rasismul si sexismul ok, doar sa fie “nepublice”

“Basescu n-a catadicsit sa-si ceara scuze personal ziaristei talharite si insultate”

de fapt, n-a catadicsit sa-si ceara scuze deloc:

„Nu-mi place cand sunt jignit gratuit si uneori izbucnesc. Si nu imi place cand se intra in intimitatea vietii mele. Ca, de exemplu, sa profiti de o discutie pe care o ai cu sotia, in masina, dupa care, ca pe vremea Securitatii, sa fii judecat pentru ce ai gandit nepublic sau pentru o apreciere nepublica”.

minunat. victima si cel jignit in toata povestea e basescu. apelativele de genul “mai, pasarica” pentru o femeie sint doar “izbucniri” firesti in fata unor “jigniri gratuite” ale jurnalistelor care, ca niste “tiganci imputite si agresive”, il filmeaza cind n-are chef. cit despre folosirea “aprecierilor” de genul “tiganca imputita si agresiva”, asta este prerogativul oricarui cetatean in conversatii private cu sotia. iar, pentru basescu, critica publica a atitudinilor sexiste si rasiste, cind ele au fost “nepublice”, e “ca pe vremea securitatii” – o incalcare de drepturi.

eu banuiesc ca basescu confunda “oficial” cu “public” dinadins, ca sa para cit de cit logic cind spune “ca pe vremea securitatii”.

toata reactia/anti-cererea-de-iertare imi suna ca o versiune neironica a parodiei sexiste/rasiste cu “ziua barbatului alb” pe care o asteptam.

23 maiDecizia CNCD: sexismul e ok (7 voturi pro si 2 contra), iar rasismul nu e complet ok (pedepesindu-se, din cite inteleg, cu un fel de incruntare din partea membrilor cncd). bine ca exista cncd sa lamureasca treburile astea si sa faca dreptate! nu stiu de ce nu ma surprinde decizia.

18 thoughts on “rasismul si sexismul ok, doar sa fie “nepublice”

  1. Pe de alta parte am vazut si eu cateva “agresoare” jurnaliste, cu ocazia Marsului pentru diversitate. Nici asta nu este ok, cand un juranlist gen paparazzi te cauta peste tot si iti pune constant intrebari unele chiar batjocoritoare, doara doara iese stirea de scandal, “De ce ai mai venit la mars daca nu vrei sa vorbesti?” (daca nu vrei sa dai interviu) apoi incearca sa dea jos baticuyl cu care respectivul isi acoperea fata.
    Cat de mult poti sa rezisti si in ce fel la acest gen de agresivitate.
    Printre scurtele mele vizionari TV am vazut ca se practica vanatoarea fara scrupule, mai ales fata de persoane publice, staruri, dar si oamenii obisnuiti sunt urmariti de catre jurnalisti, nici nu stiu daca astia mai cer vreodata parerea celor filmati, adica sa-i intrebe daca vor sa fie mai la urma filmati…

  2. dar nu asta e problema sau discutia aici. nu conteaza din ce motiv basescu a folosit limbaj sexist si rasist, ci faptul ca l-a folosit. intrebarea nu e “cit de mult poti sa rezisti la agresivitate” ci ce faci daca nu mai rezisti, cum reactionezi. sint destul de sigura ca tu, daca n-ai mai fi rezistat, nu ai fi “izbucnit”, public sau nepublic, asa cum a izbucnit basescu. stii? daca cineva isi bate sotia pt. ca ea a fost prea cicalitoare e ok pt. ca ea a fost cicalitoare?

