protest contra discursului extremist

Mai jos sunt un comunicat de presa si o scrisoare din partea mai multor organizatii care cer demisia Ministrului de externe Adrian Cioroianu in urma comentariilor cu caracter extremist (la sfarsit se gaseste si o transcriere a conversatiei lui Cioroianu cu Sergiu Andon, in cadrul careia ministrul a facut declaratiile respective):

—————————————–

Bucuresti, 5 noiembrie 2007

COMUNICAT DE PRESA

DEMISIA MINISTRULUI CIOROIANU PENTRU DECLARATII DE TIP NAZIST

Organizatiile semnatare condamna cu fermitate modul inacceptabil in care Ministrul de externe al Romaniei, Adrian Cioroianu, considera ca poate fi solutionata situatia cetatenilor romani “care ne fac de ras” in strainatate, respectiv deportarea acestora in desertul egiptean.

Faptul ca Ministrul de Externe al Romaniei propune public solutia ca statul roman sa cumpere “un teren in desertul acela egiptean sa ii plasam acolo pe cei care ne fac de ras” este o incalcare grava a legislatiei romanesti si europene si reprezinta o masura de tip nazist.

Reamintim domnului Ministru Adrian Cioroianu, istoric de formatie, ca indepartarea unor persoane nedorite dintr-o tara (asa cum este definita deportarea) a fost folosita ca instrument in timpul Holocaustului cu consecinte grave pentru minoritatile care i-au cazut victima. Orice aluzie la asemenea masuri naziste este inacceptabila in conditiile in care statul roman si-a reprimat sangeros o parte din proprii cetateni in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Reamintim de asemenea domnului ministru, ca legislatia si politicile publice, prevad reorganizarea eficienta a sistemului national de reintegrare sociala a infractorilor si asigurarea punerii in aplicare a asistentei post-penale a acestora.
Continue reading

Românii: Oaspeţi nedoriţi în Italia

de Uli Schmetzer (traducere)

Un decret de urgenţă pentru expulzarea românilor săraci ilustrează încă odată intoleranţa noastră în creştere faţă de ceilalţi.

Veneţia, Italia, 3 Nov 2007 – Vechii romani îşi extinseseră cetăţenia şi protecţia formidabilelor legiuni asupra vasalilor europeni loiali. Romanii moderni sunt mult mai circumspecţi: săptămâna aceasta au decis să-şi ofere ospitalitatea doar acelor cetăţeni europeni care se ridică deasupra liniei sărăciei.
Ceilalţi – cei fără mijloace suficiente sau cei care locuiesc în rulote sau adăposturi ilegale – se află la discreţia prefecţilor locali şi pot fi expulzaţi din Italia printr-un decret al cărui ţintă principală sunt românii, cei mai recenţi membri ai Uniunii Europene liberi să călătorească şi să lucreze în orice ţară UE.

Continue reading

Romanians: unwanted guests in Italy

by Uli Schmetzer

An emergency decree to expel poor Romanians illustrates once again our growing intolerance towards others.

Venice, Italy, Nov 3, 2007 – The ancient Romans extended citizenship and the protection of their formidable legions to loyal European vassals. Modern Romans are more circumspect: This week they decided to offer their hospitality only to those fellow European citizen classified above the poverty line.
At the discretion of local prefects the rest, those without sufficient means of support or living in campers and illegal cabins, can be expelled from Italy under a decree whose main target are the Romanians, the latest members of the European Community (EU) free to travel and work in any EU nation.

Continue reading