[zina lf-ro’05] are you a boy or a boi?

De cate ori nu ti s-a intamplat sa mergi la o toaleta publica, sa vrei sa intri pe usa pe care personajul desenat intr-un mod stilizat poarta fustita, si sa te trezesti ca esti redirectionata catre usa de alaturi, spunandu-ti-se politicos: “toaleta de barbati este alaturi”? Hm… De cate ori nu ti s-a cerut sa platesti intrare in cluburile unde intrarea pentru fete era gratuita? Si in fine, de cate ori nu te-ai gasit in ipostaza penibila de a spune: “dar sunt fata”?

Probabil ca tot de atatea ori ti-ai dat seama si ca locul tau in sistemul binar de impartire a lumii intre cele 2 sexe “opuse” de fapt nu exista, ca esti exclusa pentru ca nu alegi una dintre extreme. Cum de si-ar permite cineva sa poarte par scurt, haine care nu ii evidentiaza apartenenta la un sex sau altul, sa nu isi scoata in evidenta sanii, sa prefere femeile si, colac peste pupaza, sa mai se si supere cand o iei drept baiat? Pe drept cuvant, nu incurca asta prea mult felul cum lumea a fost simplificata prin taiere in doua? Nu e mai simplu sa adaptezi indivizii la un sistem pre-costruit decat sa te chinui sa mulezi sistemele pe identitatile individului? Nu e mai simplu ca in acte, recensaminte, formulare de aplicatie etc., la rubrica de “gender” sau pe romaneste rubrica inca denumita “sex”, sa fie doua optiuni clar notate cu “M” sau “F” intre care sa fii nevoita sa alegi? Inchipuie-ti cum ar fi daca la acea rubrica locul ar fi lasat liber si fiecare ar avea libertatea sa se autoidentifice. Am gasi acolo alaturi de masculin si feminin termeni ca: altfel (other), androgin, intergendered, genderqueer, transgendered, transsexual, queer, pansexual, cisgendered, gender-neutral si tot asa… poate chiar “boi” ar scrie cineva. Ce s-ar intampla atunci cu hainele din magazinele de copii… ar trebui facute in toate culorile in loc de binecunoscutele albastru pentru baietei vs roz pentru fetite. Pe deasupra, ar mai trebui si sa invatam sa intelegem ce inseamna “political corectness”, “libertate de exprimare”, “identitati de gen”, sau diferenta dintre “gen” si “sex”. Nu ar insemna asta sa facem mai multe eforturi pentru a ne depasi propriile prejudecati si stereotipuri? Nu ar fi asta cam greu pentru mintile lenese care traiesc in inertie si prefera comoditatea modelelor prestabilite decat initiativa construirii propriilor lor sisteme de valori? Nu este asta inspaimantator pentru ei, cei care si-au inghitit curajul de a fi ei insisi si au preferat sa aleaga una dintre cele doua extreme care le-a asigurat un loc sigur in oranduirea sociala traditionala?
Continue reading

[zina lf-ro’05] draga c

Draga C*

De f. mult timp nu am mai reusit sa comunicam, de fapt adevarul este ca tu te-ai purtat mult mai frumos cu mine decat eu cu tine. Eu ori nu ti-am dat atentie ori m-am uitat la tine cu dispret cu toate ca tu, sincera sa fiu, m-ai ajutat sa ajung aici, asa cum sunt.

La inceput am crezut ca lucrurile se vor ameliora de la sine daca as continua sa te ignor, iar dupa un timp m-am simtit nenorocoasa sa te fi stiut, mai ales cand ma uitam prin jur si tu erai diferit de restul. Si eu eram diferita dar am crezut ca prin tine as putea sa nu ies in evidenta.
Cateodata te-am urat si alte ori mi-a fost mila de tine, dar niciodata n-am vbit cu tine, decat poate sa te analizez si sa-ti spun ce nu imi place la un nivel indiferent.

Recent insa am stat mai mult impreuna cu adevarat, am ajuns sa imi dau seama ca putem colabora. Am fost impreuna la un concert iar tu m-ai ajutat sa ma simt mai bine si mai sigura pe mine, si tin minte cand am fost cu bicicleta acum niste luni la 2 dimineata si m-am simtit libera si fericita. N-as fi putut face asta fara tine.
Continue reading