  3. Da, eu zic “Esti timpit” daca izbucnesc.
    Pai eu nu-i iau apararea la Basescu, dar nu vreau sa para ca respectiva jurnalista a fost fara vina (si se intelege ca jurnalisti nu au nici o vina in general saracii)… adica exista anumite nuante in scandalul asta. Nu sunt deloc de acord cu limbajul folosit si cu propagarea acelorasi clisee ca privat limbajul sexist este ok,(ca toti suntem oameni) dar public tre sa respactam normele UE, dar trebuie sa analizezi si contextul, asta nu inseamna automat ca cel care-si bate nevasta ca e cicalitoare este mai putin vinovat, ci ca si asta este rezultatul felului in care lucreaza mass media in ro. Daca cauti cu tot dinadinsul scadal mai la urma-l gasesti, nu?

  4. avand in vedere ca acestea sunt mentalitatile la nivel politic (care nu sunt facute publice, doar in “conditii speciale”, ca doar avem criterii UE non-discriminare), oare de ce ne mai miram ca politicile care ii privesc pe romi, femei sau cele anti-violenta sunt asa cum sunt? Ca dincolo de perdeaua UE, ete ce crede cu adevarat presedintele… :)) De ce ar face ceva pentru “imputitii” aia? Oricum, mi-a placut Romani Criss, care in semn de protest a dus sapun si detergent la guvern:)).

  5. deci ce “scandal” a cautat jurnalista si a gasit? nu inteleg. nu vorbim de “scandal” in general, si nu cred ca andreea pana cauta sa fie facuta “tiganca imputita”.

    jurnalista respectiva nu are nici o “vina” pentru ca a fost numita “mai, pasarica” si “tiganca imputita”. asa cum o femeie nu are nici o “vina” ca a fost batuta de barbat. asta pentru ca actiunile respective nu sint justificabile, si singurii vinovati pentru ele sint cei care le comit. din nou, discutia nu este despre cit de agresivi sint jurnalistii, sau cit de cicalitoare sint femeile, sau daca agresiunea jurnalistica sau cicalirea sint ok… problema in discutie e rasismul si sexismul nostru cel de toate zilele. asta e contextul.

  6. nita, punctul meu era doar despre cine e “vinovat” pentru apelativele rasiste si sexiste si ca nu, jurnalista NU e vinovata iar basescu nu ar trebui sa fie lasat sa obscureze problema declarindu-se el o mare victima care a “izbucnit” cum ar fi facut oricine, cind n-a mai putut rezista. critica mea, sau a celor care au protestat, fata de basescu nu este ca a izbucnit si a jignit-o pe jurnalista ci ca a folosit termeni sexisti si rasisti ca s-o insulte.

    am inteles punctul ca ti se pare periculos sa se inteleaga din scandalul asta ca “jurnalistii nu au nici o vina in general saracii”. ok, cred ca se poate vorbi despre asta, de fapt trebuie sa se vorbeasca, e o discutie importanta pe un alt subiect. dar la subiectul de fata mie mi se pare extra super periculos sa spui ca “si [victima unui act nejustificabil]” are vina ei – de fapt atitudinea cu victim-blaming sau trecerea cu vederea a gravitatii actului respectiv face parte din problema.

  7. Ruxi, am zis si eu primul lucru care mi-a venit in minte legat de asta, pentru ca totul este receptat prin TV, mediu educativ pentru majoritatea populatiei in RO.
    In acest caz si eu cred ca Basescu ar fi trebuit sa-si asume responsabilitatea si sa isi ceara scuze si sa intre intr-o polemica despre de ce nu este ok o asemea atitudine si limbajul folosit, pentru ca el este presedintele exemplu de urmat. Raspunsul lui poate de acum sa justifice si mai mult atitudini discriminatorii gratuite general acceptate etc Si mai ales raspunsul subliminal, adica
    altcineva este raspunzator pentru ceea ce s-a intamplat.

