[zina lf-ro’05] are you a boy or a boi?

De cate ori nu ti s-a intamplat sa mergi la o toaleta publica, sa vrei sa intri pe usa pe care personajul desenat intr-un mod stilizat poarta fustita, si sa te trezesti ca esti redirectionata catre usa de alaturi, spunandu-ti-se politicos: “toaleta de barbati este alaturi”? Hm… De cate ori nu ti s-a cerut sa platesti intrare in cluburile unde intrarea pentru fete era gratuita? Si in fine, de cate ori nu te-ai gasit in ipostaza penibila de a spune: “dar sunt fata”?

Probabil ca tot de atatea ori ti-ai dat seama si ca locul tau in sistemul binar de impartire a lumii intre cele 2 sexe “opuse” de fapt nu exista, ca esti exclusa pentru ca nu alegi una dintre extreme. Cum de si-ar permite cineva sa poarte par scurt, haine care nu ii evidentiaza apartenenta la un sex sau altul, sa nu isi scoata in evidenta sanii, sa prefere femeile si, colac peste pupaza, sa mai se si supere cand o iei drept baiat? Pe drept cuvant, nu incurca asta prea mult felul cum lumea a fost simplificata prin taiere in doua? Nu e mai simplu sa adaptezi indivizii la un sistem pre-costruit decat sa te chinui sa mulezi sistemele pe identitatile individului? Nu e mai simplu ca in acte, recensaminte, formulare de aplicatie etc., la rubrica de “gender” sau pe romaneste rubrica inca denumita “sex”, sa fie doua optiuni clar notate cu “M” sau “F” intre care sa fii nevoita sa alegi? Inchipuie-ti cum ar fi daca la acea rubrica locul ar fi lasat liber si fiecare ar avea libertatea sa se autoidentifice. Am gasi acolo alaturi de masculin si feminin termeni ca: altfel (other), androgin, intergendered, genderqueer, transgendered, transsexual, queer, pansexual, cisgendered, gender-neutral si tot asa… poate chiar “boi” ar scrie cineva. Ce s-ar intampla atunci cu hainele din magazinele de copii… ar trebui facute in toate culorile in loc de binecunoscutele albastru pentru baietei vs roz pentru fetite. Pe deasupra, ar mai trebui si sa invatam sa intelegem ce inseamna “political corectness”, “libertate de exprimare”, “identitati de gen”, sau diferenta dintre “gen” si “sex”. Nu ar insemna asta sa facem mai multe eforturi pentru a ne depasi propriile prejudecati si stereotipuri? Nu ar fi asta cam greu pentru mintile lenese care traiesc in inertie si prefera comoditatea modelelor prestabilite decat initiativa construirii propriilor lor sisteme de valori? Nu este asta inspaimantator pentru ei, cei care si-au inghitit curajul de a fi ei insisi si au preferat sa aleaga una dintre cele doua extreme care le-a asigurat un loc sigur in oranduirea sociala traditionala?

Si uite ca ne gasim acum unii si unele dintre noi sa aparem din tot felul de colturi ale lumii si sa indraznim sa combinam cuvintele pentru a gasi o terminologie care sa ne defineasca in vreun fel si pe noi. Intai este ruperea identitatii de gen de sexul fizionomic iar apoi incepe partea creativa a jocului cu notiuni si cuvinte. Si le ruinam sistemul, si le stricam ordinea, si pe deasupra le cerem sa ne accepte si inteleaga. Si culmea ca incet, incet, chiar si unii dintre ei isi dau seama ca de fapt nici pe ei nu ii caracterizeza in totalitate feminitatea sau in totalitate masculinitatea… pentru ca poti sa fii “altfel”, indiferent daca orientarea ta este homosexuala, bisexuala sau (imagineaza-ti!) heterosexuala. Si ne dam seama ca noi ne-am dorit la inceput doar ca ei sa inceteze sa ne trimita la toaleta de barbati, si de fapt generam o intreaga revolutie a schimbarilor ce se leaga una de alta intr-un lant interminabil… pentru ca intr-o lume in care sexul nu mai are nimic de-a face cu genul, nu mai putem avea doua usi prin care sa intram la baie… poate una sau poate mai multe… si apoi nici nu vom mai putea avea taxa “binar-selectiva” la intrarea in cluburi… si apoi… si apoi…

7 thoughts on “[zina lf-ro’05] are you a boy or a boi?

