CP: Dezbatere „Femeile rome şi Structurile Sindicale în oglindă”

via carmen

Comunicat de Presă, 18.3.2009

Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi a organizat in data de 16 Martie a.c. dezbaterea cu tema „Femeile rome si Structurile Sindicale in oglinda”.

In cadrul intalnirii, a avut loc lansarea studiului „Sindicatele la intersectia dintre gen si etnie”, realizat cu sprijinul financiar al programului Roma Initiatives, Open Society Institute Budapesta.
Pornind de la bunele practici identificate in cadrul acestui studiu, dezbaterea si-a propus sa aduca pe agenda publica rolul pe care actorii sociali si in special, structurile sindicale si femeile rome salariate il pot avea in scopul promovarii si implementarii egalitatii de sanse pe piata muncii.
In mod deosebit aceasta initiativa a fost demarata ca urmare a necesitatii reprezentarii intereselor femeilor rome pe piata muncii, a asigurarii unui climat de munca decent pentru acestea si a reducerii incidentei tratamentului diferentiat si discriminarii acestora la locul de munca. Am avut ca exemplu masurile intreprinse de sindicate din alte state ale Uniunii Europene, unde exista traditie in demersuri de cresterea reprezentarii si implicarii femeile apartinand grupurilor minoritare in organismele sindicale, si am urmarit sa aducem in discutie potentiale mecanisme destinate in ultima instanta cresterii gradului de vizibilitate si valorizarii contributiei femeilor rome la viata economica.
Participantii la eveniment au evidentiat importanta parteneriatului public-privat pentu a rezolva problemele legate de incuziunea prin munca a romilor. Astfel, dl. Silbiu Bian, Presedinte ANOFM si Secretar de Stat in Ministerul Muncii, a specificat faptul ca institutia pe care o conduce a demonstrat preocuparea pentru populatia roma prin multitudinea de programe derulate pentru reinsertia pe piata muncii a acestora. Numai in anul 2008, din 13130 romi reincadrati in munca, 4612 reprezinta femei rome. „Avand in vedere complexitatea acestor probleme, ANOFM a cooperat cu organizatiile si asociatiile romilor, […] si va asigur ca pe perioada mandatului meu, cooperarea cu aceste organizatii se va intensifica si diversifica, pentru a raspunde mai bine provocarilor..]” a spus in incheiere reprezentantul ANOFM.
De asemenea, dna. Maria Mota, Presedinta ANES a dorit sa mentioneze faptul ca este nevoie ca studiul lansat sa fie cunoscut de publicul larg pentru a atrage atentia asupra unei probleme cu care femeile rome se confrunta pe piata muncii si in special de factorii politici care pot avea o contributie insemnata la ameliorarea acestor probleme.
Nu in ultimul rand, liderii sindicali, reprezentanţii instituţiilor publice relevante în domeniu, reprezentanţi ai mediului politic precum şi membrii societăţii civile prezenti la intalnire, au avut posibilitatea de a veni cu o serie de recomandari utile pentru initierea unor masuri ce vor fi implementate in viitor.
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să vă adresaţi persoanei de contact Carmen Gheorghe la numerele de telefon: 021.210.05.39 sau 0741.975.642

Gelu Duminica
Director Executiv
Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”
www.agentiaimpreuna.ro

Leave a Reply