Indiferenta hraneşte violenta!
Ne manifestam public impotriva violentei asupra femeilor din Romania. Luni, 25 noiembrie 2013, incepand cu ora 17:30, in spatiul din Piata Unirii, pe coltul magazinului Unirea dinspre splai
– Manifestul campaniei in 2013 –
Violenta cu care femeile se confrunta acasa, pe strada, la munca si in alte spatii continua sa ramana in mare parte sub tacere. Statul roman este departe de vreo urma de strategie coerenta iar societatea tolereaza si incurajeaza diversele forme de violenta asupra femeilor din toate directiile. Violenta domestica, violenta sexuala, hartuirea sexuala si alte violente sistemice ca rasismul, homofobia, saracia, limitarea libertatii de reproducere si accesul neadecvat la servicii de sanatate sunt cateva din nedreptatile care ingradesc vietile femeilor in mod special.
Fiecare femeie este pe cont propriu. Agresorul, in schimb, primeste constant cate o mana de ajutor. De la judecatorul care nu emite ordin de protectie in timp util. De la tribunalul care decide sa lase violatorii in libertate. De la politistul care nu intervine corespunzator. De la statul roman care nu este in stare sa asigure adaposturi si centre de asistenta. De la Legea Medierii care va oferi agresorului sansa nesperata de a-si cumpara nevinovatia. De la jurnalistul care face rating pe seama violentei, prezentand-o drept divertisment. De la toti cei care rad in hohote la bancuri cu viol. De la toti cei care gandesc « a meritat-o, sigur a facut ea ceva ». De la rudele, vecinii si prietenii care sfatuiesc femeia sa-l ierte ca sa nu se faca ea de rusine.
Jumatate din populatia tarii este captiva in acest sistem care ii sprijina pe agresori. În care o viata fara violenta a devenit o loterie, in loc sa fie un drept asigurat de politici publice, de institutii care sa-si faca treaba si sa aplice legea. Violenta asupra femeilor este o infractiune si trebuie pedepsita ca atare. Agresorii lovesc femeile pentru ca pot si pentru ca li se permite. Daca statul roman este permisiv si incapabil sa creeze un cadru legal care sa pedepseasca si sa descurajeze agresorii, statul roman este complice cu agresorii.
Indiferenta hraneste violenta! A nu face nimic inseamna a-i lasa pe barbatii care isi agreseaza sotiile sa o faca nestingheriti in continuare, pe violatori sa violeze din nou, pe sefii hartuitori sa molesteze sexual angajatele, ii ajuta, intr-o forma sau alta, pe toti cei care atenteaza la integritatea fizica, psihica si sexuala a femeilor. Înseamna a le lasa singure pe femei in fata nedreptatii sau a traumei suferite si a le condamna la tacere.
Cum ar fi daca am putea striga «Ajunge! » fara sa ni se rada in nas? Fara batjocura si fara trufia celui care stie ca a invins deja ? Cum ar fi daca toata umilinta, vinovatia si rusinea ar fi simtite de agresor ? Cum ar fi daca femeile ar avea sprijin institutional si instrumente legale ca sa scape de agresor ? Cum ar fi daca drepturile le-ar fi respectate?
Cerem ca statul sa transmita un semnal de toleranta-zero in ceea ce priveste violenta asupra femeilor.
Cerem ca statul roman sa ratifice de urgenta Conventia de la Istanbul. (Conventia Internationala pentru Combaterea Violentei impotriva Femeii și a Violentei Domestice)
Cerem ca Politia, Justitia si sistemul medical sa fie institutii de suport real pentru victime. Reprezentantii institutiilor trebuie sa trateze victimele cu demnitate si profesionalism pentru a le incuraja sa aiba incredere sa depuna plangere si sa raporteze agresiunea.
Cerem ca siguranta victimei sa fie axa prioritara pentru toate institutiile si in toate politicile de combatere si prevenire a violentei asupra femeilor. Cerem bugetarea adecvata a politicilor publice privind prevenirea și combaterea violentei asupra femeilor.
Cerem protectie reala si imediata pentru femeile care sunt victime ale violentei domestice prin emiterea si aplicarea ordinului de protectie in regim de urgenta. Agresorul trebuie dat afara din casa!