  1. Revin. :-D

    Dacă nu vrei să fii tratată binar atunci de ce te deranjează că trebuie să plăteşti aceeaşi taxă de intrare ca şi un băiat?
    În loc să te simţi jenată şi să spui cu glas tremurat dar… eu sunt fata ai putea foarte bine să plăteşti şi să intri zâmbind.
    Vrei să schimbi lumea? Începi cu tine.

  2. vai ce bine ca ai revenit. nu sint autoarea textului astuia, dar iti raspund eu. iar n-ai inteles. :) ea zicea ca la capitolul chestii binar-selective si deci proaste intra si a plati taxe diferite la intrarea in cluburi in functie de sex[ul aparent]. ce nu e clar?!?

    si daca tot textul asta nu zice exact ca pentru a schimba lumea trebuie sa incepem toti cu noi insine, atunci eu sint deja baiat. :D

  3. ps: si mai gindindu-ma putin oare ma insel eu sau argumentul tau era ca pentru a nu fi tratata binar ar trebui sa accepti sa fii tratata binar ca toata lumea? interesant… mai ales cind se pare ca a fi fata inseamna sa ai glasul tremurat iar a fi baiat sa fii zimbitoro-victorios. sigh

  4. ruxi, mai citeste o data primele randuri. De ce sa se simta femeia cu parul scurt penibil ca a fost confundata cu un baiat? Are sens? Ca tot n-ai inteles lasa-ma sa explic. Femeia aia, in loc sase simta penibil ar putea sa plateasca taxa aia pentru baieti si sa intre in club. Eventual sa ii arunce peste umar cerberului: Btw.. sunt fata.

    Daca se pune problema in felul asta: Vai fetelor, nu va simtiti penibil ca nu sunteti recunoscute ca si fete atunci unde este feminismul din voi?

    Wow! Esti deja baiat sau deja gandesti binar?

    Si unde am zis eu ca fetele au glas trmurat si ca baietii sunt mereu victoriosi? Daca lucrurile stateau invers. Adica, daca un baiat ar fi fost confundat cu o fata crezi ca aluia nu ii tremura glasul? De nervi. SI pina la urma, crezi ca aluia ii convine sa plateasca mai mult doar pentru ca nu este fata?

    Ti-am mai spus si iti repet. Atata timp cat tu vezi lumea binar nu o sa schimbi nimic. Si asa o vezi din moment ce faci asocierile astea paguboase si gasesti in cuvintele mele lucruri pe care nu le-am spus.

  5. eu ti-am mai spus si iti repet ca nu prea intelegi… feminismul din noi este in noi. iar modul in care iti raspund este ca reactie la cum pui tu problema. toate comentariile tale de pina acum se reduc la faptul ca ai vrea sa ne inveti cum stau lucrurile cu problemele de gen. ceea ce e hilar, cind prin tot ce-ai spus arati doar ca ai o pozitie neclara si nu foarte informata. acum vad ca vrei sa ne inveti sa nu mai gindim noi binar. :)

    in loc sa comentezi asa cum faci, de parca tu ai trecut de problemele astea (cum ziceai alta data, feminismul discrimineaza pentru ca sesizeaza impartirea oamenilor pe sexe :)) ), ce-ar fi sa asculti putin si sa te gindesti la ele… si putem discuta, dar numai daca adopti alta atitudine si nu mai vorbim paralel. deci citeste cu atentie, cugeta, si abia pe urma zii ceva. eventual, incepe prin a adresa raspunsurile pe care le-ai cerut si la care atunci cind ti s-au dat nu ai mai avut nimic de adaugat.

    cit despre textul asta, n-ai inteles deloc ce spune. femeia cu parul scurt nu se simte “penibil” ca nu e recunoscuta ca si fata! interpretarea asta nici nu se apropie de idee. daca ar vrea doar sa fie recunoscuta ca si fata, fata respectiva s-ar putea conforma, sau incerca sa se conformeze. dar punctul e ca e aiurea ca avem aceste “coduri” atit de rigide pentru a desemna cele doua sexe. ca e o problema ca ne impartim si acceptam sa fim impartiti atit de binar. daca exista vreun “vai” in text, la asta se refera! iar mesajul de baza ar fi urmatorul: cu cit refuzam mai mult (si mai multi) sa ne comportam pe baza regulilor binare, cu atit mai repede vom schimba aceasta stare a lucrurilor. deci… esti de acord cu asta?! ca textul asta spune. pe cuvint.