  8. da, ex-act! exact asta e. oricum stiam tu ce vrei sa zici si ca nu era in suport pt. mesajul mai mult sau mai putin subliminal cu cine e raspunzator, doar ca asa suna. privind agresivitatea reporterilor, nu mai gasesc pe indymedia unde a inceput discutia respectiva in legatura cu marsul anti-discriminare insa e mentionata in compilatia de relatari trecuta pe coloana centrala.

    dar inapoi la “derapajele” lui basescu, cum le numeste articolul citat de hajni, si legitimizarea lor sau nu…

  9. ANUNT:
    Protest fata de rasismul lui Basescu – maine Palatul Cotroceni ora 15.00

    Dragi prieteni si prietene, indiferent daca ati votat pentru sau impotriva demiterii presedintelui Romaniei Traian Basescu, geturile violente, sexiste si rasiste comise de acesta in cursul zilei de sambata reprezinta un fapt de o gravitate fara precedent.
    Faptul ca Presedintele Romaniei a luat prin violenta telefonul mobil proprietate privata a unui cetatean roman, faptul ca a folosit cuvinte jignitoare cu caracter sexist fata de acea jurnalista si ca mai apoi s-a referit la dansa in termeni rasisti — “tiganca imputita” – este mai mult decat scandalos.
    In mediul politic astfel de atitudini se platesc scump in tarile civilizate si declanseaza un oprobriu public general.

    Scuzele adresate de presedinte jurnalistei sunt tardive si nu privesc gesturile comise, ci doar faptul ca acea inregistrare a ajuns sa fie facuta publica. Intr-o tara civilizata astfel de atitudini ale unui demnitar TREBUIE FACUTE PUBLICE SI SUNT DE INTERES PUBLIC.

    Asadar va invit MAINE (miercuri), ORA 15.00 LA PALATUL COTROCENI (INTRAREA LEU), pentru a semna un protest catre presedinte.
    Maine nu va fi vorba de un miting, ci de o adunare spontana (nu pot fi obtinute aprobarile pentru o actiune civica atat de repede).
    Asadar ne vom plimba pentru cateva zeci de minute prin fata intrarii de la palatul Cotroceni si vom semna si depune un protest. Daca vom considera necesar vom organzia si un miting mai amplu cu toate abrobarile in cursul zilelor urmatoare.

    Aceasta actiune nu are nici o legatura cu conflictul dintre Parlament si Presedintie sau cu referendumul de suspendare a presedintelui, ci este un protest civic fata de fapte reprobabile comise de cetateanul Traian Basescu investit pentru o anumita perioada de timp cu functia suprema in stat.

    Va rog sa imi confirmati la remuscernea@gmail.com participarea

    Cu multumrii anticipate,

    Remus Cernea
    Director executiv
    Solidaritatea pentru libertatea de constiinta
    http://www.humanism.ro
    0727.583.594

  10. Scrisoare deschisa adresata Presedintelui Traian Basescu

    Domnule Presedinte,

    In calitatea dumneavoastra de garant al Constitutiei sunteti obligat sa vegheati la respectarea principiilor nediscriminarii si egalitatii de sanse. In calitatea dumneavoastra de cetatean sunteti obligat sa respectati legile. In calitatea dumneavoastra de om sunteti obligat moral sa va respectati semenii.
    Gestul dumneavoastra fata de reportera Andreea Pana este unul misogin, rasist si agresiv. Este misogin fiindca ati redus o femeie la sexul ei, calificand-o “pasarica”, este rasist fiindca ati calificat-o drept “tiganca imputita” si este agresiv prin modul in care ati cenzurat-o.
    Nu este prima oara cand va demonstrati sexismul. Ati mai facut-o folosind expresia “Sa plece pe centura politicii” la adresa unei politiciene sau atunci cand, in campania pentru primaria capitalei v-ati adresat unei contracandidate cu expresia: “Eu nu ma lupt cu femei”. Desigur, fata de cei mai multi oameni politici ati dovedit inclinatie spre promovarea egalitatii de sanse si respect pentru colegialitatea femeilor. Din pacate nu sunteti coerent in politica dumneavoastra iar incapacitatea de autocenzura v-a jucat si va joaca feste. Nu v-ati exprimat public nici o clipa pentru totala incalcare a principiului constitutional al egalitatii de sanse de catre noul guvern cu 100% ministri barbati. Dumneavoastra trebuie sa garantati respectarea intregii Constitutii. Nu puteti folosi mai multe standarde.
    Pana acum ati fost majoritar presedintele preferat si reinvestit de femei (peste 80% din electorat). Ati gresit major. Le-ati dezamagit major. Pe langa sanctiunea pe care sper sa o primiti din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii consider ca este cazul sa va faceti public Mea culpa fata de femei, fata de membrii comunitatii rroma, fata de ziaristi si sa va angajati sa deveniti cu adevarat garantul nediscriminarii si egalitatii de sanse. Altfel credibilitatea dumneavoastra morala si politica se vor prabusi.