Solicitam crearea de adaposturi, centre de urgenta, centre de consiliere juridica si psihologica.
Solicitam infiintarea la nivel national a unei linii telefonice unice, de urgenta, non-stop pentru asistenta imediata a femeilor care sunt victime ale violentei.
Cerem gratuitate la eliberarea certificatului medico-legal pentru victimele violului, violentei in familie si ale altor forme de violenta.
Cerem eliminarea tuturor formelor de violenta asupra femeilor din Legea Medierii. Obligativitatea informarii asupra medierii si, mai ales, medierea in sine, dau inca un semnal de permisivitate fata de o fapta penala grava si i se creeaza agresorului conditii legale sa scape de pedeapsa.
Solicitam infiintarea de centre de urgenta pentru victimele violului si formarea unui personal specializat in problematica agresiunilor sexuale care sa actioneze in interesul victimelor, prin consiliere psihologica si consiliere legala.
Cerem ca violatorii sa nu fie cercetati in stare de libertate si sa fie monitorizati ulterior ispasirii pedepsei.
Cerem sa se acorde atentie sporita discursului public discriminator, limbajului motivat de ura și violentei fizice cu care se confrunta femeile cele mai marginalizate și vulnerabilizate: femei rome și din alte grupuri etnice minoritare, femei sarace, femei LBTQ, femei cu dizabilitati, lucratoare sexuale, mame singure, varstnice, minore din centrele de plasament ș.a.
Cerem ca persoanele aflate in functii publice, care sustin masuri extremiste, cum au fost unele declaratii privind sterilizarea femeilor rome și a celor sarace, sa fie demise.
Vrem pedepse aspre pentru traficantii de persoane in scopul exploatarii sexuale, o strategie reala pentru diminuarea prostitutiei si programe eficiente de protectie pentru victime.
Somam CNA sa faca curatenie in audiovizual si sa gaseasca mijloacele legale pentru stoparea difuzarii de emisiuni care degradeaza femeile, promoveaza o cultura a violentei si transforma violenta in divertisment.
Actiunea din 25 Noiembrie face parte din Campania celor 16 Zile de Activism impotriva Violentei asupra Femeilor. Mai multe ONG-uri organizeaza o serie de actiuni pe care va invitam sa le sustineti.
Amintim actiunile organizate cu ocazia zilei de 25 Noiembrie in 2012 Violenta nu este divertisment si in 2011 Stop violentei asupra femeilor. La care se adauga Protestul impotriva includerii violului in Legea Medierii din 2013 si Marsul Panaramelor din 2011.
Despre 25 noiembrie
Din 1999, ziua de 25 noiembrie a devenit prin Rezolutia ONU nr. 54/134 Ziua Internationala pentru Eliminarea Violentei asupra Femeilor. Este o zi oficiala de condamnare atat a violentei la care sunt supuse femeile in spatiul domestic, cat si a altor tipuri de violenta care le afecteaza cu precadere pe fete si femei, de la viol si alte agresiuni sexuale, la trafic de persoane si exploatare sexuala, hartuire sexuala la locul de munca, hartuire pe strada, pana la forme specifice de violenta in anumite zone ale globului, cum ar fi crimele in numele onoarei, mutilarea genitala, feticidul. Violenta asupra femeilor este una din cele mai raspandite incalcari ale drepturilor omului din lume. Are loc acasa, pe strada, la scoala, la locul de munca, in tabere de refugiati si pe timpul conflictelor si crizelor. În masura mai mare sau mai mica, se petrece in toate tarile din lume si afecteaza toate femeile, indiferent de etnie, rasa, venit sau educatie.
SCRISORI-DESCHISE
În cadrul campaniei, mai multe organizaţii vor trimite o serie de scrisori-deschise către presă, politicieni şi instituţii.
Dacă doriţi să sprijiniţi acest demers, puteţi prelua scrisorile pentru a le trimite parlamentarilor care vă reprezintă!
Scrisoare-deschisă privind implementarea Ordinului de Protecţie
Scrisoare-deschisă prin care cerem eliminarea violului din Legea Medierii
Scrisoare-deschisă privind Convenţia de la Istanbul
Scrisoare-deschisă privind sterilizarea femeilor rome
Scrisoare-deschisă către CNA: Violenţa asupra femeilor nu este divertisment!