    eu nu ti-am rastalmacit cuvintele; mai mult, tu nici mie nu mi-ai inteles punctul pt. ca zici ca sint “paguboasa” dar repeti acelasi lucru pe care il comentasem: atitudinile traditional “feminine” sint de evitat iar cele “masculine” de imbratisat, si asta e singura solutie ca oamenii care vor respect sa se simta confortabili. adica tu ii dai un sfat ioanei (sa accepte cum o categoriseste lumea si sa fie tare/masculina) care e exact lucrul pe care ea il critica. tu esti cel care insista pe sistemul binar, cind textul asta vorbeste de fluidizarea lui. in plus, faci niste presupuneri si interpretari aiurea despre autoare. de unde stii tu cum reactioneaza ea intr-o situatie ca cea descrisa, ca ea nu zice nimic despre asta?!?

    si ca tot sintem la lucruri pe care nu le-am spus si nu le-am spune, da, eu cred ca unui baiat ii convine sa plateasca mai mult pentru ca nu e fata… si… sint deja baiat. [ochi peste cap]

  6. Pe asta de unde ai scos-o? Ca unui baiat ii convine sa fie discriminat? Sau hai sa spunem lucrurilor pe nume. Sunt situatii in care masculii sunt dezavantajati. (ex. platesc mai mult pentru acelasi serviciu) si situatii in care femelele sunt dezavantajate. Acum, lasand dualitatea la o parte si gandind unitar: de ce unii OAMENI se simt discriminati iar alti OAMENI nu? Sper ca ai inteles sensul intrebarii.
    Pe de alta parte, eu sunt de acord cu unele aspecte ale miscarii feministe dar ceea ce scrieti voi aici este departe de feminism.
    Va vine usor sa vorbiti “din carti” despre discriminarea la usa clubului dar nu va aud vorbind despre islam spre exemplu. Sau despre
    Si ca sa mai lamurim o problema. Eu inteleg ce zice ioana acolo spre deosebire de tine care nu intelegi ce spun eu. Dar, intrebarea este, altii inteleg? Poti convinge pe cineva sa nu mai gandeasca binar cand tu faci demonstrati binare?

  7. jeezuz, nu, nu cred ca unui baiat ii “convine sa fie discriminat”, tocmai asta ziceam. inca o data GLUMEAM si nu-mi dau seama cum nu vezi ca glumeam (hints: “lucruri pe care nu le-am spus si nu le-am spune”, “sint deja baiat”, “[ochi peste cap]”). eu inteleg perfect ce spui tu, chiar daca punctele tale sint mereu extrem de neclare. ti-am explicat de fiecare data atent si detaliat unde nu sint de acord dar la argumente tu nu ai replici. ori nu intelegi ce se scrie deloc, ori vii doar cu sentinte de genul “ce scrieti voi aici este departe de feminism”. serios? si te bazezi pe ceva cind declari asta? ce ar fi mai aproape de feminism? ce e feminismul dupa tine? dar nu ma astept sa elaborezi… sau sa lamuresti intr-adevar ceva. nu ma astept sa discuti nici ce zici ca ai inteles din articolul de fata – deocamdata ai aratat doar ce NU ai inteles. am avut sperante o vreme, dar dialogul cu tine se dovedeste a fi cam plicticos. oricum atita timp cit tu nu asculti DELOC si esti de parere ca “ne vine usor” sa “vorbim din carti” cred ca discutiile nu au rost. chiar nu puteai alege un exemplu mai prost pentru vorbitul din carti… ce nu inteleg de fapt e de ce te mai obosesti sa comentezi.

    de ce unii OAMENI se simt discriminati iar alti OAMENI nu? in general, pentru ca unii OAMENI au motiv sa se simta cum se simt. daca tu ai alta teorie, sa-ti traiasca si esti liber s-o expui.

    ps: o sa vorbim si despre islam la un moment dat. sint n subiecte pe lumea asta, si doar citeva zeci de postari pe blog deocamdata.

    pps: iar vii cu ideea ca exista si misoginie si misandrie si ele sint perfect echivalente… deci nu trebuie sa te informezi decit despre problema violentei de gen – ca tot incep acum cele 16 zile de activism pe tema asta – si vei vedea ce perfect echivalente sint cele doua. iar faptul ca fetele pot plati mai putin la intrarea in baruri ce stare a lucrurilor reflecta? ce problema? te-ai gindit? eu iti pot spune ca stiu ca in campusurile universitare unde sint multe cluburi si baruri si alte locuri in care se consuma alcool unde uneori fetele pot intra pe gratis, rata de viol este fara gres super-ridicata. analizeaza asta.

Leave a Reply