Badea Misoginu`

De curand am vazut emisiunea “In gura presei”. Wow, si eu chiar il admiram pe Badea. Imi parea un tip istet, descuiat la minte. Nu zic ca nu ar fi asa, dar gestul lui din ultima emisune m-a cam pus pe ganduri.
Mircea Badea a facut public un mail care suna cam asa:

Petitie,

Subsemnata, Anca Paduraru, cetatean roman, CNP 26************, domiciliat in Bucuresti, ziarist, corespondent Deutsche Welle English Service si ISN Security Watch, laureat cu premiul Press Freedom Award in 2004, de catre organizatia Reporters without Borders, solicit institutiile Dvs sa studieze daca faptele pe care le semnalez mai jos intra sub incidenta legilor care le guverneaza activitate si sa ia masuri in consecinta.

Este vorba despre afirmatia repetata, la postul de televiziune Antena 3, ca lipsa de profesionalism a presei se datoreaza “fatucilor din presa”.

Expresia a fost lansata de Ion Cristoiu si reluata copios, in nenumarate randuri, la acelasi post, de catre domnia sa si de catre domnii Mircea Badea, Mihai Gadea si Octavian Paler.

Pot fi de acord cu opinia ca, in general, presa romana dovedeste lipsa de profesionalism, si observa ca pe micile ecrane sunt vizibile mai mult femeile, in postura lor de reporteri sau crainici.

DAR evidenta, pe care atat Dvs cat si persoanele numite o cunosc, este aceea ca nu femeile sunt majoritare in posturile de decizie din presa.

Mai clar: posturile vizibile si prost remunerate, de reporter, sunt ocupate majoritar de femei, in timp ce posturile invizibile si bine remunerate, de editori, sunt ocupate majoritar de barbati.

Acest lucru a fost explicat de ONU prin conceptul de “feminizare a profesiilor”, care afirma ca daca intr-o tara, o profesie, un tip de activitate sunt prost remunerate, atunci acestea vor tinde sa fie ocupate majoritar de femei.
De aceea incriminarea unui intreg gen pentru vinovatiile care apartin, preponderent, reprezentantilor celuilalt gen mi se pare incalificabila.

Gestul este nu doar nedrept, ci si foarte grav, pentru ca adanceste stereotipiile de gandire care culmineaza cu opinia ca femeile victime ale agresiunii si violurilor “trebuie sa fi facut ele ceva” ca sa merite tratamentul.

Sper ca institutiile Dvs sa aiba capacitatea sa califice din punct de vedere legal faptele domnilor Cristoiu, Badea, Gadea si Paler, respectiv responsabilitatea acestora si a postului de televiziune Antena 3, care le difuzeaza larg aceste opinii pernicioase.

Va multumesc, Anca Paduraru

PS. 1
In cazul in care stabiliti amenzi, va rog sa studiati posibilitatea ca acestea sa fie varsate in conturile organizatiilor care se ocupa cu asistarea femeilor abuzate, traficate sau in pericol de marginalizare sociala;
PS. 2
Cel mai recent, expresia “fatucile din presa”, pentru a descrie lipsa de profesionalism a acestei bresle, a fost utilizata in emisiunea Sinteza zilei de miercuri, 6 septembrie 2006.
In studioul Antenei 3 se aflau domnii Gadea, Paler si Cristoiu.

Cam asa suna petitia Ancai Paduraru. Mi se pare rezonabila, nu se cere ceva iesit din comun si cred ca ar fi si benefica societatii, poate astfel uitam sa vorbim fara sa ne folosim si intelectul. De foarte multe ori vad chestii misogine la televizor dar nimeni nu ia masuri. Poate acum e momentul. Parerea mea este ca e foarte putin probabil sa aiba castig de cauza, avand in vedere mentalitatea romanului. “Feministele sunt niste frustrate, care in loc sa`si imbunatateasca performantele profesionale dau vina pe barbati”.. which, by the way, is totally wrong!

Badea, ca sa continue in imbecilitate pana in panzele albe, dupa ce citeste acest mail face niste comentarii extrem de lipsite de umor, ba chiar grosolane la adresa Doamnei/domnisoarei Paduraru.

Din ce imi amintesc… i-a sugerat ziaristei in cauza sa nu combine votca si diazepamul sau.. si mai frumos.. el intelege totusi ca s-a ieftenit aurolacul, dar nu e bine sa faci abuz (el, probabil, stie ce stie.. )

Badea.. nici nota de trecere nu meriti.

1 thought on “Badea Misoginu`

  1. Pingback: Apollinaire Online » Bahatalo! (scrisoare catre Ruxandra)

Leave a Reply