recentele rapoarte pe gen ale parl. eu.

Doua rapoarte adoptate de Parlamentul European atrag atentia asupra inegalitatilor intre femei si barbati si asupra perpetuarilor prin intermediul mass-media a stereotipurilor de gen. Un obstacol major in calea egalitatii il reprezinta violenta impotriva femeilor, fiind una dintre cele mai raspandite incalcari ale drepturilor omului.

In pofida progreselor semnificative inregistrate, persista multe inegalitati intre femei si barbati, se mentioneaza in raportul elaborat de eurodeputata Iratxe García Pérez.
Membrii Parlamentului European au salutat raportul Comisiei pe aceeasi tema, care sustine abordarea dubla propusa in ceea ce priveste egalitatea de gen, promovand, pe de o parte, masuri care sa asigure egalitatea intre femei si barbati, iar pe de alta parte, masuri specifice pentru reducerea discriminarii.
“Violenta impotriva femeilor – principalul obstacol in calea egalitatii”

cele doua rapoarte pot fi descarcate de la urmatoarele adrese:

informatiile oferite sint utile, dar rapoartele ignora faptul ca datele despre “femei” pe care le prezinta, si concluziile/sugestiile pt. pasi de facut, se aplica numai la unele categorii specifice de femei. de ex., la capitolele joburi si educatie, raportul comisiei porneste de la sesizari ca: “participarea femeilor la ocuparea fortei de munca a progresat in mod continuu, iar nivelul de educatie al femeilor este in prezent superior fata de cel al barbatilor” – ca si cum aceste concluzii ar fi universal valabile pt. femei indiferent de status social, etnie etc. sau ca si cum numai femeile pt. care sint valabile conteaza si au nevoie de solutii). in realitate, exista nenumarate exemple de perspective din care nu e adevarat ca participarea femeilor la ocuparea fortei de munca e pe calea cea buna [rapoartele “Femmes et Hommes – Regards sur la parité”, “Economic aspects of the condition of Roma Women”] sau nivelul de educatie al femeilor superior [raportul “A Place at the Policy Table”].

in esenta: “din pacate … nu am gasit nici un aspect despre “diversitatea femeilor” sau ceva in legatura cu aceasta… . se are in vedere “diversitatea europei”, insa nu si a cetatenelor si cetatenilor ei…” (c.)

fwd de la: crina, hajni

Leave a Reply