Bataia e rupta din rai?

de Doina

Spuneam zilele trecute ca violenta culturala determina prejudecati. “Unde loveste parintele creste carne. Femeia trebuie batuta, daca tu nu stii de ce, stie ea. Bataia e rupta din rai.” Sunt numai cateva exemple de exprimari ale “culturii populare “ romanesti. Grav este ca aceasta “cultura populara” violenta legitimeaza si perpetueaza niste comportamente, reactii si moduri de viata. Legitimeaza si perpetueaza violenta impotriva femeii si a copilului.

Hai sa presupunem ca aveti un copil. Are cinci ani si a disparut din fata blocului. E intuneric de doua ore, si ati alarmat vecinii, rudele, politia, salvarea si pompierii.
Si il gasiti, sau apare singur… intr-un tarziu. Rudele alarmate se intorc pe la casele lor. Sunteti, stresati, obositi, nervosi si vreti sa nu se mai intample asa ceva. Si incepeti sa va loviti copilul strigand: Sa nu mai faci asta! Niciodata! Ma auzi? Niciodata! Nu e voie. Ne-ai speriat pe toti. Nu. Mai. Face. Asta. Ai inteles?

Apoi va linistiti, dar vreti sa fiti sigur ca nu se mai intampla si – didactic – incercati sa recapitulati problema cu copilul si sa trageti o concluzie. “Bun, si acuma spune-mi, de ce te-am batut?” Si el isi ridica spre dumneavoastra ochisorii inca inlacrimati si va raspunde: “Pentru ca esti mai mare si mai tare decat mine”.
Continue reading