    Prof. univ.dr.
    Mihaela Miroiu

    Mihaela Miroiu
    Professor of Political Science, Political Science Faculty
    National School of Political Studies and Public Administration,
    Povernei Street 6 – 8, District I
    Bucharest
    Romania

  11. Pingback: ladyfest romania » Blog Archive » ziua barbatului

  12. Cei care insista ca a raspunde cu tristete/minie la cuvintele lui Basescu se fac cumva sclavii corectitudinii politice ma scot din minti.

    E suficient sa aperi dreptul la demnitate ale minoritatilor sau femeilor si iti lipesc in frunte eticheta de PC — ca si cum rasistii si misoginii sint cavalerii libertatii iar cei (putini) care isi ridica vocile in protest sint totalitari! Extraordinar.

  13. pai da, oricum acuzatiile de “corectitudine politica” sint cea mai lenesa pozitie pe care o poti adopta si tot ce-arata e ca nu vrei sa te gindesti la probleme reale (la care poate contribui chiar tu?) si la repercursiunile lor asupra oamenilor. de-asta pe unii ii irita cei care lor li se par “pc” – adica cei care, spre deosebire de ei, sint dispusi sa isi puna intrebari, sa faca ceva efort, sa se deranjeze, sau chiar doar sa se comporte ca oamenii… faza e ca nici faptul ca ii doare-n cot (sau ca tot ce vor e ca ei sa aiba voie sa-i doara-n cot) nu vor sa recunoasca, si tot tu esti vinovat daca pui problema intr-un fel care-i face inconfortabili (confortul lor fiind, bineinteles, atotimportant). se numeste egoism cras – sau chiar reactionarism.

    in cazul de fata, tenta general megalomana a pozitiei respective e clara din felul in care a abordat basescu toata chestia… el e cel care a fost nedreptatit, cumva. de fapt, acum vrea chiar sa se razbune pe decizia cncd, care l-a oprimat atit de tare, ca sa nu se creeze un “antecedent periculos”. mi se pare incredibil (de prostesc si tupeist).

  14. Dragi prieteni si prietene,

    Fac apel la voi pentru a participa sau sustine actiunea de protest de miercuri, 30 mai, orele 15.30 – 17.30 impotriva sexismului, rasismului si discriminarii, impotriva becalizarii Romaniei si a institutiilor sale, cum este Presedintia Romaniei.

    Protestul va fi sub forma unui lant uman in jurul Palatului Cotroceni (mai putin zona unde sunt lucrari si trotuarul a fost escavat).

    Adunarea a incepe miercuri la ora 15.30 in fata intrarii Leu de la Palatul Cotroceni.

    Intrucat tema a starnit numeroase reactii cu nuante si accente diferite, iar referendumul de sambata a implicat probabil adeziunea multora dintre dumneavoastra pentru Traian Basescu, stiu ca nu va fi usor peste tot sa fie obtinuta o decizie de implicare intr-un astfel de protest a organizatiilor pe care le reprezentati. Consider ca tema referendumului este complet separata de aceasta fata de care reactionam acum.

