Recenzie a evenimentului Ladyfest Romania pentru cele 16 zile contra violentei

publicata in revista Beyond Gender a GAD Committee – Romania:

bg_winter06_p9.jpg bg_winter06_p10.jpg — de Cristina

Resurse:

  • BROSURA LF ANTI-VIOLENTA
  • Mai multe despre War Zone
  • Mai multe despre Take Back the Night
  • Versiunea in limba romana a recenziei:

    Pe 25 noiembrie, prima din cele 16 zile internationale de activism pentru eradicarea violentei impotriva femeilor, colectivul Ladyfest Romania a organizat un mic eveniment grassroots cu scopul atat de a atrage atentia asupra nivelului din ce in ce mai ridicat al violentei domestice si sexuale in Romania, cat si de a sublinia multiplele forme in care acestea se manifesta si de a incerca sa elimine cateva din prejudecatile din jurul lor.
    Prin acest eveniment, colectivul Ladyfest Romania a intentionat sa ofere un spatiu de discutii persoanelor interesate de activism grassroots petru a discuta problema violentei – semnificatia ei, felul in care ne afecteaza pe noi toti, modurile in care a fost adresata, in special prin actiune directa, si cum se poate implica oricine in eradicarea ei.
    Intalnirea a inclus prezentari despre evolutia miscarilor feministe impotriva violentei in Romania si in lume, insemnatatea si semnificatia celor 16 zile de activism, actiune directa, exemplificata prin marsul Take Back The Night [Sa Luam Noaptea Inapoi!], si proiectia documentarului War Zone, regizat de Maggie Hadleigh-West.
    Centrul discutiilor a fost felul in care violenta domestica si sexuala sunt percepute [in special] in societatea romaneasca. Persoanele care au tinut scurte prezentari au subliniat faptul ca ignoranta oamenilor in legatura cu formele in care violenta se manifesta si ii afecteaza, direct sau nu, duce la cresterea numarului victimelor si a erorilor in implementarea legilor specifice. Faptul ca o mare majoritate a populatiei inca percepe violenta ca pe un subiect tabu, o problema privata a cuplului si/sau o agresiune de care e responsabila victima este unul din punctele cheie de adresare a problemelor si sta la radacina numarului mare de agresiuni aratate de statistici. Potrivit specialistilor, violenta este chiar cauzata, printre altele, si de ignoranta si un set de convingeri populare conform carora femeile sunt inferioare si trebuie subordonate. Aceeasi mentalitate dealtfel determina femeile agresate sa nu depuna plangere.
    Al doilea punct pe agenda evenimentului a fost o discutie despre marsul Take Back the Night, care isi are inceputurile la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand s-a incercat adresarea violentei omniprezente in strada asupra femeilor. In forma sa moderna, a fost tinut pentru prima data in Germania, in 1973, ca reactie la o serie de incidente in care mai multe femei au fost violate si omorate. Ladyfest Romania si-a propus organizarea unui asemenea mars si in Bucuresti.
    Strans legat de problema violentei pe strada si de actiunea directa, documentarul proiectat, War Zone, a vorbit despre felul in care hartuirea de pe strada creste sentimentul de nesiguranta experimentat de femei. Intentia lui Maggie Hadleigh-West este de a folosi camera ca pe o arma puternica pe care s-o indrepte inspre barbati in acelasi fel in care ei isi indreapta violenta verbala si fizica asupra femeilor, pentru a revendica puterea si siguranta de sine pe care o femeie le pierde in momentul in care iese din casa neinsotita. Regizoarea se pune pe ea insasi in situatii extreme, incercand sa dezvaluie motivele pentru care barbatii aleg sa faca remarci sexuale despre straine si afla cum perceptia generala masculina este ca aceste remarci sunt doar confirmari ale atractivitatii unei femei.
    Intalnirea a fost insotita si de o brosura editata pentru aceasta ocazie, care cuprinde descrieri amanuntite ale celor 16 zile de activism anti-violenta si a marsului Take Back the Night, un articol despre miturile legate de violenta sexuala si domestica, statistici, resurse si o lista de organizatii pentu drepturile femeilor din Romania, adaposturi si centre de consiliere.
    In ansamblu, evenimentul a fost o buna ocazie de a cunoaste alte persoane interesate sau deja implicate in miscari pentru drepturile femeilor sau pentru oprirea nedreptatilor sociale, in general, si de asemenea un bun punct de plecare pentru familiarizarea mediului feminist academic cu activismul grassroots. Raspunsul publicului la proiectia War Zone a fost, asa cum ne-am asteptat, una foarte puternica iar oamenii au fost de asemenea foarte interesati de a studia colectia Ladyfest de fanzine feministe si alte resurse de la organizatii feministe din Romania.

    Leave a Reply