locuri comune ale tranzitiei/commonplaces of transition (video)

[en version]

de la dmedia:

“Locuri Comune ale Tranzitiei” e un proiect video realizat de D Media (Romania), in colaborare cu Ak-Kraak (Germania), Interspace (Bulgaria) si K:SAK (Moldova), care cauta sa reprezinte tranzitia dinauntru, spre deosebire de istoriile ei dominante, care o fac dinafara. Titlul exploateaza intelesul dublu pe care ‘locurile comune’ [commonplaces] il au in engleza: proiectul se concentreaza literal asupra locurilor sau spatiilor geografice ale tranzitiei si, in al doilea rand, examineaza ‘banalitatile’ sau lucrurile stiute ale tranzitiei, cu alte cuvinte acele reprezentari care populeaza taramul ideologiei. Intentia proiectului este aceea de a initia un dialog critic cu privire la semnificatia tranzitiei si a altor posibilitati care sa inlocuiasca simpla ‘ajungere din urma’ a pietei globale. Partenerii au produs 8 lucrari care exploreaza impactul tranzitiei asupra retrasarii frontierelor, transformarea caracterului muncii si diferitele forme de activism. Cele 3 filme produse de D Media [ro cu subtitrare en] sunt:

  • “In tranzit” este jurnalul unei calatorii prin spatiu si timp, alcatuit din impresiile subiective ale prezentului si amintirile copilariei trecute. Povestirea acestei calatorii prin Romania in anul intrarii sale in UE, mediteaza la sensul tranzitiei postcomuniste, la rescrierea istoriei si la relatia dintre imagini si memorie. 30 min, 2008.
  • “Vieti precare” monteaza imagini de arhiva infatisind munca femeilor in secolul trecut cu zece portrete de romance care muncesc din zilele noastre. Lucrarea polemizeaza cu discursul dominant despre precaritate si indiferenta acestuia la diferentele de sex si disparitatile economice intre tarile din lumea intaia si a treia a Europei. 43 min, 2008.
  • “Doua sau trei chestiuni despre activism” e un contradocumentar despre activismul din Romania care chestioneaza deosebirea dintre a face un film despre politica si a face unul in mod politic. In vreme ce diversii protagonisti isi discuta angajamentul militant, comentariul din fundal reflecteaza la motivatiile din culisele filmului. 73 min, 2008.

Pentru informatii suplimentare: jori [at] riseup [dot] net
Continue reading