in sfirsit, rindul barbatilor!

evo tv este, se pare, “primul post de televiziune online” din romania. este, de asemenea, un loc in care poti viziona “tanga news” si alte stiri cum ar fi “o scumpa intre masini scumpe”, adica un loc unde te poti uita la corpuri dezbracate de femei (alta premiera absoluta). [pentru cei cu gusturi mai nesexiste, este si o fata mai imbracata numita “roz”.] nimic surprinzator pentru un proiect destinat (se presupune) utilizatorului de internet tipic, din partea producatorului de mass media veteran si tipic. nimic surprinzator nici in faptul ca restul presei comenteaza despre el ori neutru-spre-pozitiv (“un experiment TV pe internet”, “o alternativa la divertismentul de televiziune”) ori, daca-l critica de exemplu ca “gradina zoologica”, discutind nu felul in care se foloseste de stereotipuri de gen si apeleaza la subiecte si imagini misogine pentru a “prinde” la publicul tinta, ci prostul gust al “duduilor” si “fatucilor” care intruchipeaza aceste stereotipuri. astfel, aflam ca “Daca vreti sa va puneti la punct cu tehnici avansate de agatat online, in cadru organizat, dar si cu tot felul de barfe de ultima generatie, Evo Tv e locul care va trebuie. Daca, insa, vreti cu tot dinadinsul divertisment cu miez, cautati in continuare.” ceea ce e, in fond, o reclama: publicul vrea “tehnici avansate de agatat online” si “barfe de ultima generatie”, nu? evo tv asta pune la dispozitie, ingrosind pina la absurd cit de bine se potriveste oferta cu cererea, si toata lumea e fericita. cei care vor “divertisment cu miez” (deoarece lipsa de miez, nu miezul misogin, e problema aici) pot sa caute mult si bine. desi bineinteles nu vor cauta; de ce ar face-o, evo tv e chiar cool (“andrei gheorge tine deja la evo tv”)?! la urma urmei, nu se defineste divertismentul tocmai prin faptul ca nu e atit pentru informare cit pentru “distractie si destindere”? si ce poate fi mai familiar, placut si distractiv decit misoginia?

in acelasi timp, sa nu uitam ca nu exista sexism contra femeilor in romania. egalitatea absoluta a fost atinsa demult, misoginia nu e misoginie ci reactii legitime la cit de demne de dispret sint majoritatea femeilor, iar feminismul e extremism (si singura problema “de gen” reala).

de aceea, bergenbier a lansat o inovatoare si distractiva reclama militind pentru “ziua barbatului”. care e premisa ei? o gluma inocenta despre cum intr-un climat atit de oficial misandru in care barbatii sint asupriti de existenta mult-prea-feministului 8 martie (la care se adauga martisorul si valentine’s day, niste inventii ce – of! – incearca si aproape reusesc sa dea peste cap ordinea patriarhala, acordind un statut superior femeilor si periclitind clar statutul barbatilor), ei ar trebui sa-si revendice dreptul de-a fi cu atit mai “barbati” (neutralizind feminismul scapat de sub control prin salvarea de la extinctie a unor obiceiuri esentiale identitatii masculine, cum ar fi sa NU lase capacul de la wc). sa nu ne complicam: e pur si simplu o gluma despre cit de evident aberant e feminismul, care e sexism. ha ha – oare va prinde la public fiind atit de inteligenta si “indrazneata”?

***

asteptam cu interes “alternativele” care sa prezinte stiri in stilul pre-’89 (public tinta: batrinii nostalgici), sprijinite de vedetele cele mai “cool”, si in acelasi timp lansarea unei reclame la bere (medicamente?) cu sloganul “traiasca dictatura comunista!” care sa faca misto de cit de anti-comunisti am ajuns (ca in fond s-a infiintat c.n.s.a.s.!), ooof of. textual, ca impact si din punct de vedere “etic”, ar fi exact acelasi lucru. a, da, dar asta nu se va intimpla pentru ca – din fericire – n-ar fi ceva acceptabil pentru publicul larg si nu s-ar alinia la felul in care functioneaza societatea/mass media la momentul de fata. ca exemplu de atitudini problematice, sprijinul traditiei comuniste si batjocura anti-comunismului nu sint ok sau amuzante in mainstream. sexismul si anti-feminismul (impreuna cu rasismul si opozitia fata de ideea de-a promova activ drepturile omului), anxietatea de-a proteja discriminarea si privilegiile existente, sint. in plus, considerarea luptei pentru drepturi absurda e nu reactionarism si o atitudine dezgustatoare si condamnabila, ci o “parodie” care se impune/aplica.

in curind pe web: ZiuaBarbatuluiDeOrigineEuropeana.Ro, reclama inofensiva la un club! nu m-ar surprinde.

ps: interesant, in cursul zilei de azi inspirata emisiune “agata-ma” a disparut de pe site-ul evo tv. hm…

1 thought on “in sfirsit, rindul barbatilor!

  1. Pingback: ladyfest romania » Blog Archive » rasismul si sexismul sint ok, doar sa nu fie publice

Leave a Reply