Eveniment LF pentru cele 16 zile contra violentei

————————————————————————–
Sambata 25 noiembrie 2006,

la inceputul celor 16 Zile de Activism Impotriva Violentei Asupra Femeilor,

Ladyfest Romania organizeaza un eveniment cu prezentari si discutii.

Din PROGRAM (incepand cu ora 18):
– Lansarea unui proiect-site de marturii despre violenta
– Despre evolutia miscarii de femei contra violentei in lume si in Romania
– Slide-show despre Marsul Take Back the Night
– Proiectie film: “War Zone”, despre hartuirea pe strada
– Discutii despre violenta domestica si sexuala, planuri pentru TBTN

Prin acest eveniment Colectivul Ladyfest Romania vrea sa ofere un spatiu in care cei interesati de activism grassroots sa poata discuta problema violentei – ce inseamna, cum ne afecteaza pe toti, cum a fost si este adresata in special prin actiuni concrete, si cum se poate implica fiecare din noi in eradicarea sa.

In urma atelierelor de la Festivalul din 2005, am sesizat nevoia de astfel de forumuri de discutii pentru a constientiza si aborda o varietate de probleme de gen.
In acelasi timp, dorim sa celebram si noi “16 ani de 16 zile: Progres in Drepturile Omului – Eliminarea Violentei Impotriva Femeilor”.

Inainte si dupa discutii, cei prezenti la eveniment vor putea rasfoi:
* noua brosura Ladyfest-Ro pe violenta si activism
* zina LF-RO #1 si biblioteca noastra de grrrl-zines
* resurse de la organizatii feministe din Romania

Toata lumea este bine-venita! Daca doresti sa participi sau sa afli mai multe, ia legatura cu noi la ladyfest_ro@yahoo.com.

Te asteptam cu drag,
Colectivul Ladyfest Romania.
————————————————————————–

[zina lf-ro’05] vrem noaptea inapoi

Cum ar fi, oare, sa nu cunosti nici o fata care a fost atacata sau hartuita sexual? Sau sa cunosti doar putine? Cum ar fi sa stii ca poti iesi unde vrei, la ce ora vrei fara sa te gandesti la pericolul de-a fi violata? Cum ar fi, de exemplu, ca data viitoare cand auzi pasi in spatele tau in timp ce mergi seara neinsotita pe strada sa nu te temi mai mult decat s-ar teme un baiat in locul tau? Cum ar fi sa te simti automat in siguranta, fara protectia unui barbat, macar o data? Si cum s-ar putea ajunge acolo, cum sa iti faci curaj si sa le dai si altora si cum poti pune lucrurile astea in atentia cat mai multor oameni, la modul cel mai concret?

Pentru mine, prima oara cand am participat la un mars Take Back the Night a marcat o etapa noua in ceea ce as numi “feminismul” meu, pentru ca dintr-o data am inteles ce inseamna o actiune directa cu adevarat si am inceput sa vad care ar fi niste raspunsuri concrete la intrebari extrem de dificile ca cele de mai sus.

Termenul “Take Back the Night” (TBTN) sau “Reclaim the Night”, care in limba romana s-ar traduce “Ia noaptea inapoi” sau “Revendica noaptea”, este folosit pe plan international ca metafora pentru abordarea directa a unei probleme adeseori trecute sub tacere – omniprezenta violentei sexuale si teama sub semnul careia ca femei suntem invatate sa traim de mici. Originea ideii de TBTN pare sa fie intr-un protest din 1877 al unui grup de muncitoare si prostituate din Anglia fata de nesiguranta resimtita de femei pe strazi in special noaptea. In intruchiparea sa moderna de mars impotriva violentei al femeilor, TBTN s-a tinut pentru prima oara in 1973 in Germania, ca reactie la o serie de incidente in care femei au fost violate si omorate. Curand dupa aceea au inceput sa se organizeze marsuri asemanatoare si in alte locuri. Primul TBTN de amploare din Statele Unite a fost cel din San Francisco din 1978, cand cateva mii de femei au iesit noaptea in districtul rosu al orasului cu ocazia unei conferinte pe rolul pornografiei in subjugarea si opresiunea femeilor. A fost o actiune de revendicare a dreptului la libertatea de miscare, chiar si intr-o zona stiuta drept unul din cele mai periculoase locuri in care se poate gasi o femeie, mai ales noaptea. De atunci, in stransa legatura cu miscarea anti-violenta ce include programe de “rape crisis” si ajutor pentru victimele violentei domestice, marsul s-a extins la alte orase si campusuri universitare din Statele Unite cat si la alte locuri de pe glob (pe tot continentul american, multe tari europene, India), si a evoluat intr-o actiune ce adreseaza violenta sexuala, violenta domestica, si discriminarea sexuala in general.
Continue reading