pentru eradicarea violentei de gen

apropos de materialele mentionate despre ce trebuie si pot sa faca barbatii pentru a pune stop violentei de gen:

………………….
Daca esti femeie, probabil ai primit cel putin o versiune a mail-ului care te invata “ce sa faci ca sa nu fii victima unui viol”. Si chiar daca nu ai primit, stii despre ce e vorba pentru ca sunt aceleasi lucruri pe care le citesti in ziare de cate ori politia nu reuseste sa prinda pe cineva care comite atacuri sexuale. Sunt aceleasi lucruri pe care le publica revistele pentru femei la rubrica “Cum sa fii in siguranta”.

Ca femei, ni se spune mereu ca ne putem feri de viol daca nu iesim neinsotite, daca avem grija sa nu ne imbatam, daca folosim cheile de la masina ca arma, daca luam cursuri de auto-aparare, daca nu ne imbracam provocator, daca nu vorbim cu strainii, si asa mai departe. Stim aceste sfaturi. Traim cu ele in minte. Si totusi suntem violate.

Femeile pot fi violate si cand n-au baut nimic si cand sunt in stare de ebrietate. Femeile sunt violate afara sau in propria casa. Sunt violate daca poarta fuste scurte sau daca sunt acoperite din cap pana-n picioare. Sunt violate de barbati pe care ii cunosc sau de barbati pe care nu ii cunosc. Daca o femeie reuseste sa evite un viol folosindu-se de cunostintele de auto-aparare, o alta femeie este violata pentru ca nu se poate apara. Indiferent ce fac sau nu fac femeile, barbatii continua sa violeze.

Iata o idee radicala: sa adresam mesajele despre prevenirea violului direct barbatilor. Sa facem sa circule mail-uri si ziarele sa publice articole cu urmatorul sfat: nu viola. Nu viola o femeie in stare de ebrietate, o femeie singura, o femeie care doarme, o femeie care flirteaza, orice femeie. Pe bune, nu viola pur si simplu.

Barbatii care violeaza sunt poate o minoritate, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa transmitem acest mesaj tuturor barbatilor. Nici o femeie nu a fost vreodata (nici macar o data!) cauza propriului viol, si totusi femeile sunt bombardate cu sfaturi care nu pot ajuta decat cel mult in sensul ca violatorul va fi nevoit sa gaseasca o alta victima.

Violul este o crima masculina. Exista si femei care violeaza dar ele sunt atat de putine incat nu conteaza din punct de vedere statistic. A constientiza acest lucru nu inseamna a scuza femeile care violeaza sau a minimiza in vreun fel suferinta victimelor lor. Insa ne ajuta sa nu mai pretindem ca violul este o crima neutra din punct de vedere al genului si mai ales ne ajuta sa-i confruntam pe cei raspunzatori de majoritatea violurilor.
Continue reading

ladyfest romania 2007

declaratie de intentie, ladyfest romania (bucuresti) 2007:

festivalul “ladyfest” a luat fiinta in olympia, sua, in anul 2000, si s-a extins de atunci la nivel international. din colectivul ladyfest romania fac parte fete si femei care au pus in scena si au participat la primul ladyfest din tara noastra in 2005, la timisoara, sau care s-au alaturat grupului ulterior. suntem o echipa din ce in ce mai inchegata dedicata organizarii acestor fest-uri diy, grassroots si non-profit, feminist- si queer-friendly, cu un continut cat mai diversificat.

inainte de toate:
– suntem de parere ca exista un consens social care perpetueaza/reproduce relatiile interumane si institutiile responsabile de asimetria de putere dintre sexe si la care contribuie barbati, cat si femei;
– stim ca in societatea noastra violenta domestica, violenta sexuala, hartuirea sexuala, rasismul, homofobia, saracia, limitarea libertatii de reproducere si accesul neadecvat la servicii de sanatate sunt cateva din nedreptatile care ingradesc vietile femeilor in mod special.
suntem
— in mod vadit sustinatoare ale feminismului in versiunile cele mai diverse (asemeni lui bell hooks, vedem feminismul ca pe o “miscare [si a femeilor, si a barbatilor] pentru eradicarea sexismului, exploatarii sexiste si opresiunii”);
— un grup cel putin non-profit, non-institutional, non-ierarhic;
— nepasionate de jocuri cu suma zero, patriarhat si misoginism;
— de diferite varste, identitati sexuale si nesexuale, preocupari si ocupatii;
— critice la adresa institutiilor sociale existente pentru fete si baieti pentru ca nasc mai multe frustrari decat perceptii sanatoase despre sine;
nu
— facem atac la persoana si deci nu ne cerem scuze pentru opiniile onest formulate;
— suntem sexiste si nici heterosexiste;
— excludem pe nimeni.

