protest contra discursului extremist

Mai jos sunt un comunicat de presa si o scrisoare din partea mai multor organizatii care cer demisia Ministrului de externe Adrian Cioroianu in urma comentariilor cu caracter extremist (la sfarsit se gaseste si o transcriere a conversatiei lui Cioroianu cu Sergiu Andon, in cadrul careia ministrul a facut declaratiile respective):

—————————————–

Bucuresti, 5 noiembrie 2007

COMUNICAT DE PRESA

DEMISIA MINISTRULUI CIOROIANU PENTRU DECLARATII DE TIP NAZIST

Organizatiile semnatare condamna cu fermitate modul inacceptabil in care Ministrul de externe al Romaniei, Adrian Cioroianu, considera ca poate fi solutionata situatia cetatenilor romani “care ne fac de ras” in strainatate, respectiv deportarea acestora in desertul egiptean.

Faptul ca Ministrul de Externe al Romaniei propune public solutia ca statul roman sa cumpere “un teren in desertul acela egiptean sa ii plasam acolo pe cei care ne fac de ras” este o incalcare grava a legislatiei romanesti si europene si reprezinta o masura de tip nazist.

Reamintim domnului Ministru Adrian Cioroianu, istoric de formatie, ca indepartarea unor persoane nedorite dintr-o tara (asa cum este definita deportarea) a fost folosita ca instrument in timpul Holocaustului cu consecinte grave pentru minoritatile care i-au cazut victima. Orice aluzie la asemenea masuri naziste este inacceptabila in conditiile in care statul roman si-a reprimat sangeros o parte din proprii cetateni in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Reamintim de asemenea domnului ministru, ca legislatia si politicile publice, prevad reorganizarea eficienta a sistemului national de reintegrare sociala a infractorilor si asigurarea punerii in aplicare a asistentei post-penale a acestora.

Intr-o societate democratica justitia se realizeaza de catre autoritati prin intermediul unor solutii care sa vina in sprijinul cetatenilor si in nici un caz prin adoptarea unor masuri de deportare, sau au unor solutii extremiste, de factura nazista.

Organizatiile semnatare cer demisia Ministrului de Externe al Romaniei ca o dovada de respect fata de legislatia nationala si europeana in vigoare si de “comportament demn” fata de cetatenii Romanei.

Organizatii semnatare:

Agentia de Monitorizare a Presei
ACCEPT
Asociatia Culturala TURN
Asociatia Parteneri pentru Dezvoltare
Centrul de Resurse Jurdice
European Roma Grass Roots Organisation
Institutul pentru Politici Publice
Liga pro Europa
Romani CRISS

—————————————–

Bucuresti, 5 noiembrie 2007

Catre,
Domnul Adrian Cioroianu- Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei

Spre stiinta,
Domnului Jose Manuel Durao Barroso, Presedinte al Comisiei Europene
Domnului Hans-Gert Pottering, Presedinte al Parlamentului European
Domnului Terry Davis, Secretar General al Consiliul Europei
Domnului Miguel Angel Moratinos, Presedinte in exercitiu al OSCE
Domnului Ban Ki-moon, Secretar general al Organizatiei Natiunilor Unite
Domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei
Domnului Calin Popescu-Tariceanu, Prim-Ministru al Romaniei


Subiectul corespondentei: DEMISIA MINISTRULUI CIOROIANU PENTRU DECLARATII DE TIP NAZIST

STIMATE DOMNULE MINISTRU,

Organizatiile semnatare ale acestei scrisori deschise condamna cu fermitate modul inacceptabil in care dvs, in calitate de Ministru al Afacerilor Externe al Romaniei, considerati ca poate fi solutionata situatia cetatenilor romani “care ne fac de ras” in strainatate, sugerand deportarea acestora in desertul egiptean.

Faptul ca propuneti public solutia ca statul roman sa cumpere “un teren in desertul acela egiptean sa ii plasam acolo pe cei care ne fac de ras” denota lipsa de cunoastere a prevederilor constitutionale si este o incalcare grava a legislatiei romanesti si europene si reprezinta o masura de tip nazist.

Va reamintim, domnule Ministru Adrian Cioroianu, ca, in calitate de istoric, ar trebui sa stiti ca indepartarea unor persoane nedorite dintr-o tara (asa cum este definita deportarea) a fost folosita ca instrument in timpul Holocaustului cu consecinte grave pentru minoritatile care i-au cazut victima. Orice aluzie la asemenea masuri naziste este inacceptabila in conditiile in care statul roman si-a reprimat sangeros o parte din proprii cetateni in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Va reamintim, domnule Ministru, ca legislatia si politicile publice prevad reorganizarea eficienta a sistemului national de reintegrare sociala a infractorilor si asigurarea punerii in aplicare a asistentei post-penale a acestora.

Intr-o societate democratica justitia se realizeaza de catre autoritati prin intermediul unor solutii care sa vina in sprijinul cetatenilor si, in nici un caz, prin adoptarea unor masuri de deportare sau au unor solutii extremiste, de factura nazista.

Organizatiile semnatare considera ca afirmatii de o asemenea gravitate, survenite pe fondul escaladarii xenofobiei si rasismului in Romania si Italia si venind din partea unui inalt demnitar al statului roman, in acelasi timp politician al unui partid care se declara sustinatorul valorilor democratice si al drepturilor omului, nu pot sa nu fie amendate de societatea civila fara pericolul escaladarii populismului si al legitimarii miscarilor extremiste.

