re: trafic

Din Ziarul de Garda, publicatie independenta din Rep. Moldova axata pe investigatii privind coruptia larg raspandita, crima organizata, saracia, nedreptatile sociale, violarea drepturilor omului si traficul de persoane:

“Sclavia umana exista”
Nr. 121 (15 martie 2007)

Nadia este o victima. Atunci cand ABC News a filmat–o, nu a dorit sa isi arate fata. Cu patru ani in urma, ea a plecat de acasa pentru a gasi niste oportunitati mai bune. In loc de sansa cautata, ea a incaput pe mainile unei grupari criminale si a devenit sclava.

«Am fost dusa intr–o casa, unde mi s–a spus ca trebuie sa devin prostituata», spune tanara. «Nu am vrut sa fac asta. Aveam doar 14 ani.»

Nadia spune ca cei care au sechestrat–o au batut–o pana cand i–au rupt maxilarul. Dar ea nu putea nici macar sa fuga pentru ca i s–a spus ca familia ei va fi gasita si nenorocita.

Este greu de crezut ca astazi exista sclavie. Dar exista. Si actualmente acest fenomen se numeste trafic de fiinte umane.

«Cred ca americanii ar fi socati sa constate ca, in prezent, in SUA exista sclavie», declara David Blood, directorul Winrock International Moldova. «Dar exista trafic de femei. Si aceasta se intampla in orasele noastre. Americani care nu cred, probabil, in asta au intalnit totusi femei tinere care au fost traficate.»

Guvernul SUA estimeaza ca, anual, sunt traficate intre 600000 si 800000 de persoane din 127 de tari. Moldova este una dintre aceste tari, identificata ca unul dintre statele–surse de femei traficate in Europa.

Ce este traficul de fiinte umane? Potrivit lui Blood, aceasta inseamna «exploatarea fortata a unor oameni, impunerea lor la munci. Atunci cand vorbim de impunerea fortata a unor oameni, nu e neaparat vorba de forta fizica. Se face uz si de violenta psihologica, oamenii pot fi fortati sa faca ceva de frica, ei pot fi santajati cu rafuieli asupra familiilor lor. Este un scenariu deja obisnuit printre traficanti cand unei femei tinere i se spune: »Stim unde e familia ta si o vom omori daca incerci sa fugi sau nu vei deservi acest client, daca azi nu faci sex cu 10 barbati — familia ta va suferi foarte mult.«

Unele date arata ca traficul de oameni a atins proportii enorme si ca aceasta industrie are o cifra de afaceri de circa 42,5 miliarde de dolari.

Intr–o tara saraca ca Moldova, aflata in cel mai indepartat colt al Europei de Est, salariul mediu e mai mic de 100 de dolari pe luna. In sate se castiga si mai putin. Nu e surprinzator ca multe tinere viseaza la o viata mai buna. Dar aceste vise pot deveni cosmaruri.

Multe dintre victimele traficului de oameni nu pot reveni acasa. Deoarece victimele sclaviei sexuale sunt deseori confundate cu prostituatele si stigmatizate de societate. Peste 90 la suta dintre aceste victime au nevoie de ingrijiri medicale si psihologice. Ele suporta cosmaruri si fac tentative de suicid.

Circa 5000 de femei din R.Moldova devin anual victime ale sclaviei. O patrime din populatia Moldovei este plecata peste hotare in cautarea unor oportunitati.

1 thought on “re: trafic

Leave a Reply