Buna ziua!
Pentru a ne solidariza cu colegele noastre, femei rome din Cehia vatamate prin sterilizare fortata si pentru a marca ziua de 18 aprilie – Ziua Europeana a Drepturilor Pacientilor, Editia a IIIa, va transmitem comunicatul de presa – limba romana, cu privire la prezentarea Elenei Gorolová, purtatoare de cuvant a Grupului Femeilor Vatamate de Sterilizarea Fortata, ce va avea loc pe 21 aprilie 2009 la Geneva cu ocazia Conferintei Durban II/ONU.
Comunicatul a fost tradus la initiativa unui grup de femei rome si nerome din Romania cu scopul mediatizarii acestuia in randul mass mediei si a altor persoane interesate din Romania.
Sarbatori fericite, asa cum va doriti!
Crina Morteanu
____________________________________________________________
COMUNICAT DE PRESA
Elena Gorolová, purtatoare de cuvant a Grupului Femeilor Vatamate de Sterilizarea Fortata calatoreste la Geneva pentru a face o prezentare la Conferinta Durban II a ONU
Prezentarea acestei luptatoare pentru drepturile femeilor va avea loc pe 21 aprilie 2009
Elena Gorolová, purtatoare de cuvant pentru Grupul Femeilor Vatamate de Sterilizarea Fortata, coordonatoare a Echipei pe Drepturile Omului a organizatiei nonprofit Vzájemné soužití (Viata Impreuna) din Ostrava si membra a societatii civile in Consiliului Guvernamental Ceh pentru Comunitatile Rome va fi prima care va lua cuvantul in cadrul unei discutii ce include si alti invitati care au fost victime ale discriminarii rasiste in SUA si Zimbabwe. Evenimentul va fi moderat de D-na Gay McDougall, Expert Independent al ONU pe Probleme de Minoritati. Sesiunea face parte dintr-un eveniment intitulat VOCI care se va desfasura intre 20 si 24 aprilie la Geneva in cadrul Conferintei Durban II privind Rasismul, organizata de ONU (programul se poate citi aici).
Elena Gorolová a inceput sa caute dreptate pentru sine si pentru alte femei acum cinci ani, cand a participat la o intrunire de femei care aveau toate in comun faptul ca medici din fosta Cehoslovacie si Republica Ceha de astazi le-au sterilizat fara sa obtina consimtamantul lor informat, in diferite circumstante inselatoare. Mediatorul public pentru drepturi al Cehiei, dr. in drept Otakar Motejl, a facut diverse recomandari pentru corectarea situatiei intr-o “Declaratie finala” pe aceasta tema din 2005. Dr. Motejl a gasit ca in toate cazurile pe care le-a investigat, drepturile pacientilor la integritate fusesera violate si ca existau probleme serioase in sfera consimtamantului informat. Traducerea in limba engleza a “Declaratiei finale” privind aceste sterilizari nejustificate se poate citi la:
http://www.ochrance.cz/dokumenty/document.php?back=/cinnost/index.php&doc=400
Pana in present, guvernul Republicii Cehe inca nu a respectat sau aplicat aceste recomandari in domeniul sterilizarilor nejustificate ale femeilor rome sau de orice alta etnie. Guvernul ceh nu a facut suficienti pasi pentru a garanta ca pe viitor astfel de practici nu vor mai fi utilizate. Raspunderea pentru nereusita de a proteja drepturile omului in cazul victimelor sterilizarilor ilegale ii revine in intregime statului si este singurul subiect care poate garanta prevenirea unor astfel de evenimente in viitor. Asa cum au recomandat nu numai mediatorul public ceh, dar si diverse comitete al ONU (Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii impotriva Femeilor, Comitetul pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare, etc.), sarcina guvernului este de a aranja acordarea compensatiilor care li se cuvin victimelor acestor practici si de a le ajuta pe victime daca se hotarasc sa initieze actiuni legale. De asemenea, statul ar trebui sa aranjeze investigarea celor responsabili pentru aceste practici ilegale.
Pentru mai multe informatii, contactati:
Elena Gorolová (limba ceha sau romanes), mobil: + 420 775 761 194, email: LPT.souziti [at] seznam [dot] cz
http://vzajemnesouziti.cz/en
Gwendolyn Albert (limba ceha sau engleza), mobil: +420 774 895 444, email: gwen [at] peacework [dot] org,
Orsolya Toth (limba engleza), Human Rights Officer, Civil and Political Rights Section
Special Procedures Division
Office of the High Commissioner for Human Rights
tel: + 41 22 917 91 51
email: ototh [at] ohchr [dot] org
In Romania:
Crina Morteanu, mobil: 0721490996, email: crinamorteanu [at] yahoo [dot] com