Reimaginarea justitiei sociale de jos in sus: Includerea femeilor rome

O traducere integrala a lucrarii “Re-envisioning Social Justice from the Ground Up: Including the Experiences of Romani Women” de Alexandra Oprea (link la fisier PDF) – cu multumiri Crinei pentru editari

Lucrarea de fata se concentreaza pe excluderea femeilor rome din discursurile feministe si anti-rasiste dominante (in mainstream) in Europa. Aceasta excludere este atribuita intersectionalitatii si politicilor de identitate problematice. Lucrarea discuta invizibilitatea femeilor rome perpetuata de programe si rapoarte ale organizatiilor ne-guvernamentale (ONG-uri) si explica absenta femeilor rome din discursuri rome si feministe, privirea ne-critica asupra culturii rome si vulnerabilitatea femeilor rome din Romania la violenta domestica. Textul pune accentul pe faptul ca analiza problemelor sociale trebuie facuta de jos in sus, luand in considerare experientele celor care intampina greutati multiple, cum ar fi femeile rome sarace. In concluzie, lucrarea discuta importanta recunoasterii privilegiilor ca fundatie a unor discursuri si a unei cercetari atotcuprinzatoare.

International Roma Day

8 aprilie a fost adoptata ca Zi Internationala a Romilor in 1971, in cadrul Primului Congres international al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. Tot atunci s-au stabilit imnul (Gelem, Gelem, compus de Jarko Jovanovic) si steagul international al romilor. Romii din tarile blocului comunist nu au celebrat aceasta zi, pana spre finele anilor 90’. In ultimii ani, semnificatia zilei de 8 aprilie a inceput sa fie recunoscuta la nivel mondial. Pe 28 martie 2006, Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, cu majoritate de voturi, proiectul de lege privind declararea zilei de 8 aprilie drept “Sarbatoarea etniei romilor din Romania”. (info de la Romani Criss)

Vienna, 7 April 2008

“European Union needs common action to make equality a reality for the Roma”

Statement by the European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) on the occasion of International Roma Day
Continue reading