt doar cateva titluri de ziare care reflecta perceptia negativa asupra zonei Matasari.
Dar daca maine dimineata v-ati trezi si ati citi in ziar: „Matasari, locul unde arta se admira la colt de strada”, „De neoprit! Inca o serie de evenimente culturale pe Matas…ari!”, „Femeile artiste sunt la ele acasa pe Matasari!”?
Acesta este obiectivul proiectului „Femei pe Matasari”, schimbarea perceptiei asupra acestei zone, dar acest obiectiv nu va fi atins intr-o noapte, ci in 3 zile si 2 nopti. Un adevarat maraton al artei si culturii prin care ne propunem sa dezvaluim fata nevazuta si nebanuita a zonei Mătăsari. Femeile nu se vor mai vinde la colt de strada, ci isi vor expune arta, talentul pentru a rasturna valorile negative ale acestei zone si pentru a redefini rolul femeii in societate.
3 zile, 2 nopti, 1 scop – inchidem strada si deschidem mintile in cadrul maratonului femeilor talentate si de succes. Vom dezbate cu invitati de onoare rolul femeii in societate si vom organiza seminarii despre violenta domestica, abuz, avort si despre multe alte teme controversate pentru a promova si latura educationala a acestui proiect.
Arta va defila in toata spendoarea ei pe strada Matasari: prezentari de moda, concerte, proiectii pe cladiri, gatit, jocuri inedite, cinematograf in aer liber, standuri in care femeile iti vor promova cauzele umanitare pentru care lupta (Hospice Casa Sperantei, Asociatia Telefonul Copilului etc.) si multe alte evenimente realizate cu femei, despre femei, despre talentele lor.

Biblioteca Vie pe Matasari

Biblioteca Vie este un proiect care se integreaza perfect in conceptul festivalului Femei pe Matasari, prin cele doua criterii care il definesc: este anti-prejudecati si sustine schimbul de experiente. Biblioteca Vie doreşte să pună accentul pe diversitate şi nu pe stereotipuri.
Biblioteca vie functioneaza ca o biblioteca obisnuita – cititorii vin si imprumuta carti pentru o perioada limitata de timp. Dupa ce citesc cartile, le returneaza in biblioteca, si daca vor, pot sa mai imprumute o carte. Exista insa un aspect important: cartile sunt fiinte umane care se folosesc de cunostintele si experienta lor de viata pentru a intra intr-un dialog personal cu cititorul.
Cartile din biblioteca vie sunt oameni cu povesti si experiente de viata interesante care ar da cititorului o ocazie unica de invatare. Biblioteca Vie isi propune sa promoveze respectul pentru drepturile omului si demnitatea umana, sa atraga atentia asupra diversitatii in toate formele ei, sa stimuleze dialogul intre oameni.

Daca te intereseaza sa fii CARTE VIE trimite un mail la contact@revista-atelierul.ro si poti afla mai multe informatii despre ce inseamna sa fii carte si cum se desfasoara biblioteca. Daca nu, atunci poate ne recomazi pe altcineva interesat sa participe.

Biblioteca Vie feminina din cadrul festivalului Femei pe Matasari se desfasoara in zilele de 18 – 19 iunie, 2011.

PROGRAMUL FESTIVALULUI:

  • Vineri – 17:00
  • Desfasurare evenimente Matasari 17 – conferinta presa – dezbatere despre rolul femeii in societate – Mihaela Miroiu – eveniment lansare festival

  • Sambata – 11:00-22:00
  • Matasari 17:

    – Seminarii despre prostitutie, trafic de persoane, violenta domestica, avort, diferenta intre sexe. Invitati: Laura Iosub – Hospice Casa Sperantei, Alexandra Stoicescu – Mereu Aproape, Natalia Ungureanu – Casa Agar, Catalina Florea – Asociatia Telefonul Copilului, Oana Pellea, Dana Deac

    Strada:

    – Rromi mestesugari

    – Expozitie foto – Alex Galmeanu – Proiect 112

    – Concerte unplugged – Alexandrina, Trupa Acum, Gabi Balasa

    – Teatru de strada – Passe – Partout Dan Puric

    – Proiectii pe cladiri – o alta fata a Matasariului

    Evenimentul serii: Vita de Vie, Suie Paparude, Rain District

    Strada: Spectacol Fashion Wilhelmina Arz (fashion) & Maria Radu (music)

    Zone permanente: – Drink & Food Court – Loc de joaca pentru copii

  • Duminica – 11:00 -17:00
  • Vor fi aduse in atentia publicului mai multe cauze sustinute de ONG-uri si diferite asociatii in care se implica femei remarcabile:

    – Hospice Casa Sperantei

    – Asociatia Telefonul Copilului

    – Asociatia,Robi

    – Miscarea Norilor

    – Romanian Papergirl

    – Velo Bello

    Activitati permanente Matasari 17 – vizionari documentare legate de tema evenimentului

    Strada:

    – Ateliere “de joaca” pentru cei mari : fotbal pe strada – barbati vs. femei

    – Flori,fete,filme…

    – Lecturi Urbane in D&F Court

    – Ateliere de arte.

    Zone permanente: – Drink & Food Court – Loc de joaca pentru copii.

    Leave a Reply