campanii pentru cele 16 zile

2358.jpg In fiecare an, intre 25 noiembrie (Ziua Internationala de Lupta impotriva Violentei asupra Femeii) si 10 decembrie (Ziua Internationala a Drepturilor Omului) se desfasoara Campania internationala a celor 16 Zile de Activism impotriva Violentei asupra Femeii. [despre campania din 2006]

Pe 2007, tema aleasa este
“Eliminand violenta impotriva femeilor prin cererea de implementari si abordarea obstacolelor”.

Activitati oficiale organizate in Romania:

@ Drobeta Turnu-Severin:

In cadrul “16 days of activism against gender violence”
Asociatia pentru Promovarea Femeii din Romania (APFR)

25 Noiembrie – 10 Decembrie

Activitatea nr. 1 – Informarea publicului (2 locatii, informatii despre violenta, sanatatea femeilor si traficul de fiinte)
Activitea nr. 2 – Conferinta cu reprezentanti ai guvernului (intalnire cu oficialitati pentru discutii pe marginea statisticilor despre violenta si a politicilor curente)
Activitea nr. 3 – Forum public si discutii cu reprezentati ai guvernului local, politiei, centrelor de servicii medicale si psihologice
Activitatea nr. 4 – Lansare a primul Grup de Suport pentru Femei din orasul Drobeta Turnu-Severin

@ Bucuresti:

Concert gospel si afro beat de Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei Impotriva Femeilor

Campania V-Days – „16 zile Internationale de Activism Impotriva Violentei asupra Femeii”
„Prin indiferenta, incurajam violenta domestica.”

Fundatia Sensiblu

Perioada de desfasurare: 25 Noiembrie – 10 Decembrie.

Campania comunica problema violentei domestice si isi doreste sa sensibilizeze romanii sa intervina daca aud, vad sau stiu un caz de violenta domestica. Dorim in acest an sa invitam toti romanii sa renunte la indiferenta si sa-i facem sa inteleaga ca prin cele mai simple gesturi pot salva o viata.

In perioada ianuarie 2004 – septembrie 2007, au fost inregistrate la nivelul intregii tari 33.730 cazuri de violenta in familie, provocand moartea a 224 de femei (22 minori si 202 adulti). Categoria de varsta la care apar cele mai multe cazuri de violenta in familie este de 25-45 ani (40%) pentru victimele de sex feminin.
„Suntem convinsi ca numarul femeilor agresate verbal sau fizic de partenerul de viata este mult mai mare pentru ca acestea nu au curajul sa se adreseze autoritatilor sau nu stiu de unde pot cere ajutor. Ceea ce este si mai trist este insa faptul ca vecinii, colegii de birou sau familia inchid ochii cand vad semne ale violentei domestice.” spune Cristina Horia, Director Executiv Fundatia Sensiblu.

Program actiuni:

25 Noiembrie, ora 11 – Inaugurarea „Zidului Indiferentei”
Startul campaniei se va da printr-un zid amplasat la Piata Universitatii, pe acest zid vor fi prezente siluetele femeilor care in anii trecuti: 2004, 2005, 2006 au decedat in Bucuresti din cauza violentei domestice.

25 Noiembrie – 10 Decembrie :
Pe perioada campaniei de 16 zile vor fi impartite fundite si pliante informative la „Zidul Indiferentei”, in intervalul orar 10:00 – 17:00, – Caiet de mesaje: vom crea un caiet de sustinere in care jurnalisti, vedete si oameni obisnuiti vor scrie mesaje;

10 Decembrie, ora 17:00 – Spargerea „Zidului Indiferentei”

@ Cluj:

Activitati la nivel local – Cluj-Napoca in cadrul campaniei celor 16 zile de activism impotriva violentei asupra femeii
ARTEMIS Cluj si PATRIR

1. Expozitia Martorele Tacute si Expozitia de arta pe tematica „Opriti violenta impotriva femeii” –
Se vor expune siluete umane la marime reala reprezentand femeile care au murit in urma violentei domestice in Romania. De asemenea o expozitie a tinerilor de la scolile de arta din Cluj Napoca se va desfasura pe intreaga perioada a Campaniei.
Luni, 26 noiembrie, Locatie: Casa de Cultura a Studentilor, Piata Pacii, Cluj- Napoca, Ora: 13.00-15.00.

