Prostitutie II.

Scriam despre constrangere si despre faptul ca de cele mai multe ori cele si cei care se prostitueaza sunt constranse sa faca acest lucru.

Inainte de toate, sa-mi clarific punctul de vedere. Cauzele constrangerii sunt la fel de subiective ca si cele ale fericirii, spre exemplu, si cred ca orice incercare de a trata problema constrangerii intr-un mod obiectiv este sortit esecului. Ceea ce incerc sa spun este ca mi se pare inutila o discutie de genul, “hai sa fim seriosi, in termeni reali/obiectiv vorbind nu sunt fortate sa se prostitueze, sunt infinite modalitati de a trai si de a face un ban cinstit fara sa te vinzi pentru bani, dar aleg sa faca acest lucru.” Si mi se pare o astfel de polemica inutila pentru ca prostitutia este – cum ziceam – o formula de opresiune sociala si care rezulta din constrangeri structurale, dar afectand individul. Asadar, argumentul de sus pentru mine nu exista. Vezi povestea relatata de soferul Nitei …

In Romania, cum prostitutia este ilegala, nici nu exista organizatii sau agentii de stat (din cate stiu) care sa se ocupe in mod expres cu prostituate, cu problemele specifice persoanelor traind din vanzarea de servicii sexuale, etc. In mod colateral, Asociatia Romana Anti-Sida este cea care are programe in mod explicit adresate prostituatelor si cea care, printre altele, a realizat un studiu in 2005 despre cine sunt cele cu care ne-o tragem contra niste banuti …


In studiu, 9% din cele intervievate erau minore, 16% intre 18 si 19 ani, iar alte 36% aveau varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani. Ceea ce este mai ingrijorator dupa parerea mea este faptul ca in jur de 60% din persoanele intervievate pentru studiu (in jur de 230 provenind din toate judetele tarii) incepusera sa vanda servicii sexuale ca minore. Ceea ce inseamna nimic mai mult, nimic mai putin decat ca inainte sa atinga 18 ani, aceste *fete* s-au simtit obligate sa se intretina singure si cea mai *buna* optiune era aceea de a-si vinde corpul pentru sex.

Cine ajunge sa se intretina singur(a) la o varsta la care cei mai multi dintre noi suntem la liceu?

Peste 11% dintre intervievate sunt analfabete, 10% au doar scoala primara, 47% au doar gimnaziu (adica opt clase) si alte 30% doar o diploma de liceu. Cu alte cuvinte, cam 68% dintre prostituatele intrebate au cel mult scoala generala.

Cine nu reuseste sa mearga la scoala deloc printre noi? Cine si de ce pleaca de la scoala oricand intre clasa a cincea si a opta?

20% dintre *fetele* care sunt denumite politically correct commercial sex workers au stat catva timp la casa de copii. 90% dintre acestea sunt inclinate sa nu se implice in cresterea copilului lor sau ii dau spre adoptie.

Se numeste cerc vicios.

28% dintre prostituate au spus ca au fost vandute sau cumparate vreodata. In acelasi timp, 45% dintre cele care au stat in institutii de stat pentru *ocrotirea* copilului au ajuns sa fie traficate.

Sa existe vreo corelatie explicita si directa intre institutionalizarea ca minora si abuz, exploatare si opresiune?

Din experienta unui psiholog care lucreaza cu persoane (minore si adulte) abuzate in familie am inteles intr-un interviu personal ca de cele mai multe ori, adolescentele care ajung sau au ajuns sa se prostitueze provin din familii unde au fost abuzate in mod repetat si sistematic: sexual, fizic, verbal. Ca abuzul nu dateaza din varsta adolescenta, ci din copilarie. Ca acesti copii care provin din familii disfunctionale (mama nu zice nimic, desi stie ca tatal isi forteaza fiica in acturi sexuale explicite) de multe ori cresc cu ideea inculcata de cei care ii abuzeaza ca sexul este o forma de iubire si traiesc cu impresia (cum o facem cu totii de altfel) ca ceea ce se petrece la noi acasa se petrece si cu Ioana acasa, si cu Cristina, si cu Diana, si cu Alina si cu toate celelalte fetite, poate chiar si baietei pe care ii stim. Ca violul este inca in a noastra draga societate vina victimei, iar faptasii de multe ori umbla liber. Cand mami iti spune, “este vina ta, scumpa, ca la 12 ani, apoi din nou la 14, ai fost violata de acelasi barbat. Dovada este ca el este si acum liber!” as zice ca este ca o invitatie sa iti iei lumea in cap, sau?!?

