Femeile din Romania – slab educate, prost platite, neimplicate in luarea deciziei

Comunicat de presa
CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Bucuresti, 26 septembrie 2007

Diferente de salarizare intre femei si barbati continua sa existe in majoritatea domeniilor de activitate. Cea mai mare diferenta se inregistreaza in industrie, unde salariul barbatilor este cu peste 60% mai mare decat cel al femeilor. Chiar si in domenii feminizate, ca administratie publica si comert, salariile barbatilor sunt mai mari decat cele ale femeilor cu peste 15%.

Un numar semnificativ de angajati barbati acceseaza concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului, insa, ponderea majoritara, de peste 70%, ramane reprezentata de femei.

Nivelul de educatie in randul femeilor este foarte scazut: aproape trei sferturi dintre femei au maxim 8 clase si numai 3% au absolvit studii superioare, in timp ce numarul celor care nu au nici un fel de studii se situeaza intre 5 si 12%. Comparativ, nivelul de instruire al barbatilor este mai ridicat decat cel al femeilor, 60% dintre acestia avand maxim 8 clase, iar 4% studii superioare. Discrepanta cea mai mare se inregistreaza in cazul analfabetilor, numarul femeilor fara nici o instruire fiind de 2,8 ori mai mare decat cel al barbatilor in judetul Botosani si de peste 4 ori mai mare in judetul Giurgiu.

Participarea femeilor la luarea deciziei in plan local ramane extrem de scazuta, ponderea femeilor in Consiliile Judetene fiind intre 6,5% si 24,2%.

La nivelul Inspectoratelor Teritoriale de Munca nu s-au inregistrat plangeri pe motiv de discriminare intre sexe.

Acestea sunt o parte dintre concluziile rapoartelor locale privind egalitatea de sanse pentru femei si barbati, realizate de CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate impreuna cu membrii Comisiilor Judetene in domeniul Egalitatii de Sanse intre Femei si Barbati si Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati – ANES.

Rapoartele–pilot au fost realizate in 5 judete: Botosani, Giurgiu, Mehedinti, Prahova, Salaj si au avut drept obiectiv analiza situatiei locale din perspectiva aplicarii prevederilor legale privind egalitatea de sanse pentru femei si barbati in mai multe domenii: piata muncii, educatie, sanatate, accesul la luarea deciziilor, violenta in familie, traficul de persoane.

Rapoartele au fost realizate in cadrul proiectului „Societate civila si administratie publica – impreuna pentru egalitate pe piata muncii”, desfasurat de CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate, in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati – ANES.

Proiectul este finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Societatea Civila Componenta 2 – Adoptarea si implementarea acquis-ului comunitar si de CPE din fonduri primite de la Fundatia pentru o Societate Deschisa.

Pentru detalii, persoane de contact: Irina Sorescu sau Livia Aninosanu (tel. 0721 759 245, e-mail: isorescu@cpe.ro, laninosanu@cpe.ro).

Leave a Reply