[zina lf-ro#2] Despre stereotipuri cu Guerilla Girls

Stereotipurile feminine sunt asemeni tic-tac-ului pe care il auzi zilnic de cateva zeci de ani al unui ceas de perete: te obisnuiesti atat de mult cu ele incat uiti ca exista, dar devin suparatoare cand le constientizezi. Sunt atat de bine imprimate in mentalitate si, pe deasupra, nu fac parte din nici un cod al vreunui limbaj corect politic incat e extrem de greu de scapat de ele. Cand trebuie sa descrii o persoana de sex feminin, vei folosi aproape inevitabil unul dintre ele. Am intalnit chiar si feministe “cu experienta” care le folosesc cu nonsalanta. Sigur, se poate spune ca exista si stereotipuri masculine, cine nu a auzit de “baiatul mamei”, “himbos” sau ca “toti barbatii sunt porci”? Dar turul stereotipurilor care urmaresc femeile “din leagan in mormant” pe care ni-l propun Guerilla Girls in Bitches, Bimbos and Ballbreakers te fac – asa cum spune si coperta – “sa razi, sa te enervezi sau poate chiar sa te razgandesti”.
Guerilla Girls pornesc de la ideea de diferenta intre stereotipuri si arhetipuri si atrag atentia ca, despre oricare dintre ele ar fi vorba, fie pozitive sau negative, canoanele pe care le presupun sunt rareori alegerea proprie a unei femei.
Continue reading

[zina lf-ro#2] Femeia in Orientul Mijlociu

-Intre dorinta de emancipare si conservatorism-

De ce un astfel de subiect? Din necesitate… In ultima perioada de timp, Orientul Mijlociu a constituit un subiect de discutie extrem de abordat si mai ales controversat, insa ce ma nemultumeste cel mai mult este faptul ca problema conditiei si viziunii femeii in acest areal este inexistenta si astfel am simtit nevoia sa ma documentez ceva mai mult despre ceea ce multa lume nu vrea sa vada si auda.
Primul lucru si probabil cel mai important in cultura islamica este religia: citind putin despre inceputurile islamismului am gasit un lucru ce mi-a atras atentia, si anume ca femeia avea mai multa libertate atunci decat astazi, surprinzator, nu-i asa? De ce s-a ajuns in situatia de astazi? Sa stea oare raspunsul in scrierea alegorica a Coranului, care are un inalt grad de subiectivism? Eu inclin sa cred ca da, de-a lungul timpului s-au facut tot felul de interpretari asupra lui, iar factorii sociali si economici nu au facut decat sa stirbeasca din libertatea femeii.
Continue reading