Aceste adolescente care intr-un final pleaca de acasa din fata bataii (probabil a tatalui sau fratelui, sau a mamei) sau din fata sexului cu tati, de exemplu, si ajung la casa de copii sau la centre de ingrijire a copilului sunt de cele mai multe ori abuzate si acolo (Probabil nu sunt snopite in bataie, dar cand ti se vorbeste umilitor si esti blamata pentru cele intamplate acasa, cand nu exista nici o dorinta de a fi ajutata la modul real, in schimb exista cu atat mai mult dispret, as zice ca se numeste abuz psihic.)

Se numeste incompetenta si as zice ca intregul sistem social din Romania sufera de ea. Imi cer scuze exceptiilor care fac viata tinerilor care au nevoie de aceste servicii mai usoara si mai buna.

Sa revenim la constrangerile de la inceput: in cazul in care ai o familie disfunctionala in care abuzul este norma si intre adulti, si intre adulti si copii, ma intreb cu ce fel de proiectie a viitorului cresti. Ma intreb ce semnificatii are termenul de “normal” pentru tine. Ma intreb, in cazul in care sexul pentru tine inseamna o joaca cu tati cand ceilalti sunt plecati de acasa, cum poti sa visezi la iubire si la un parteneriat vorba vine *sanatos*?
Si in cazul in care nici macar familie nu ai, si tot ceea ce este in jurul tau te invata ca esti un nimic si un nimeni (sa nu mai vorbim de modele si de invatare de roluri sociale), scoala nu merge – de la ce sa mearga cand nimeni nu te invata ce este invatarea si scoala, cum ne facem adulti cu joburi, discernamant in privinta a ceea ce este bine si rau -, iar iubirea, ocrotirea si ajutorul necerut sunt concepte din enciclopedie, cam ca si eschimosii si aurora borealis, ce fel de optiuni ai? Nici una?!?

Sa reflectam un moment asupra invatarii: ce este invatarea la scoala fata de ceea ce invatam acasa despre responsabilitate sau minciuna, despre de ce unii adulti vorbesc intr-un fel cu noi, altii in alt fel, despre ce este bine si rau, despre ce inseamna sa ai un frate, despre cum iubim pe mama si cum iubim pe fetita de la etajul doi, despre modul in care credem pe unii, dar stim ca altii ne mint, despre cum navigam un conflict cu un necunoscut versus o cearta cu tata, si lista cred ca ar putea continua la nesfarsit. Ce stiu copii care nu vad toate acestea in jurul lor? Ce stiu copii care nu au fost intr-o mare parte a situatiilor in care ar fi putut invata cum *existam* in lume?

Pe scurt, argumentul este ca prostituata/prostituatul este un produs final al unui proces social: exista una bucata copil intr-un context in care 1. invatarea (formala si non-formala) este inhibata datorita lipsei modelelor, lipsei expunerii la circumstante *normale* succesiunea carora ne face pe fiecare dintre noi sa avem experiente legate de interactiune sociala, judecata, bine si rau, sentimente si raportari la diferite aspecte ale vietii multe si in continut comparabile; 2. modelele sunt prin excelenta neconstructive si poveri; 3. privilegiile sociale care ne imping pe cei mai multi dintre noi mai departe de circumstantele parintilor nostri, si ne fac mai *mult* decat erau parintii nostri lipsesc cu desavarsire; si 4. ideea de subterfugiu si subterfugiile in sine nu exista.
La acest background se adauga lipsa desavarsita de alternative institutionale, de orice fel de ajutor croit pentru persoana care ar putea suplini neajunsurile, corija *deviatiile* si acomoda specificitatile care provin din trecutul non-standard al copilului.

Pentru cineva care nu are deprinderile si este “singur pe lume”, mi se pare ca optiunile sunt deosebit de limitate. In aceste conditii sunt de parere ca: 1. suntem martorii la modul in care constrangerile structurale mai sus mentionate (existenta familiilor disfunctionale care sunt la randul lor tot rezultatul unor procese sociale disfunctionale, inexistenta unor alternative reale la circumstante familiale abuzive si experiente traumatice, inexistenta serviciilor de tranformare a traumelor si a celor de reintegrare sociala) lasa fara optiuni persoane deosebit de tinere (si in genere de gen feminin); 2. avand in vedere provenienta celor care se prostitueaza, este vorba de opresiune sociala.

