[zina lf-ro#2] Despre stereotipuri cu Guerilla Girls

Stereotipurile feminine sunt asemeni tic-tac-ului pe care il auzi zilnic de cateva zeci de ani al unui ceas de perete: te obisnuiesti atat de mult cu ele incat uiti ca exista, dar devin suparatoare cand le constientizezi. Sunt atat de bine imprimate in mentalitate si, pe deasupra, nu fac parte din nici un cod al vreunui limbaj corect politic incat e extrem de greu de scapat de ele. Cand trebuie sa descrii o persoana de sex feminin, vei folosi aproape inevitabil unul dintre ele. Am intalnit chiar si feministe “cu experienta” care le folosesc cu nonsalanta. Sigur, se poate spune ca exista si stereotipuri masculine, cine nu a auzit de “baiatul mamei”, “himbos” sau ca “toti barbatii sunt porci”? Dar turul stereotipurilor care urmaresc femeile “din leagan in mormant” pe care ni-l propun Guerilla Girls in Bitches, Bimbos and Ballbreakers te fac – asa cum spune si coperta – “sa razi, sa te enervezi sau poate chiar sa te razgandesti”.
Guerilla Girls pornesc de la ideea de diferenta intre stereotipuri si arhetipuri si atrag atentia ca, despre oricare dintre ele ar fi vorba, fie pozitive sau negative, canoanele pe care le presupun sunt rareori alegerea proprie a unei femei.

In prima parte a cartii sunt analizate unele dintre cele mai comune stereotipuri cat si exemple de cazuri care le alimenteaza: “fata tatei”, “baietoaica”, “blonda proasta”, “femeia fatala” sau “fata batrana” si bineinteles eterna dihotomie “fata cuminte/curva”, cu dubla constrangere pe care o presupune. Interesante si observatiile despre presiunea de a arata cat mai bine si a fi cat mai supuse care e exercitata cultural asupra tuturor femeilor, inca din copilarie, prin intermediul povestilor, dupa cum observa intr-o scrisoare catre Guerilla Girls chiar o proaspata fosta ascultatoare de povesti, o fata in varsta de 12 ani.
Urmeaza stereotipurile sexuale, cele inspirate din caractere feminine reale sau fictive si stereotipurile feminine religioase si rasiale, cele din urma ilustrate cu o delicioasa galerie foto a “papusilor etnice” marca Guerilla Girls ca “buna sotie musulmana”, “latina focoasa”, “fata cuminte catolica” sau “printesa indiana”, fiecare insotita de propria poveste.
Unele stereotipuri pot fi, intr-adevar, pozitive, dar nu asta e problema ridicata de Guerilla Girls, care pornesc de la ideea ca stereotipurile sunt asemenea unei cutii, de obicei prea mica, in care o femeie trebuie sa “incapa”, pe tot parcursul vietii, cu toate schimbarile prin care trece. Cartea nu face doar sa treaca in revista stereotipurile ci ofera si exemple de atitudini prin care le putem combate, totul culminand cu un kit DIY de eradicare a stereotipurilor si o lista cu motivele pentru care o femeie e stereotipizata: “e plina de initiativa; sau e supusa; e agresiva; e dulce, ii place sa faca sex cu femei; ii place sa faca sex cu barbati; nu-i place sa faca sex; e frumoasa; sau nu; e latina; e de culoare; e asiatica; e europeana; e araba; e casatorita; e singura; e tanara/de varsta mijlocie/batrana”. Concluzia mea e ca nu degeaba Guerilla Girls sunt numite de The Times “avangarda distractiva a feminismului”. Fetele ataca in carte toate nedreptatile asupra femeilor, nu doar stereotipurile, si reusesc s-o faca in asa fel incat sa atraga atentia si sa puna pe ganduri pana si pe cei carora le e frica de feminism. Bitches, Bimbos and Ballbreakers simuleaza atat de bine interactivitatea incat, rasfoind-o, ai senzatia ca navighezi pe Internet din link in link. Clar ceva ce merita citit.
Trivia: cartea contine o lista cu “injuraturi de mama” traduse in engleza, culese din folclorul a diverse popoare, printre care si cel roman.
*The Guerilla Girls – Bitches, Bimbos and Ballbreakers: The Guerilla Girls` Ilustrated Guide to Female Stereotypes, Penguin Books, 2003

[Cristina]

Leave a Reply