2. Seara de film „Monoloagele vaginului”.
Marti, 27 noiembrie, ora 19:00 – 21:00, Locatie: Amfiteatrul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, str General Traian Mosoiu, nr 71.

3. Seara de film „Human Trafficking”
Filmul trateaza, prin prisma mai multor cazuri tematica traficului de persoane, incluzand si cea a traficului de minori, si evidentiaza riscurile asociate in toate etapele ale procesului de trafic de la recrutare, exploatare pana la scapare.
Miercuri, 28 noiembrie, ora 19:00 – 22:00, Locatie: Amfiteatrul Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, str General Traian Mosoiu, nr 71.

4. Dezbatere – legalizarea Prostitutiei.
In cadrul acestui eveniment se va discuta pe tematica legalizarii prostitutiei in Romania intre realitate si legislatie.
Duminica, 2 decembrie, ora 10:00 – 12:00, Locatie: Cafeneaua Bulgakov, str Inocentiu Micu Klein (ex Str. Florilor), Nr. 17.

5. Workshop „Hartuirea sexuala”, urmata de vizionarea filmului „Warzone”.
Duminica, 2 decembrie, ora 16:00 – 18:00, Locatie: Sala de conferinte, sediul FRCCF, Str. Rene Descartes nr. 6.

6. Training „Drepturile Omului”
Luni si marti, 3/ 4 decembrie, ora 10:00 – 17:00, Locatie: Sediu PATRIR, Cluj-Napoca, Bd. 1 Decembrie 1918 nr. 26,Cluj Napoca.

7. Seara de Teatru pe tematica traficului de persoane – “VISE SFARAMATE”.
Piesa reda povestea unei tinere fete care, intr-un moment de slabiciune, este convinsa de un fost coleg sa-si paraseasca tara. Ajunsa in strainatate este vanduta unui traficant de persoane. Pe parcursul actiunii sunt surprinse transformarile prin care trece tanara, de la fata naiva si cuminte, la victima fortata să se prostitueze, pentru ca – in final, chiar ea sa devina traficantul lipsit de scrupule.
Miercuri, 5 decembrie, ora 16:00 – 18:00, Locatie: Sediu Casa de Cultura a Studentilor, Piata Pacii, Cluj- Napoca.

8. Training – Inegalitatea de gen si violenta impotriva femeilor
Sambata si duminica, 8/9 decembrie, ora 10:00 – 16:00, Locatie: Sediu PATRIR, Cluj-Napoca, Bd. 1 Decembrie 1918 nr. 26, Cluj Napoca.

9. Dezbatere publica „Imbunatatirea serviciilor oferite femeilor si copiilor, victime ale violentei”.
Intalnire a Grupului de lucru consultativ in domeniul violentei in familie de la nivelul judetului Cluj – evaluarea lucrarilor elevilor. Dezbatere deschisa publicului si presei.
Luni 10 decembrie, orele 15 :30 – 17 :00, Locatie: Inspectoratul Teritorial de Munca, str. Gheoghe Cosbuc Nr. 2.

10. Seara de Veghe in memoria victimelor violentei.
Acest eveniment este organizat concomitent in 11 locatii diferite din tara.
Luni 10 decembrie, orele 17.00-19.00, Locatie: Parcul Central, in jurul Lacului.

De asemenea se vor organiza pe parcursul campaniei:

· Proiectii de videoclipuri, filmuelete. Vineri 23 noiembrie, ora: 18:00 – 19:00, Club Insomnia, 19:00 – 20:00, Club Zorki

· Concursuri de eseuri si desene cu elevii din Scolile generale clujene pe tematica violentei in scoli sub numele „O lume fara violenta!”;

· Concursuri de afise cu studentii de la Facultatea de Arta pe tematica violentei asupra femeii;

· Seminarii pe tematica violentei in scoli, cu elevii scolilor generale din Cluj Napoca;

· Seminar pe tematica „Copiii pot fi victime ale violentei. Cum recunoastem abuzul si cum putem sa-i sprijinim? – cu psihopedagogii din judetul Cluj”

· Proiectii de videoclipuri, filmulete pe tema violentei asupra femeii in club Insomnia

· Articole in presa scrisa, emisiuni radio si Tv

2 thoughts on “campanii pentru cele 16 zile

  1. Pingback: ladyfest romania » Blog Archive » eveniment in punkoteca pirat pe 25 nov

  2. Pingback: FIA » Human Rights for Women ‹—› Human Rights for All

Leave a Reply