A, si pentru cei care nu cred datelor pentru ca se poate sa nu fie reprezentative: se pot adresa copiilor strazii care se prostitueaza pentru banii din care traiesc si care probabil vor ilustra lucrurile mai sus mentionate mult mai la obiect si fara nuantari.

Cred ca mi s-ar putea reprosa faptul ca am inclinat spre victimizarea acelor persoane care vand servicii sexuale pentru a se intretine. Doresc sa va impartasesc ca dorm bine cu credinta ca si acele femei care au fost asistate si s-a incercat reintegrarea lor, dar intr-un final au continuat sa se prostitueze ulterior, sunt tot victime. Pentru ca ceea ce a mers prost odata s-a intamplat cu ceva vreme inainte ca ele sa isi fi pierdut virginitatea candva in adolescenta. Si as dormi bine crezand acelasi lucru chiar si daca prostituate mi-ar spune ca de fapt ele detin controlul in orice situatie cu orice client, iar deciziile sunt ale lor in totalitatea cazurilor.

3 thoughts on “Prostitutie II.

  1. Cred ca mi s-ar putea reprosa faptul ca am inclinat spre victimizarea acelor persoane care vand servicii sexuale pentru a se intretine. … Si as dormi bine crezand acelasi lucru chiar si daca prostituate mi-ar spune ca de fapt ele detin controlul in orice situatie cu orice client, iar deciziile sunt ale lor in totalitatea cazurilor.

    bori, doar ca sa clarific daca e nevoie punctul meu era nu ca nu ar (putea) fi (numite) victime sau ca nu trebuie discutat statutul lor de victime in stilul in care ai facut-o tu, ci dimpotriva ca problema trebuie abordata fara sa dublu-stigmatizam pe cele care sint deja stigmatizate de societate pentru ca sint “curve”, in absenta unei analize a situatiei ca oprimare institutionalizata, asa cum se face de obicei. eu ma refeream la faptul ca pentru a gasi solutii reale si permanente la starea asta a lucrurilor discutia trebuie sa includa prostituatele si nu numai (sex workers se refera la o categorie mult mai larga decit doar ce se intelege de obicei prin “prostituate”) ca persoane care au demnitatea lor si autonomia lor sau potentialul pentru asa ceva chiar in situatiile cele mai oribile si NEdemne, si care deci pot sa depaseasca statutul de victima intr-un fel sau altul – intr-un context de care sintem raspunzatori ca societate. e pe aceeasi linie cu ce spui si tu: unul din puncte, putin nuantat. pentru ca prea des, felul in care se vorbeste de prostituate – chiar de catre feministe – se traduce direct intr-o sustinere, si nu o respingere, a acestei opresiuni soci(et)ale a prostituatelor (eu nu pot explica punctul asta mai bine si mai detaliat decit face autoarea lucrarii aleia despre “benevolent identities”). deci ce incercam sa spun e ca tine de aceasta oprimare de care vorbesti tu ca noi ca societate stigmatizam vinzarea “serviciilor sexuale” (dar nu si cumpararea lor), ceea ce ne permite ori sa uitam total de cele/cei care presteaza aceste servicii ca membri ai societatii ori sa vorbim de “reabilitarea” lor adoptind o atitudine superioara care inseamna “dubla victimizare”. printre altele, atitudinea asta face ca persoanelor care au fost sex workers sa le fie aproape imposibil sa “treaca” la altfel de joburi fara sa-si ascunda trecutul – lucru de obicei imposibil si el. in sensul asta (si altele asemanatoare) e “dubla victimizare”… eu nu ma refeream la persoane care “au fost asistate” si s-au reintors la sex work, ma refeream la toate cele care se prostitueaza dintr-un motiv sau altul, si faptul ca toata problema asta a “sex work”-ului trebuie de-stigmatizata cumva – lucrat la termenul “curva” si conotatiile lui, felul in care a fi curva si a fi victima sint considerate perfect echivalente, ceea ce intr-o anumita masura justifica oprimarea, pentru ca responsabilitatea/vina/rusinea e luata de pe umerii societatii si celor care chiar victimizeaza sau profita de pe urma victimizarilor. nu e simplu, dar e ceva esential in analiza asta, din punctul meu de vedere.

    … in caz ca nu s-a inteles ce exact incercam sa contribui la discutie; in mare, eu sint de acord cu felul in care e pusa problema si aici si in partea i.

  2. Pingback: ladyfest romania » Blog Archive » MAI promite legalizarea prostitutiei?

  3. Pingback: ladyfest romania » Blog Archive » re: legalization of prostitution

Leave a Reply