    Personal cred ca avem de-a face cu o situatie de o gravitate fara precedent si ca este necesara o coalizare a cat mai multor forte civice. Daca vom fi tacuti acum sau daca reactia noastra va fi “moale”, cu siguranta ne asteapta in viitorul nu prea indepartat incidente cu implicatii cel putin la fel de grave.

    In tarile democratice civilizate reactia civica ar fi fost cu mult mai vehementa decat vad ca este acum in Romania . Felicit Romani Criss si Centrul de Resurse Juridice pentru pozitiile publice avute. Textul de protest al doamnei Mihaela Miroiu a pus accentele necesare. De asemenea, cred ca ceea ce face CNCD in acest caz este extrem de important si vizeaza principiile fundamentale pe care se sprijina actiunea si ratiunea de a fi a ong-urilor. Dar, dupa stiinta mea, doar 3 ong-uri au prezentat comunicate de protest, si doar alte doua s-au raliat pana acum acestora. Ceea ce nu poate fi explicat decat prin faptul ca suntem prea aproape de referendum, de pasiunile si adeziunile pe care le-a starnit, si prin faptul ca se creaza senzatia ca este o continuitate directa intre cele doua teme. Impresia mea e ca daca acest incident ar fi aparut din senin, departe de orice campanie electorala si de influenta ei, reactiile critice ar fi fost mult mai ample.

    Asadar actiunea va fi una de protest civic al unor simpli cetateni. Ar fi extraordinar sa fie cat mai multe organizatii neguvernamentale care sa isi afirme public adeziunea. Daca asta nu se va putea cred ca e important sa mobilizam totusi cat mai multi membri ai ong-urilor care sa vina acolo in calitate de cetateni care considera actele presedintelui inacceptabile si o amenintare pentru democratia din Romania.

    In fiecare zi pana miercuri eu voi face o plimbare de 30 – 45 de minute in zona intrarii Leu a Palatului Cotroceni, in semn de protest fata de ceea ce s-a intamplat si fata de faptul, poate la fel de grav, ca presedintele a refuzat sa isi recunoasca greseala si sa-si ceara scuze (si-a manifestat doar regretul ca inregistrarea a fost facuta publica, dar nu si-a asumat vreo vina in privinta comportamentului violent, sexist si rasist; in plus ,presedintele insista pe ideea ca vina apartine victimei, jurnalista Andreea Pana, sau ca este o campanie orchestrata “cu mijloace securistice” impotriva domniei sale ceea ce demonstreaza o totala neintelegere a problemei).

    Pe aceia care vor dori sa mi se alature fie in plimbarile de pana miercuri, fie miercuri la lantul uman, sau care se vor implica in organziare ca voluntari ii rog sa ma contacteze la remuscernea@gmail.com sau 0727.583.594

    PS: astept orice fel de opinii despre acest incident. Cred ca este important sa discutam cat mai amplu tema dar si sa reactionam energic aceia care vedem un pericol in cele intamplate. A o ignora inseamna a incuraja urmatorul incident de o asemenea anvergura, dar si a inchide ochii simbolic la numeroasele incidente de acest tip care se petrec intr-un fel sau altul pe intreg teritoriul tarii. Relevante sunt si statisticile de mai jos:

    “In Decembrie 2006 ca 23% dintre romani ar dori ca cetatenii romani de origine maghiara sa paraseasca Romania si peste 19% si-ar dori ca evreii sa paraseasca Romania. 40% dintre romani considera ca minoritatile in Romania au prea multe drepturi si 46% sunt de parere ca judecatorii si politistii in Romania ar trebui sa fie in exclusivitate etnici romani. 71% dintre cei intrebati considera ca romii ar trebui izolati fortat, iar peste 48% considera ca relatia lor cu romii este una conflictuala. Sondajele Galup in 2003 si 2005 descopereau ca peste 90% dintre romani nu ar accepta romi in familia lor.”

    Remus Cernea

  15. Pingback: ladyfest romania » Blog Archive » basescu ramane sanctionat pt. rasism

Leave a Reply