ca si in 2005, prin festivalul nostru urmarim sa punem in evidenta expresia artistica si implicarea sociala a fetelor si femeilor si in acelasi timp sa impartasim idei prin muzica, “spoken word”, “performance”, film si video, expozitii, prezentari, ateliere, discutii. organizam un ladyfest deoarece vrem sa promovam fetele si femeile active, care produc arta si muzica dar nu numai, si deoarece suntem de parere ca fiecare dintre noi poate sa contribuie cu ceva important. ne dorim un festival original, divers si plin de viata, care sa prezinte publicului unele din cele mai inovatoare fete si femei din mediul artistic underground, sa ofere o perceptie despre femei alternativa celei existente in cultura dominanta si sa dea peste cap conceptele conventionale despre gen.

suntem ferm convinse ca activismul – actiunea directa cu un mesaj explicit – si implicarea pe baza convingerilor, in special pe principiul do it yourself (fa-o chiar tu), este un mecanism puternic de a ne face auzite si vazute si de a formula in public o alternativa la realitatea sociala ce privilegiaza doar pe unii.

in acest spirit, al doilea ladyfest din romania va avea loc la bucuresti intre 12 si 14 octombrie 2007, impreuna cu un mars “take back the night” de protest fata de violenta impotriva femeilor, pe baza urmatoarelor considerente:
* organizarea ladyfest nu se face in jurul unui nucleu organizatoric ierarhic-functional;
* organizarea ladyfest se vrea o incercare de punere in contact a cat mai multor persoane pentru care feminismul este un modus vivendi;
* organizarea ladyfest va insemna concertarea de idei si activitati intr-un mod non-ierarhic, deschis initiativei si in spiritul cooperarii;
* ladyfest se vrea celebrarea tuturor fetelor pentru care societatea nu ofera posibilitatea recunoasterii si canonizarii;
* ladyfest se vrea semnalarea unei prezente “feminine” care ramane putin vizibila in public;
* ladyfest se vrea negarea stereotipurilor si normelor societale atribuite fetelor, femeilor si feminitatii;
* ladyfest se vrea o actiune colectiva a celor care sunt ferm convinsi ca umanitatea ne uneste mai mult decat ne despart genul si sexul.

in ultima instanta, speram ca ladyfest romania va inspira femeile din toate colturile tarii sa devina active in comunitatile lor si sa ia initiativa de a crea spatii similare ce le vor permite sa-si etaleze creativitatea, sa fie vazute si auzite.

english version: Continue reading

Peace Women

The PeaceWomen.org website has many useful resources on women, peace and security issues and women’s peace-building initiatives in areas of armed conflict. Two reports:

• • • • from the 1325 Peace Women E-Newsletter:

Psychosocial Challenges and Interventions for Women Affected by Conflict
– Critical Half, Bi-annual journal of Women for Women International, September 2006 Vol. 4 No. 1 –
The articles in this journal edition highlight the psychological and social difficulties encountered by conflict-affected women. The general hardship and trauma of conflict is often compounded further by gender-based violence, which takes a heavy toll on women’s mental health. Both during war and afterward, women may feel ongoing anxiety and fear as they worry about soldiers who might torture or kill them and their loved ones. Women who have been sexually violated can suffer humiliation and shame, and even become ostracized by those who consider rape to bring dishonour to a woman’s family and community. Women may also lack the social support that normally provides solace or assistance in grieving. The authors discuss ways to design effective psychosocial programs that facilitate healing and encourage women’s active participation in the reconstruction of their communities. Case studies from Sudan, Afghanistan, Indonesia, the United Kingdom, Gaza, Croatia, and Nigeria are provided. Read the full report (PDF)

• • • • from Women, Peace and Security Resources:

Action on Gender Based Violence and HIV/AIDS: Bringing Together Research, Policy, Programming and Advocacy
– Center for Women’s Global Leadership, January 2007 –
In response to the human rights and public health crises posed by both the HIV pandemic and the unabating levels of gender-based violence (GBV), policy makers, activists and programmers at international, regional and national levels have in recent years bolstered attention to the conceptual and methodological intersections of work in these areas. A small group of organizations and experts working at the intersection of GBV and HIV came together to share lessons learned from working from a variety of entry points, including human rights, gender, feminism, sexuality, and sexual rights, at global, national and local levels, using various methods and within different country contexts. This brief report summarizes discussions, outcomes, and recommendations from the consultation. Read the full report (PDF)

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

More about Peace Women: Continue reading