si doua subiecte (si) locale

  • “Poluarea excesiva scurteaza viata bucurestenilor”

    Traim mai putin, din cauza defrisarilor! Speranta de viata a bucurestenilor este cu patru ani mai mica decat in restul tarii. … Un studiu european arata ca romancele traiesc cel mai putin, in timp ce barbatii lor traiesc ceva mai mult decat lituanienii si estonienii.

    vezi si:
    o initiativa a locuitorilor din Drumul Taberei
    Trees for Cities – Bucharest, Romania (Bucharest, the capital of Romania with a population of 2.5 million people, has sadly become one of the most polluted cities in Europe. Ever increasing traffic, industrial activity, poor waste disposal and above all a dramatic loss of trees and green space have all contributed to the high levels of pollution. Over the last decade there has been a staggering 50% loss in the amount of green space in the city, which has fallen from 35 million square metres in 1989 to only 17 million square metres in 2001. In addition much of the green belt around the city has been cleared to make way for new housing and this in turn has fuelled the air pollution problem as dust from the Romanian Plain can now enter the city more easily.”)
    articol cu date despre speranta de viata pentru romani/romance printre alte statistici

  • “Europa ataca sexismul din publicitate” (28 iunie 2007)

    Parlamentarii europeni atrag atentia asupra discursului sexist din publicitate. Imaginea femeilor este cea mai afectata, mai ales in reclamele cu target masculin. …

    niste pareri si critici de pe lista de discutii lf-ro:

    ——

    Nu doar feministele se simt ofensate de imaginea femeii in publicitate. „46% din populatia Frantei se declara socata de felul in care sint prezentate femeile in publicitate“, se sustine intr-un raport IPSOS. Parlamentarii europeni fac apel la institutiile tarilor membre sa-si modifice legislatia astfel incit sa protejeze imaginea femeii de acest tip de discriminari din mediul publicitar si recomanda intarirea mecanismelor de control si pedepsirea acestor fenomene. In plus, raportul Consiliului Europei cere deschiderea, in toate statele membre, a unei linii de telefon verde, a unei adrese electronice sau postale care sa permita fiecarui individ sa denunte reclamele ce reprezinta imaginea femeii intr-o forma lipsita de demnitate umana.

    „Mi se pare o pudibonderie specific europeana“, spune Bogdan Naumovici, directorul de creatie Leo Burnett, adaugind ca UE ar trebui sa specifice foarte clar ce inseamna sexist, cu atit mai mult cu cit termenul are interpretari diferite in functie de cultura fiecarei tari. Creativul este impotriva unei astfel de reguli si explica: „Eu cred in pedeapsa consumatorului si nu in cea a politiei. Ce trece dincolo de bunul-simt este amendat direct de consumator. Nu trebuie sa vina vreo lege sa imi spuna ca, daca incalc limita, reclama mea va fi respinsa“. „La noi, discutia va fi cu Bergenbier“, crede comandantul creativ de la Leo. „Atit timp insa cit reclama e aplaudata, cum s-a intimplat la Noaptea Devoratorilor, mi se pare ridicol sa mi-o amendeze. Dar nu exclud sa se intimple.“

    Bine ca mai exista legislatie, ce sa mai zic. Ca din punct de vedere comercial restul este absurd. Creatia aplaudata cum sa fie naspa? Oamenii sunt de vina ca le place…
    ——
    …mie-mi place comentariul “UE ar trebui sa specifice foarte clar ce inseamna sexist, cu atit mai mult cu cit termenul are interpretari diferite in functie de cultura fiecarei tari” – da, doar ca nu asta e punctul deoarece peste tot sexismul, in diversele intruchipari in fiecare tara, e recunoscut si acceptat ca parte din cultura; nu cred ca-i e cuiva intr-adevar greu sa recunoasca sexismul, adica felul in care oamenii sint exploatati si desconsiderati pe baza de sex, ideea e sa se schimbe atitudinile asa incit sexismul sa fie condamnat, nu promovat (in mediul publicitar, care se poate reglementa).

    iar faza cu “Ce trece dincolo de bunul-simt este amendat direct de consumator.” ha ha. talk about missing the point. … lumea chiar nu pricepe ca problemele sistemice ale societatii sint opusul “bunului simt” si “logicului” si tocmai de-aia trebuie ca cineva sa se zbata ca societatea sa *ajunga* la bun simt si la logic si la corect, ca progresul nu pica din cer si nu se intimpla daca stam toti cu miinile in sin, ne uitam frumos la televizor si facem tot ce “se face”.

    e f. tare. cred ca si pe vremea sclaviei erau oameni care ziceau ca e ok sclavia, in fond “ce trece dincolo de bunul simt e amendat de catre consumator”. suuuure

    … mai sint niste link-uri utile pe blog in postul asta: https://fia.pimienta.org/weblog/?p=45

Leave a Reply