Organizatiile semnatare considera ca acest incident Va descalifica pentru calitatea de demnitar al statului roman si de ministru de externe al unui stat membru al UE, declaratiile Dvs subminind insesi fundamentele societatii democratice.

Va solicitam, domnule ministru Adrian Cioroianu, demisia imediata din functia de Ministru al Afacerilor Externe al Romaniei ca o dovada de respect fata de legislatia nationala si europeana in vigoare si de “comportament demn” fata de cetatenii Romaniei.


Organizatii semnatare:

Agentia de Monitorizare a Presei
ACCEPT
Asociatia Culturala TURN
Asociatia Parteneri pentru Dezvoltare
Centrul de Resurse Jurdice
European Roma Grass Roots Organisation
Institutul pentru Politici Publice
Liga pro Europa
Romani CRISS

—————————————–
transcrierea dialogului cu declaratiile la care se refera protestul:

Dl anton, va rog sa ma credeti si eu ma gandesc de saptamani de zile care ar putea sa fie situatia. Dvs sunteti un om de drept , aveti studii de specialitate, eu va spun foarte deschis ca nu mi se pare cea mai buna solutie aceasta de a nu ii lasa sa paraseasca , asta ar fi cum sa spun , cea mai usoara pedeapsa. Acesti oameni, din pacate, repet nu am studii de drept, nu vreau sa pozez in altceva decat ceea ce sunt , dar asa cum judec eu , acesti oameni care comit astfel de fapte, acestia nu trimisi in regim de celula, cu televizor si cu …ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate probabil batalioane din alea disciplinare , nu stiu daca asta le-ar aduc eminte la cap sau nu, dar credeti-ma eram ieri pe drumul dintre Alexandria si Cairo la sfarsitul vizitei , imi veneau stirile din tara, din pacate pe sms ca nu puteam sa fie prins pe telefonia mobila, fiind prins prin desert si ma gandeam daca nu cumva am putea cumpara un teren prin desertul ala egiptean sa ii plasam acolo pe cei care , astfel de oameni ne fac de ras , pt ca e limpede ca daca se duc in Italia, acolo inca se simt binisor , clima placuta, in jurul lor aud o limba latina pe care cat de cat intr-o luna o inteleg . Astfel de oameni, nu stiu daca realment ii ajutam, interzicandu-le sa mai iasa din tara; aduc aminte ca acest mailat , ca il chema Romulus, ca il chema altfel , acesta mai facuse niste boacane si prin tara. Cat poti sa il tii, il tii un numar de ani, dupa care daca este cetatean european, si este cetatean european, vrem nu vrem, va iesi peste un numar de ani si daca ii ia d-zeu mintile va mai face vreo prostie. Pt acesti oameni cred eu ca trebuie sa inasprim pedepsele la modul cel mai concret pentru cei care dau dovezi de astfel de barbarie. Doamne fereste, nu vreau sa sugerez cine stie ce dar nici un om cu mintea intreaga nu poate sa isi explice o astfel de fapta. Intelg si stupoarea italienilor dar le-ammai spus un lucru ziaristilor italieni : eu as fi vrut ca european, as dori sa cred ca aceeasi reactie ar fi fost si daca acest individ viola o tanara roma din tabara de la coltul strazii, nu neaparat ca a fost sotia unui ofiter sau ce a fost, pentru care sigur noi ne-am prezentat regretele si regrete sincere, dar aceeasi fapta tot viol se cheama daca ar fi fost impotriva unei rome din colt cu el de acolo, din tabara aia sau ce d-zeu ar fi fost. Deci sunt tare cu care acestioameni pleaca de acasa, nu stiu daca … …( nu e inteligibil) interzicandu-le sa iasa din tara. Problema e mai complexa, haideti sa vedem de ce nu sunt integrate aceste comunitati, sa vedem

Sergiu Andon :..eu am intrebat pe un singur profil, spuneti ca nu sunteti om de drept, spuneti ca sunteti istoric, ca istoric probabil ca stiti ca solutia preconizata de dvs la care v-ati gandit intre Alexandria si Cairo a mai fost aplicata acum vreo 60 de ani, 70

Cioroianu: num eu ma refer la cei care fac astfel de fapte barbare, care nu au integritate; iar acesti oameni, daca ii tinem in tara si ii punem in celule cu teelvizor si dau cu lingurile printre alea, cum se cheama, la geam la ..si se uita la stiri la ora 20 sunt detinuti sunt chiar

Sergiu Andon: eu am obtinut raspunsul ca intrebarea mea era daca nu suntem prea represivi din optica europeana.Dupa ce v-am ascultat cuvantul…( nu e inteligibil) ca din punct de vedere al opticii europene e clar ca nu suntem represivi si sunt alte ganduri mai radicale. Multumesc foarte mult pentru raspunsul detaliat.

Cioroianu: nu era f detaliat, nu cred ca suntem represivi, incercam asa si noi , poate si
italienii, noi ne gandim ca pleaca de la noi ,italienii

Sergiu Andon: asta este o masura , eu nu as vrea sa unilateralizez intentiile ,,nici ale partidului conservator, nici ale altei formatiuni

Leave a Reply