wall of shame: sexist bullies online, pt. 1

imprumutind modelul adoptat recent pe pagina evenimentului slutwalk pe facebook, care e deja napadita de mitocani si agresiunile lor verbale sau vizuale, infiintam si noi un “perete al rusinii” in care ii includem pe toti acesti viteji online, care si-ar dori sa ne inchida gura sau sa ne faca sa ne temem. din fericire, noi nu ne temem si nici nu tacem. incepem cu citeva file de istorie inspirate de o recenta “conversatie” avuta pe webcultura.ro cu vechiul nostru prieten stefan d., fost editor curat-murdar.ro, fost blogger la apollinaireonline.com – pe calea aceasta ii multumim site-ului webcultura.ro ca ne-a dat aceasta ocazie, de-a ne reintilni cu un mitocan dupa 5 ani (e ca un fel de aniversare).

intii, ca intro, un punct de-al meu ce nu a mai fost publicat pe webcultura:

“as vrea sa precizez ca si afirmatiile moderate in comentariul meu erau tot citate sau descrieri ale tipului de limbaj abuziv folosit in trecut de stefan “apollinaire” si vechiul lui site curatmurdar.ro. si e important de scos la lumina tipul asta de abuz, pentru ca agresiunea asta, distorsionarea argumentelor, batjocura etc. practicate sistematic contra femeilor care nu se fac invizibile – e plin deja wall-ul evenimentului slutwalk pe facebook pe astfel de “comentarii” de la barbati viteji si amuzanti! – sint un bullying, echivalent cu hartuirea pe strada…. de fapt sa nu uitam ca sint unul din motivele pentru care majoritatea femeilor nu se obosesc sa ia atitudine sau sa spuna ceva pe temele astea: stim ce ne asteapta daca indraznim sa nu tacem, e cel putin la fel de rau pentru tine si te lupti cu o chestie foarte sistematica si nedreapta. ca tactica cu acuzatiile “te dai victima” si “esti prea inversunata” din partea acelorasi bullies.
dar ideea cu acest mars, ca si cu festivalul ladyfest in 2005 si 2007 si alte proiecte, initiative si luari de pozitie feministe e ca *totusi* noi facem ceva; ne organizam, colaboram, cream niste chestii pozitive – si nu ne lasam intimidate si reduse la tacere de tot ce inseamna contextul misogin in care ne miscam zi de zi. atit.”

— deci ce fusese moderat pe webcultura.ro suna asa (o conversatie unde au mai ramas online amenintarile citate) :

“o sa-ti raspund cu un lucru care spune despre tine si metodele tale chiar mai multe decit faza cu “pzd.ro” pe care poti s-o intorci tu cum vrei dar stim foarte bine ce faceai tu acolo cu apelativul de “pzd”. (nu uita de alte feluri in care ni te adresai noua “pzd”-lor la vremea aia: “am intotdeauna dreptate si daca te iei de mine asigura-te ca ai alifie” [cu poza de “anal lube”] sau “te iubesc si io [oral in gura]. Singura parere de rau e ca in loc de una singura n-am 23 de milioane, sa-ti ajunga.” – am citat direct; din pacate pentru tine, aceste cuvinte intelepte si frumoase au ramas pe web intru posteritate.”

plus:

“dar ai un mare tupeu sa-mi spui mie de donatii si de cititorii vostri. in mod evident donatiile nu erau interesul tau principal acolo, cind in momentul in care m-am oferit sa donez ceva tu ai refuzat pt. ca nu-ti convenea ca te criticasem (si-n schimb tu arunci bani pe fereastra achizitionind domeniul ladyfest.ro ca sa ne faci noua in ciuda). iar cititorii si suporteri vostri se luau de noi in cel mai violent si misogin fel posibil, urmindu-va indeaproape exemplul de bullies ai blogosferei, cum f. bine stii – pt. ca asta si incurajai. vezi ca multe din vorbele voastre de duh mai sint inca online intr-un fel saul altul… pe doua le-am copiat mai sus.”

detalii istorice:

— in oct. 2006 cei doi coordonatori ai revistei online curat-murdar, cu care am avut un conflict sustinut vreme de citeva saptamini pornind de la o postare de-a mea incomoda pentru ei intitulata “critica sociala cu ochelari de cal”, achizitioneaza domeniul ladyfest.ro unde incep sa scrie un total neinspirat dar nu mai putin violent “pamflet” anti-feminist:
(anuntul nostru despre ladyfest.ro)/(web archive ladyfest.ro)

— in aceeasi perioada, cind deja blogurile grupului ladyfest si ale citorva din membrele sale erau link-uite sub egida “pzd.ro” de pe blogul lui appolinaire, un cititor si comentator fidel de-al lui, alex mihaileanu aka subiectiv.ro, scrie probabil cel mai misogin, violent si incoerent atac la adresa noastra: web archive “studiu de caz. barbati(i) e prosti”

Leave a Reply