pentru eradicarea violentei de gen

apropos de materialele mentionate despre ce trebuie si pot sa faca barbatii pentru a pune stop violentei de gen:

………………….
Daca esti femeie, probabil ai primit cel putin o versiune a mail-ului care te invata “ce sa faci ca sa nu fii victima unui viol”. Si chiar daca nu ai primit, stii despre ce e vorba pentru ca sunt aceleasi lucruri pe care le citesti in ziare de cate ori politia nu reuseste sa prinda pe cineva care comite atacuri sexuale. Sunt aceleasi lucruri pe care le publica revistele pentru femei la rubrica “Cum sa fii in siguranta”.

Ca femei, ni se spune mereu ca ne putem feri de viol daca nu iesim neinsotite, daca avem grija sa nu ne imbatam, daca folosim cheile de la masina ca arma, daca luam cursuri de auto-aparare, daca nu ne imbracam provocator, daca nu vorbim cu strainii, si asa mai departe. Stim aceste sfaturi. Traim cu ele in minte. Si totusi suntem violate.

Femeile pot fi violate si cand n-au baut nimic si cand sunt in stare de ebrietate. Femeile sunt violate afara sau in propria casa. Sunt violate daca poarta fuste scurte sau daca sunt acoperite din cap pana-n picioare. Sunt violate de barbati pe care ii cunosc sau de barbati pe care nu ii cunosc. Daca o femeie reuseste sa evite un viol folosindu-se de cunostintele de auto-aparare, o alta femeie este violata pentru ca nu se poate apara. Indiferent ce fac sau nu fac femeile, barbatii continua sa violeze.

Iata o idee radicala: sa adresam mesajele despre prevenirea violului direct barbatilor. Sa facem sa circule mail-uri si ziarele sa publice articole cu urmatorul sfat: nu viola. Nu viola o femeie in stare de ebrietate, o femeie singura, o femeie care doarme, o femeie care flirteaza, orice femeie. Pe bune, nu viola pur si simplu.

Barbatii care violeaza sunt poate o minoritate, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa transmitem acest mesaj tuturor barbatilor. Nici o femeie nu a fost vreodata (nici macar o data!) cauza propriului viol, si totusi femeile sunt bombardate cu sfaturi care nu pot ajuta decat cel mult in sensul ca violatorul va fi nevoit sa gaseasca o alta victima.

Violul este o crima masculina. Exista si femei care violeaza dar ele sunt atat de putine incat nu conteaza din punct de vedere statistic. A constientiza acest lucru nu inseamna a scuza femeile care violeaza sau a minimiza in vreun fel suferinta victimelor lor. Insa ne ajuta sa nu mai pretindem ca violul este o crima neutra din punct de vedere al genului si mai ales ne ajuta sa-i confruntam pe cei raspunzatori de majoritatea violurilor.

Violul, ca dat al vietilor femeilor, este ceva acceptat cultural. Acest lucru devine clar cand ne gandim la felul in care este vazut, pe de alta parte, violul unui barbat de catre alt barbat. Violul unui barbat de catre alt barbat este considerat a fi, pe buna dreptate, o crima oribila, neprovocata. Barbatii care sunt violati nu sunt niciodata invinuiti ca s-ar fi pus singuri intr-o situatie periculoasa, imbatandu-se sau mergand singuri pe strada. Toti barbatii nu sunt invatati cum sa se poarte ca sa nu atraga violatori.

Sa ne gandim de ce violul este considerat mai grav in cazul in care victima este un barbat heterosexual sau o femeie virgina. Evident, asta se bazeaza pe ideea ca o persoana care in alte circumstante are relatii sexuale consensuale cu barbati nu ar trebui sa fie prea afectata sa “faca sex” in nici o situatie, inclusiv atunci cand este impotriva vointei sale. Marea greseala care intervine in aceasta logica este de a privi violul doar ca pe o partida mai dura de sex. In nici un caz. Diferenta intre viol si sex este aceeasi cu a fi batut pana la pierderea cunostintei fata de a adormi linistit. Violul este un act violent asupra corpului unei persoane si este la fel de traumatizant pentru o femeie care este activa sexual ca si pentru o femeie virgina sau un barbat.

Aceeasi greseala de logica despre viol-ca-sex este evidenta si in discutii despre consimtamant. Un viol, prin definitie, nu poate fi savarsit cu consimtamantul victimei, si totusi aceasta intrebare apare mereu. Atunci cand o femeie este violata, ea trebuie sa dovedeasca faptul ca nu a consimtit. Ce a facut sa-l opreasca pe agresor? S-a luptat destul de mult, a spus nu de destule ori, a tipat destul de tare? Nu era cumva imbracata intr-un fel care arata ca dorea sa fie penetrata? Faptul ca s-a imbatat n-a fost oare o indicatie ca era gata pentru orice activitate? Raspunsurile la aceste intrebari sunt deseori folosite in locul dovezilor pentru a determina ca un viol intentat a fost de fapt o mare neintelegere. Femeia trebuia doar sa fi exprimat mai clar ca nu dorea sa fie violata…

Ar fi bine ca femeile sa nu fie trase la raspundere pentru comportamentul lor, in general? Nu. Daca o femeie bea prea mult si cade in strada, isi pierde portofelul si isi vomita pe haine, ea este singura vinovata. Dar violul nu este o consecinta a faptului ca ai baut prea mult. Este o consecinta a faptului ca un barbat ia decizia de a viola pe cineva.

La fel, daca o femeie comite o crima in stare de ebrietate – de exemplu, daca se suie la volan sau ataca pe cineva – ar trebui sa fie trasa la raspundere. Dar a fi violat nu este o crima; a viola pe cineva este. In nici o alta situatie nu i se spune victimei sa-si asume raspunderea pentru actiunile criminalului.

A invata femeile ca sunt responsabile pentru violuri nu le face sa traiasca mai in siguranta; le face doar sa traiasca mai cu frica in san. Iar mesajul receptionat de violatori este ca nu vor fi pedepsiti pentru crima comisa atata timp cat isi aleg o victima potrivita – una care “se pune singura intr-o situatie vulnerabila” refuzand sa se conformeze regulilor unei societati ce tolereaza violul.
………………….
articolul original in engleza: “One violent crime and the female victim”, Emily Maguire, The Sunday Morning Herald

cateva grupari ale barbatilor contra violentei:

Leave a Reply