despre decretei

recent, am reusit sa vad si eu filmul “decreteii”. din pacate nu se poate viziona nicaieri online, dar aici se gasesc un fragment din film si comentarii (in engleza) de la unul din doctorii intervievati in film.

eu nu ma asteptam ca documentarul sa fie atit de bine realizat… mai jos sint citeva opinii, dintr-o discutie cu o amica:

… legat de filmul decreteii, a avut comentarii:) filmul intr-adevar ofera multe informatii, e un documentar care tb facut si da, e bine lucrat. Apar in film multe de stereotipurile de gen, regizorul a consultat-o mult si pe [Gail Kligman] care a documentat teoretic toata povestea cu avortul si e specialista feminista pe tarile din esteul europei.

Dar pe de o parte trateaza avortul, arata drama femeii dar povestea de ansamblu e a copiilor care au fost nedoriti. Adica tratezi avortul, care a fost o mare trauma colectiva a femeilor, si scoti in fata copii nedoriti care l-au raspurnat pe Ceasca. Si daca e ceva simbolic, se putea inventa o poveste a femeilor -asa de fundal, care sa lege povestile individuale. Adica pe scurt, problema mea e ca povestea de fundal, backup, e scoasa in fata drama copiilor. Defapt, sunt doua variante de film: una in care apare mlt la final si drama copiilor cu handicap crescuti lasati sa moara in orfelinate, una fara. Si, da e o mare problema ca, copiii cu handicap erau pur si simplu ucisi, dar asta din nou e alt subiect care ar mertita documentat separat. Abandonul copiilor in institutii, la fel…

da, … nu e un film doar despre drama femeilor. motivul pentru care mie mi se pare ok totusi e ca subiectul filmului e avortul si decretul 770 SI cum au afectat societatea, contextul “comunist”, cum s-a terminat perioada aia etc. – e logic sa vorbeasca si despre “decretei” si dupa parerea mea nu e o ignorare a dramei femeilor, dimpotriva. da, e drept ca sint mai multe aspecte combinate in film care ar putea fi si trebuie sa fie tratate (si) separat. Continue reading