anunt training gen, 10-12 noi. cluj

Institutul Roman pentru Actiune, Instruire si Cercetare in Domeniul Pacii cu sprijinul
International Fellowship of Reconciliation (IFOR), Women Peace Makers Program

organizeaza in perioada

10-12 noiembrie 2006, Cluj-Napoca

Programul de instruire:

Inegalitatea si violenta de gen:
forme, consecinte si strategii de interventie nonviolenta

Programul de instruire de trei zile este adresat persoanelor ce lucreaza si studiaza in diferite domenii (administratie publica centrala si locala, sanatate, politie, organizatii neguvernamentale, invatamant, mass-media etc.) si care sunt interesate de problematica inegalitatii de gen si violentei cauzata de aceasta, de consecintele defavorabile asupra femeilor si barbatilor atat in viata sociala cat si privata.

Programul va explora coordonatele masculinitatii si feminitatii construite social, diferentele si inegalitatile dintre femei si barbati, dimensiunile violentei de gen, punand accentul pe transformarea tuturor formelor de violenta – directa, structurala si culturala – pe care inegalitatea de gen le creeaza, mentine si perpetueaza.

Acesta este interactiv, bazandu-se pe experientele participantilor si oferind un cadru pentru dialog cu scopul de a gasi cele mai bune modalitati pentru abordarea inegalitatilor de gen si crearea unui parteneriat real intre femei si barbati la diferite nivele.

Ca instrument de lucru programul va utiliza publicatia editata in 2005 sub egida Institutului Roman pentru Pace pe tema inegalitatii de gen ca violenta in diferite forme, care se doreste un instrument de lucru util profesionistilor si persoanelor interesate din diferite domenii.

Obiective:

a.. Analizarea modelelor de masculinitate si feminitate promovate la nivel social si a implicatiilor acestora vizavi de violenta si non-violenta pentru indivizi si institutii sociale;
b.. Explorarea cauzelor inegalitatii si violentei pe criterii de gen si a cailor constructive de a le transforma atat in teorie cat si in practica;
c.. Analizarea impactului inegalitatii de gen in diferitele sale forme asupra vietii sociale;
d.. Acumularea de catre participanti de deprinderi practice, instrumente si cunostinte pentru dezvoltarea si promovarea sensibilitatii si egalitatii de gen;
e.. Incurajarea participantilor sa se concentreze asupra realizarii de politici/programe eficiente care sa raspunda discriminarilor pe criterii de sex si lucreze pentru eliminarea inegalitatii de gen si crearea unui parteneriat real intre barbati si femei la toate nivelele.

Acest program va include urmatoarele teme:

a.. Genul social si construirea inegalitatii de gen: cauze, forme si consecinte;
b.. Inegalitatea de gen ca violenta la nivel direct, cultural si structural;
c.. Explorarea nonviolentei – optiune viabila pentru transformare sociala;
d.. Transformarea tuturor tipurilor de violenta si inegalitate si construirea pacii sociale;
e.. Femei si barbati in Romania: dominatie sau parteneriat.

Orar

Programul se va desfasura in zilele de 10, 11 si 12 noiembrie 2006 la sediul Institutului Roman pentru Pace (PATRIR), Bd 1 Decembrie 1918, Nr 26, Cluj-Napoca si va combina sesiuni de instruire cu lucru individual si in grup.

Intervalele orare de desfasurare ale programului sunt 9.00-12.30 pentru sesiunea de dimineata si 14.00-17.30 pentru sesiunea de dupa-masa (intercalate de pauze de cafea si pranz). Ultima zi de program (duminica, 12 noiembrie) se va incheia dupa prima sesiune, la pranz.

