creiere “diferite”

evenimentul zilei a publicat recent un articol din care aflam ca “expertii americani” au determinat ca “Diferentele dintre barbati si femei se pot vedea inca de la nastere”, mai exact “Creierul femeilor difera de cel al barbatilor. De aici, neintelegerile.” si de unde vin aceste concluzii noi si inovatoare? potrivit articolului, se pare ca ele sunt “sustinute” de o gama larga de observatii privind conformatia biologica si comportamentul social ale celor doua sexe, de la: “creierul barbatilor are in plus doua miliarde de neuroni, dar la femei cantitatea de substanta din care sunt alcatuite dendritele, axonii si sinapsele este mai mare, ceea ce inseamna ca celulele din creier comunica mai bine intre ele” la “femeile spun in jur de 20.000 de cuvinte pe zi, in timp ce barbatii doar 7.000”, la “barbatii cu testiculul drept si femeile cu sanul drept mai mari tind sa dezvolte un comportament preponderent masculin. Daca, in schimb, testiculul si sanul stang sunt mai mari, comportamentul este mai apropiat de cel feminin”.

ciudat, eu citind acest tip de observatii as determina mai degraba ca nu putem spune nimic definitiv despre cit de biologice sint diferentele dintre categoria “femei” si categoria “barbati” si nici cum se aliniaza datele biologice la ce numin “masculinitate” si “femininitate”. acesta este comentariul meu pe evz online:

CEL mai interesant e ca … articolul nu citeaza pe nimeni, nu da nici un nume in afara de al profesoarei Doreen Kimura, care eu stiu ca a afirmat ca desi se pot gasi diferente intre barbati si femei, in medie, asemanarile sunt cu mult mai semnificative. Dar in fond acelasi lucru il spun si informatiile prezentate in articol, dincolo de comentariile editoriale de genul “Diferentele dintre femei si barbati sunt date de modurile distincte in care functioneaza creierul” si “Razboiul mintilor” – diferentele, cand/daca exista, nu prea conteaza. Ceea ce este clar pentru oricine verifica datele reale, la fel cum este clar ca diferentele *in cadrul* aceluiasi sex sunt mai mari decat cele *dintre* sexe. Ideea ca unul din sexe are creierul/IQ-ul/etc. “mai mare” este la fel de (ne)fondata (si din start subiectiva) ca si cea ca una dintre rase ar fi mai inteligenta. Deci cine sunt acesti “experti americani” mentionati in articol, ce au spus ei de fapt si daca au oferit aceleasi interpretari ca D-na Ramona Samoila ni se poate explica – printre altele – oare cum au reusit sa separe efectul socializarii de vreun dat biologic (in privinta folosirii cuvintelor, de exemplu)? Oare ce inseamna “masculin” si “feminin”, de unde se trag aceste definitii si ce legatura are asta cu sexul biologic al fiecarei persoane?

In rest, miezul articolului de fata nu face decat sa fie de acord cu felul in care ii crestem si conditionam pe copii. Ce e nou – sau stiintific – in asta?

si ar fi multe de spus, unii chiar le-au spus deja:

  • “‘Men smarter than women’ claims dodgy science”
  • “Are men smarter?”
  • “Breaking news: Men smarter than women except for the ones that aren’t”
  • – dar pentru mine punctul din urma, ca “barbatii sunt mai destepti decat femeile, in afara de cei care nu sint” (si viceversa), acopera cam tot. desigur, n-as vrea sa deranjez cumva starea de confort a oamenilor pentru care e esential in viata sa creada in teorii ca cea ca unul din sexe e mai destept decit altul… oh, wait, yes i do.

    semnat,
    100% “male brain”-girl (?!?).

    2 thoughts on “creiere “diferite”

    1. Pingback: ladyfest romania » Blog Archive » sexele se razboieste deoarece sexele e in razboi

    2. Pingback: FIA » presa centrala: 1 pas inainte, aproximativ 5 inapoi

    Leave a Reply