Prostitutie I.

Si daca tot scrisesem despre exploatare sexista mai devreme in absoluta corelatie cu feminismul, si daca tot pomenisem prostitutia, am sa ma reintorc la ea ca si una dintre formele de oprimare sociala cele mai vechi. Nu, nu este cea mai veche slujba din lume. Cei care cred asta uita ca traiesc intr-o tara (si intr-o anumita masura, lume) in care sa ai slujba inseamna ca – bine sau prost platita – ai niste taxe de contribuit la stat, sanatatea si fondul de pensii, care stat la randul lui – mai eficient sau mai prost – va avea grija de tine cand vei avea nevoie. Argumentul ca acum 5000 de ani, sau chiar cu 300 de ani in urma nu exista asigurare de sanatate sau ca fondul de pensii s-a inventat undeva pe la finele secolului al nouasprezecelea si ca orice *job* era neasigurat, nu tine, si stiti de ce?

In primul rand pentru ca desi intre timp s-au inventat aste forme de protectie pentru omul muncitor, pentru prostitutia care in fond a ramas aceeasi si din perspectiva celei/celui care o vinde, si din prisma celui care o cumpara (si aici nu voi pune si *celei*, mii de scuze doamnelor care cumpara acest *bun* pentru omisiune) nu s-a inventat nimic. Si daca nu, inseamna ca aceasta cultura a noastra mai nou nationala (de cand cu state natiune moderne) nu vedea si nu vede nici astazi prostitutia si *curvele* ca persoane ce cultivau si cultiva o profesie.

In al doilea rand, chiar si daca admitem ipoteza ca prostitutia era considerata un job, sau o profesie chiar (ma gandesc la faptul ca multe religii *pagane* numarau in randurile lor preotese care printre altele erau si cunoscatoarele supreme ale artei dragostei si erau ele care initiau si barbati, si femei in arta dragostei), astazi sub nici o forma nu poate fi definita ca atare din motive mai sus elaborate.

In al treilea rand, ce fel de job este acela care este pedepsit cu inchisoarea, te inhiba sa te bucuri de drepturile tale individuale consacrate in constitutie (de exemplu, sa faci plangere la politie pentru abuz – de la fizic la psihic la verbal, etc.) si cei care te abuzeaza (pentru ca de cele mai multe ori TU te afli in zone nesigure, si nu penru ca EI au comis o infractiune, nu?!?) raman nepedepsiti?

Si in al patrulea rand, chiar si daca tintim empiricul fara vreo opreliste din partea definitiilor termenilor pe care ii folosim (era cazul *job*-ului), cred ca putem fi de acord ca prostitutia – desi este o formula de supravietuire – se poate asemui mai degraba adunatului de fier vechi decat vanzarii de dildo-uri si alte sex toys intr-un magazin. Si sa nu-mi ziceti ca este mai bine sa aduni fier vechi individual si sa il duci la Remat la vanzare decat sa vinzi obiecte de resuscitare sau sofisticare a sexualitatii.

Continue reading

Take back the tech! campaign

During the Know How conference held in Mexico City from August 23-26, the Association for Progressive Communications Women’s Networking Support Programme (APC WNSP) issued a call to all grrls, librarians, lecturers, writers, techies, geek grrls, bloggers, emailers, SMSers, advocates, trainers, storytellers, poets, writers, web managers, theorists, graffiti artists, photographers… to take control of ICTs and consciously use it to disrupt gender relations. To Take Back The Tech is necessary in order to reclaim women’s critical contribution to ICT development, as well as their SPACES and RIGHTS to move, shape, define, participate, use, share freely without harassment or threat to safety.

ttbt_bannerwlogosmall.gif

*What is the campaign about?*
=============================

It is simply a call for every person who uses online communications (ICTs), e.g. for chatting, emailing, blogging, doing websites or developing tools, to use ICTs for activism against VAW (violence against women) for 16 days [the 16 days of activism against gender violence].

Primarily, we are asking women and grrls to “Take Back The Tech!” But you don’t have to be female to disagree with violence faced by women and be part of the campaign to transform gender relations. Unequal power relations lie at the heart of VAW, and this is apparent from the streets to online spaces. So we’re now saying technology should be used for equality, not to perpetuate violence.

Continue reading