Ziua 1, Vineri,

Sesiunea I Incursiune in problematica genului social: diferente si inegalitati intre femei si barbati

Constructii sociale: Masculinitate violenta / Feminitate supusa

Sesiunea II Inegalitatea de gen ca violenta si conflict

Abordarea conflictelor si transformarea violentei

Violenta la nivel direct, structural si cultural

Vizionare de film tematic

Ziua 2, Sambata,

Sesiunea I Violenta directa, structurala si culturala in Romania: femei si barbati, actori si victime

Sesiunea II Nivele de lucru si actori care pot contribui la transformarea inegalitatilor de gen;

Dezvoltarea de programe si abordari sensibile la inegalitatile de gen

Ziua 3, Duminica,

Sesiunea I Spre o cultura a pacii in relatiile de gen. Strategii de schimbare nonviolente

Evaluare, Incheiere program

Formatori

Ina Curic si Sabin Muresan sunt activi in cadrul PATRIR incepand din anul 2001. In ultimii ani au lucrat indeaproape cu organizatii si comunitati din Romania pentru construirea pacii, transformarea conflictelor prin mijloace pasnice, prevenirea si eliminarea diferitelor forme ale violentei, promovarea egalitatii intre barbati si femei si a educatiei alternative pentru tineri. In prima jumatate a anului 2004 au participat la un program de asistenta pentru organizatii neguvernamentale in Irak.

Sabin Muresan este formator activ din 1997 in domeniile enumerate mai sus precum si in altele privind societatea civila, organizatiile neguvernamentale si cele ale comunitatii, dezvoltare organizationala si de proiecte.

Ina Curic lucreaza din 1999 in special pe promovarea egalitatii de gen si eliminarea violentei impotriva femeilor in toate formele sale, colaborand cu diferite organizatii si retele de profil la nivel national si international. Este autoare a brosurilor “Fete, Da! Ghidul fetelor catre siguranta de sine” (2003), “Pasi catre Tara Egalitatii”, (2005) si co-autoare a publicatiei “Inegalitatea de gen: violenta invizibila” (2005).

ORGANIZATORI

PATRIR – Institutul Roman pentru Actiune, Instruire si Cercetare in Domeniul Pacii

Infiintat in martie 2001 PATRIR este institut, organizatie, centru de instruire si retea, reunind activisti, cercetatori si practicieni de pace din diferite comunitati din Romania, Sud – Estul Europei si la nivel international. Scopul sau este sa abordeze provocarile principale cu care se confrunta Romania si tarile din regiune, de a intari si incuraja actiunile organizatiilor societatii civile si diferitelor grupuri active in comunitati pentru mobilizarea oamenilor in vederea construirii unei paci active si a transformarii conflictelor pe cale pasnica. PATRIR sprijina si incurajeaza organizatiile, grupurile si institutiile care abordeaza cauzele structurale ale saraciei, incalcarea drepturilor omului si nedreptatea sociala. Institutul combina cercetarea, instruirea si practica activa pentru pace. PATRIR organizeaza programe de instruire in urmatoarele domenii: transformarea conflictelor pe cale pasnica si construirea pacii; jurnalism de pace; democratie participativa si drepturile omului; dezvoltarea unei constiinte critice in comunitati; gen si pace sociala; violenta impotriva femeilor, dezvoltare durabila; reconstructie, reabilitare, reconciliere si vindecare post-violenta in zone de razboi; mediu si ecologie. Participantii la programele organizate de PATRIR sunt politicieni si diplomati, lucratori ai organizatiilor caritabile si pentru dezvoltare, personal al ONU si al organizatiilor neguvernamentale, activisti din grupuri locale, profesori si educatori, studenti, jurnalisti, artisti, reprezentanti ai administratiei publice locale si centrale din Romania si peste 30 de tari.

Taxa de participare:

a) pentru studenti 40 RON lei

b) pentru angajati / alte categorii: 90 RON

(Taxa de participare acopera participarea integrala la program, pauzele de cafea, materialele de lucru, suportul de curs, CD cu resurse pentru activitati educative, si publicatia “Inegalitatea de gen: violenta invizibila” de Ina Curic si Lorena Vaetisi. Mesele de pranz si cazarea intra in responsabilitatea participantilor.)

Persoana de contact: Violeta Glavan, training@patrir.ro;

Tel /fax: 0264-420298

Termen limita pentru inscriere: Miercuri, 1 noiembrie, 2006

FISA DE INSCRIERE trebuie sa contina urmatoarele date:

Nume:
Varsta:
Ocupatie:
Organizatie / Institutie:
Motivul pentru care doriti sa luati parte la programe (200 – 500 cuvinte):
Date de contact:
Adresa:

Telefon:
E-mail:

Leave a Reply