nu sint feminista, dar… partea a 2a

– Femeile detin doar 1% din proprietatile lumii, sub 10% din venitul global, sub 7% din slujbele clericale.
– In clasamentul celor 300 de oameni bogati din Romania figureaza doar 8 femei (Supliment Revista Capital, 2003).
– Mai putin de 14% din pozitiile de conducere ale lumii (putere politica, strategica si economica) apartin femeilor. In Marea Britanie doar 17% dintre locurile din Parlament sunt ocupate de femei, in Parlamentul European femeile sunt in proportie de 24,5%, iar in Romania doar 10,7%.
– In toata lumea persista inegalitatile salariale intre femei si barbati, cele mai multe tari din Europa inregistrand diferente de pana la 20% intre salariile femeilor si ale barbatilor. In Romania veniturile femeilor in general reprezinta doar 50% din cele ale barbatilor.
– Astazi 2/3 din cele 876 milioane de analfabeti din lume sunt femei. In Romania desi numarul de elevi si studenti femei este de 50,1%, acest raport nu se regaseste pe piata fortei de munca, una din cinci femei romance neavand nici o sursa de venit.
– In lume, femeile sunt batute, oprimate, abuzate si torturate in fiecare zi. Cercetarile arata ca violenta domestica este raspandita pe scara larga in majoritatea societatilor si este o cauza frecventa a sinuciderilor in randul femeilor. In Romania femeile sunt victime ale violentei in familie in proportie de peste 30% iar o data la 2 zile / la fiecare doua zile o femeie este omorata in bataie (cf. Inspectoratului General al Politiei Romane, Bucuresti, 2003).
– 30% din gospodariile din lume sunt ingrijite de femei, 80-90% din cele mai sarace familii depind de femei pe tot globul, si tot ele au de obicei responsabilitatea de a creste copiii, de cele mai multe ori fara ajutorul tatalui, al familiei sau al comunitatii. In Romania femeile se ocupa de cresterea copiilor in proportie de 66%.
– Femeile muncesc in general cel putin 10-15 ore pe saptamana mai mult decat barbatii. Ele au de obicei o dubla zi de munca (serviciu si munca in gospodarie). 63,8 % dintre romani considera ca este doar datoria femeii sa se ocupe de treburile casnice.
– Segregarea in domeniul muncii este evidenta, atat in lume cat si in Romania (1998): femeile sunt majoritare in sectoarele bugetare (sanatate, invatamant, turism, comert) unde sunt salarizate cu pana la o treime sub media salarizarii pe economie, iar in ramurile predominate de barbati (constructii, energie, transporturi, etc.) salariile sunt mult mai mari.
– In Romania o conditie pusa uneori la angajare femeilor este de a nu ramane insarcinate. In Anglia, spre exemplu, in 2003, 1000 de femei au fost concediate de la locul de munca in anul in care au ramas insarcinate deoarece nu existau conditii de munca potrivite si nu existau alternative la munca intreprinsa de ele.
– Femeile nu au inca dreptul de a alege cu privire la drepturile reproductive. In Romania femeile rrome nu au acces la servicii medicale si acces la informatii privind sanatatea reproductiva; femeile cu deficiente sunt sfatuite sa nu aiba copii.
– Exista sexism (discriminarea sistematica a unui sex, de obicei femeile) in toate societatile: prezentarea femeilor in publicitate ca obiecte sexuale care trebuie sa arate bine si sa nu vorbeasca deloc, bancuri misogine, proverbe, cantece, povesti in care femeile sunt sistematic prezentate ca fiinte inferioare, proaste, slabe, rele, malefice care trebuie controlate, supuse, dominate.
– O analiza a 33 de jocuri video „Nintendo” si „Sega Genesis”, foarte populare actualmente, a aratat ca in 41% dintre acestea nu exista personaje feminine. Femeile sunt fie absente, fie apar in postura de victima. In aproape 80% dintre jocuri violenta si agresiunea sunt o parte necesara a strategiei. In aproape jumatate din jocuri violenta era indreptata spre alti oameni, iar in 21% era violenta impotriva femeilor.
– Violul si alte forme de violenta sexuala sunt in crestere. Multe violuri raman nedenuntate din cauza stigmatizarii si a traumei asociate acestora si datorita lipsei abordarii acestui subiect intr-un mod delicat de catre sistemele juridice. Estimarile procentelor de violuri denuntate la politie variaza. Violul este folosit sistematic ca tactica de razboi (ex. Bosnia-Hertegovina, Ruanda).
– In Romania 44% dintre tinerele cu studii superioare angajate au fost hartuite sexual la locul de munca.

Stop Violence Against Women: Romania factsheet
Raport pe (in)egalitatea dintre sexe in Europa de Sud-Est
Cartea neagra a egalitatii de sanse intre femei si barbati in Romania
Primul numar din RESpublica, Revista Egalitatii de Sanse

3 thoughts on “nu sint feminista, dar… partea a 2a

  1. Pingback: ladyfest romania » Blog Archive » necesar dar… nerecomandat?

  2. sa mentionam totusi ca Romania este una din (doar) cele 5 tari europene unde sunt mai multi someri barbati decat femei
    “In timp ce rata somajului era, in Ianuarie, de 8,5% pentru femei si si 6,7% pentru barbati, la noi doar 6,4% din femei erau somere, mai putin cu doua procente decat barbatii”
    Sursa: NewsIn preluat de Compact

  3. hm, interesant si bine de stiut (desi desigur nu e “bine”, somajul in general e o veste proasta)! dar ramane problema ca salariile femeilor angajate sunt cu mult mai mici decat ale barbatilor, ca un procent mai mare al muncilor “inferioare” (si mai prost platite) revine femeilor… etc.

    mai multe in alta stire recenta

Leave a Reply