are women human ii

Blog for Choice Day - January 22, 2007

Scrisoare deschisa adresata Excelentei Sale, Domnului Ambasador al Potugaliei la Bucuresti

De obicei, drepturile femeilor nu sunt recunoscute ca drepturi ale omului, ceea ce are consecinte grave asupra modului in care societatea priveste si trateaza chestiunile fundamentale legate de vietile femeilor.

Pe data 18 ianuarie 2007, s-au implinit 5 ani de cand 17 femei au fost judecate, in Portugalia, pentru ca au recurs la avort.
In Portugalia, din 1998, avortul – cu exceptia celui efectuat ca urmare a unui viol – este considerat infractiune, sanctionata cu pana la 3 ani de inchisoare. Anual, 40.000 de femei recurg la avort in secret, cel putin 5000 dintre acestea ajungand la sectiile de urgenta din cauza complicatiilor.
La sfarsitul anului 2006, Parlamentul Portugaliei a votat pentru un referendum, in data de 11.02.2007, in favoarea legalizarii avortului in primele 10 saptamani de sarcina.
Credem ca experienta tragica a femeilor din Romania poate fi invocata in sprijinul demersului nostru pentru respectarea dreptului femeii de a decide in privinta propriului corp.
Intre 1966 si 1989 avortul a fost interzis in Romania. Avand ca principala cauza avortul ilegal, in 1989, in Romania, rata mortalitatii materne a fost cea mai mare inregistrata vreodata in Europa. Femei altfel sanatoase au murit ca urmare a hemoragiei post-abortive, sepsis, traume abdominale si otravire. Numai intre 1976 si 1989 au murit din cauza practicarii avorturilor ilegale 7280 femei. In realitate, acest numar este mult mai mare intrucat, subiectul de referinta al acestor statistici fiind decesele materne, pentru a “rotunji prin diminuare” statisticile, femeile gravide care nu aveau copii nu erau incluse in numaratoarea statistica a acestei categorii de decese, ca si tinerele care ramasesera gravide fara a fi casatorite.

Recunoastem consecintele negative la care poate fi supusa o femeie ca urmare a efectuarii unui avort, insa consideram ca acestea pot fi diminuate sau eliminate numai prin educatie si nu prin criminalizarea avortului, arestand femeia care l-a practicat.
Semnatarele/semnatarii acestei scrisori deschise considera dreptul femeii la avort ca o inalta valoare a unei societati demoratice.
Cum problema efectuarii unui avort este una de constiinta si a carei rezolvare trebuie sa ramana, in mod evident, la decizia femeii, dorim sa ne anuntam solidaritatea cu persoanele, organizatiile sau institutiile care militeaza pentru decriminalizarea avortului in Portugalia.

Mihaela Miroiu, Profesor,
National School of Political Studies and Public Administration
Oana Baluta, Centrul Curricular de Studii de Gen FILIA, Bucuresti
Alina Dragolea, Centrul Curricular de Studii de Gen FILIA, Bucuresti
Emil Moise, Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta, oficiul Buzau
[in curind, forma finala a scrisorii cu lista completa de semnaturi]

lectura suplimentara:
despre legalizarea avortului in portugalia (en)
– in romana “avortul: ‘ultima solutie’ in loc de ‘singura solutie'” din jurnalul societatii de analize feministe ana si in engleza “abortion” de bitch ph.d.
women on waves foundation

Anunt: Gender & Peacebuilding -Training la Cluj

Program international de training “Gender and Peacebuilding”

Institutul Roman pentru Pace (PATRIR) in colaborare cu reteaua TRANSCEND pentru Pace si Dezvoltare anunta programul international de training “Gender and Peacebuilding” ce se va desfasura in Cluj Napoca, intre 29 ianuarie si 2 februarie, 2007.

Programul ofera o introducere in studiile de gen si o analiza a complexitatii relatiilor dintre gen si constructiile sociale, dintre gen, rasa si privilegii de clasa. Pe parcursul cursului se vor explora interdependenta dintre gen si relatiile de putere, cu accent pe teoria si practica rolurilor de gen in diferite societati. Cursul va explica cum intelegerea constructiilor sociale de gen poate contribui la abordarea inegalitatilor de gen si la promovarea unei culturi a pacii. Cursul va aborda si notiuni de militarism, pace si sisteme de razboi – ca expresii ale unor constructii sociale de gen. Va demonstra o conexiune directa intre militarism si violenta bazata pe gen, pozitiile sociale ce au la baza diviziunile de gen si societatile violente, prin exemple din Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est, Europa de Vest si de Est, cu un accent pus pe SUA si zona balcanica.

Costurile cursului sunt acoperite de organizatori, participantii fiind responsabili de drum, cazare si masa pe perioada trainingului (5 zile). Organizatorii pot aranja cazarea si masa participantilor contra unei sume de 180 Euro (cazare pentru 6 nopti si masa pentru 5 zile). Limba de desfasurare a programului de training este engleza.
Trainer: Gal Harmat, Israel.

Cei interesati pot trimite un CV si o scrisoare de motivatie pe adresa alexandra@transcend.org pana joi, 25 ianuarie, 2007.

Informatii suplimentare: 0264-420298

–> the info in english: Continue reading