despre persecutia comunitatii lgbt

din articolul “Elita gay din Romania, in puscariile comuniste”:

Aproximativ 20 de persoane au fost inculpate pentru orientare homosexuala in 1959 si condamnate la ani grei de inchisoare. Cotidianul, cu ajutorul unuia dintre supravietuitori, reconstituie procesul si destinele citorva dintre homosexualii implicati.

informatiile sint foarte interesante si bine de stiut, iar articolul este excelent realizat, in afara de un punct important exprimat in comentariul de “hiddencop” pe site-ul cotidianul.ro:

Sincere aprecieri pentru articol, pentru decenta si “raceala” cu care a fost scris: o fasie de istorie dureroasa, pe care nu o poate intelege decat un gay care s-a ascuns si a fost terorizat de gandul ca va fi pedepsit pentru ca viata lui privata, intima nu este identica cu a majoritatii. Sau, desigur, un heterosexual apropiat de ceea ce inseamna a fi gay. Mai bine zis “a fi fost gay in vremuri de teroare”. Pentru ca astazi lucururile stau cu totul altfel.

Ce mi-ar placea sa stie si sa afle cititorii Cotidianului este ca inchisoare pentru orientarea homosexuala au facut multi altii, nu neaparat oameni ilustri precum cei amintiti in articol. Ca membru al comunitatii LGBT, am cunoscut un respectabil domn care prin anii 80 a ajuns in puscarie pentru simplul fapt ca numele lui era inscris in agenda unui alt gay: maniera aceasta in sine este inspaimantatoare, dealtfel, daca ne gandim cum se facea “vanatoarea de homosexuali”.

Asadar, sper sa citesc in curand un articol SI despre suferinta gay-ilor care nu au fost persoane publice (desi inteleg foarte bine ca, pe cat de picant este subiectul pentru pesoanele straight, pe atat de putin probabil este ca el sa fie reluat atata vreme cat nu povesteste despre “VIP”-urile de altadata sau din ziua de azi…)

si ar mai trebui adaugat, la “gay care nu au fost persoane publice”, gay care nu au fost barbati. se zice “lgbt”, nu doar g(bt), pentru un motiv. sint multe de aflat inca si despre femei care au fost inchise sau persecutate pentru orientarea sexuala…

pe wikipedia, la “Drepturi LGBT in Romania” sau “LGBT rights in Romania” nu exista nici o informatie despre persecutia persoanelor lgbt in perioada comunista. “Legislatia romaneasca privind relatiile homosexuale” ofera citeva detalii si repere istorice.

Leave a Reply