intreaba-ma orice despre feminism: feminismul = misandrie?

pentru ca eu n-am priceput nici in ruptul capului de unde au venit fazele cu “mascul prost” in schimbul asta… m-am mai gindit (si tot n-am inteles).

dar apropos de multe din punctele discutate, mi-am amintit de un scurt interviu cu bell hooks (una din cele mai influente, iubite si respectate feministe – scriitoare si teoreticiana), in care ea zicea printre altele:

“visionary feminist thinkers … have always understood one of the ways that we heal the gender warfare between men and women is to teach both groups, as girls and as boys, how to be loving people. a self-loving man is automatically a feminist. because he’s automatically going to have to resist patriarchy to be self-loving in the first place. feminism, in its best sense, is a movement that calls girls and boys, women and men, to deeper understandings of the meaning of love.”

as compara asta – care poate suna siropos dar de fapt e chiar foarte pragmatic – si feminismul ca optiune fireasca pentru oricine crede in egalitatea dintre sexe cu teama de feminazis/feminism ca “extremism” si amenintare la adresa societatii si toate uriteniile si aberatiile ce rezulta din ea: nu numai o etalare de atitudini ostentativ-misogine dar si asumptia ca opozitia fata de misoginie (“pozitia radicala ca femeile ar fi oameni”) nu poate insemna decit ura fata de barbati. (de fapt, ideea e ca nimeni care este intr-adevar feminist(a), adica se opune sexismului, nu ar spune “barbatii sint prosti/porci/etc.” exact asa cum nu ar spune “femeile sint proaste/curve/etc.”, ba dimpotriva – de-asta in cazul blogului eloei citeva dintre noi “ladyfest grrrls” am dezbatut la inceput cit de problematic ne parea, pentru ca daca “urim barbatii” era “pe bune” NU ar fi fost ok!)

si alt citat din bell hooks pe care l-am mai postat:
“as all advocates of feminist politics know most people do not understand sexism or if they do they think it is not a problem. masses of people think that feminism is always and only about women seeking to be equal to men. and a huge majority of these folks think feminism is anti-male. their misunderstanding of feminist politics reflects the reality that most folks learn about feminism from patriarchal mass media.”
[am mai scris putin despre bell hooks aici.]

  • in dex:
    feminism
    misandrie
    misoginie (in lb. romana se foloseste si “misoginism“)

  • pe wikipedia (en):
    feminism (text la ro.wikipedia)
    misandry
    misogyny
    sexism
  • din glosarul cu termeni de gen de pe cd-ul retrospectiv lf ’05:
    Feminism = in contextul luarii de atitudine, a fi aderent(a) a feminismului inseamna a fi implicata in miscarea sociala menita sa puna capat sexismului, exploatarii sexiste si opresiunii. Ca feministe respingem definitia ,sexul tare = barbat’, ,sexul frumos = femeie’ pentru ca adjectivele ataseaza sexelor (in mod generic egale atat functional, cat si numeric) calitati si trasaturi ce stabilesc relatii de inegalitate si alteritate absolute. Atat tare, cat si frumos sunt constructii sociale relative, lipsite de valabilitate generala, si sexiste.
    Misoginie = ideologie politica ce consta in formalizarea urii sau prejudecatilor impotriva femeilor. Este o practica discriminatorie si asociata patriarhatului, construita pe ura si prejudecata impotriva femeilor pe baza unei lipse de cunoastere si familiaritate.
    Misandrie = ideologie politica ce consta in reversul misoginiei: este formalizarea prejudecatilor sau urii impotriva barbatilor. Termen pereche misoginiei, misandria este de asemenea caracteristica patriarhatului, care incurajeaza gandirea sexista ce imparte societatea in mod atat de clar in barbati si femei cu un substrat puternic normativ.
    Sexism = practica sociala care intareste diferenta si segregarea dintre sexe in public si privat, atribuind roluri si comportamente, modeland asteptari diferite in functie de sex ale persoanelor din jur. Este asociat cu patriarhatul (desi nu avem nici un fel de garantii sa spunem ca intr-o societate matriarhala practici sexiste nu ar exista) si este problema cheie in jurul careia miscarea feminista a luat amploare si pe care feminismele de toate felurile o critica. Preluarea numelui sotului de catre sotie este o practica sexista, monopolizarea bucatariei de catre sotie este de asemenea sexista cand argumentul este “eu sunt femeia”.
  • alte recomandari in limba romana: textele din sectiunea de resurse a lf, lucrarea “printre feminisme” de mihaela mudure