Pensia lunara a femeilor va fi mult mai mica decat cea a barbatilor

comunicat de pe Studii De Caz.ro
Interviu CNS Cartel “Alfa”
[inregistrare video disponibila la link]

Vicepresedintele CNS Cartel “Alfa”, Petru Sorin Dandea a declarat in exclusivitate pentru Studiidecaz.ro ca in lipsa unei specificari clare in legislatie sau in norme, cel mai probabil, fondurile de pensii administrate privat vor utiliza tabele biometrice diferite pentru femei fata de cele pentru barbati, ca justificare pentru speranta de viata a femeilor la varsta pensionarii, care, in medie, este mai mare decat cea a barbatilor. Astfel, daca o femeie are contributii de o valoare egala cu ale unui barbat, fondul total acumulat se va imparti la un numar mai mare de ani decat in cazul barbatului (potrivit datelor actuale, femeile traiesc in medie 15 ani dupa pensionare, de la 60 la 75 de ani, iar barbatii mai putin de 5 ani, de la 65 la 70 de ani).

Consecinta: Pensia lunara a femeilor va fi mult mai mica decat cea a barbatilor. Proiectiile financiare facute in Polonia, a carei legislatie este foarte asemanatoare celei propuse in Romania, arata ca pensia medie a femeilor va scadea la aproximativ 55% din pensia medie a barbatilor, tinand seama de diferenta de 5 ani existenta in varsta de pensionare. In plus, femeile vor trebui sa plateasca costuri mai mari decat barbatii pentru plata regulata a pensiei pe o perioada mai lunga de timp, costuri ce se scad din fondul de pensie acumulat, micsorandu-i acestuia valoarea.

Studii recente, realizate in Marea Britanie si in alte state ale Uniunii Europene, arata ca folosirea unor valori medii de speranta de viata cu specific de gen mascheaza suprapunerea substantiala care exista la nivelul mortalitatii individuale efective a femeilor si barbatilor. De fapt, un numar substantial de barbati traiesc mai mult decat speranta medie de viata a femeilor, asa cum un numar substantial de femei mor inainte de a atinge aceasta varsta, iar un numar substantial de barbati si de femei traiesc aproape pana la aceeasi varsta.

Femeile, alegand sa se pensioneze cat mai devreme pentru a indeplini indatoririle familiale traditionale, vor avea la pensionare o valoare a fondului de pensie acumulat mai mica decat cea a barbatilor care au un stagiu de cotizatie mai mare si mai putine roluri familiale atribuite in mod traditional.

Liderul sindical a afirmat in exclusivitate pentru Studiidecaz.ro ca „in varianta actuala a Legii privind pensiile private obligatorii, aflata in lucru in Parlament, exista mai multe probleme grave: costurile de administrare a fondurilor sunt platite integral de catre participanti, ele putand reprezenta in acest fel, intre 30 si 40% din valoarea contului individual si la contributii egale pensia unei femei s-ar putea reduce la aproximativ jumatate din cea a unui barbat”.

2 thoughts on “Pensia lunara a femeilor va fi mult mai mica decat cea a barbatilor

  1. Pingback: ladyfest romania » Blog Archive » necesar dar… nerecomandat?

Leave a Reply