Femeile – intre politica demografica si demagogia politica

De la ideea initiala si pana la 8 martie al anului 2008, multe s-au schimbat. De la Ziua Internationala a femeilor, ca moment al activismului si al pledoariei pentru schimbare sociala, care a adus impreuna femeile, pentru demonstratii si actiune politica globala, la sarbatoarea comerciala de astazi, drumul e sinuos si deloc favorabil femeilor.

De aceea, astazi, de 8 martie, vom scrie despre Ziua Internationala a Femeilor nu ca despre o oportunitate de a oferi unei femei o felicitare, ci ca un tablou real, in care se oglindeste conditia femeii din Romania.

Exista o prapastie intre obiectivele Uniunii Europene (si ale statului nostru, prin urmare) si felul in care este organizat spatiul social, relatiile economice. O discrepanta intre declaratii si fapte.
Uniunea Europeana este, dincolo de toate celelalte considerente o uniune economica. O zona in care se aplica niste reguli comune. Care si-a definit ca scop cresterea nivelului de trai si dezvoltarea economica durabila. Prin ce metode? Prin cresterea productivitatii muncii. Pornind de la ce baza? Sunt cateva elemente principale ca formarea profesionala continua, intrarea masiva a femeilor pe piata muncii si o intensa crestere demografica. Auzi, tu, se spune ca este necesar sa se nasca mai multi copii, desi este demonstrat ca, in zilele noastre, 30% dintre copiii Europei traiesc sub pragul de saracie. Pai, daca nu suntem in stare sa-i crestem decent, atunci de ce sa-i mai facem?
Oricum, dupa cum vedeti, viitorul UE se bazeaza pe ceea ce vom face noi, femeile, iar cerintele fata de noi sunt antagonice. Ni se cere sa ne implicam mult mai mult pe piata muncii, sa fim mai calificate, mai competitive si concomitent sa facem si sa crestem (bine, nu oricum!) mai multi copii. Cum sa facem toate astea, cand serviciile sociale sunt subfinantate sau lipsesc, cand protectia sociala e mai degraba o poveste decat o realitate, nu-mi dau seama.
In plan teoretic, guvernul sustine ca sprijina familiile in vederea cresterii copiilor. Cum o face? Eu va dau cifrele, decideti dumneavoastra. ..si daca practica nu se potriveste cu teoria, sa renuntam la practica?
Continue reading